Kovanicom od zlata uz Dan županije Brodsko-posavske nagrađen i Ivan Podobnik

Ivan Podobnik dragovoljac je Domovinskoga rata, a Kovanicom od zlata koja se dodjeljuje fizičkim osobama u 2020. nagrađen je za sudjelovanje i doprinos u obrani Brodsko-posavske županije te rješavanju problema kako hrvatskih branitelja tako i članova njihovih obitelji.

Za nagradu su ga predložili članovi Središnjice Udruge iz Zagreba, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Podružnica Brodsko-posasvske županije i predsjednik Jozo Bungić. Za njega,naš sugovornik ističe, kako se uvijek bori za svakog branitelja i na tomu mu je iskreno zahvalan.

Ovogodišnji Dan županije uz program i svečanost uručenja nagrada izostat će zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa i mjera ograničenja okupljanja većeg broja ljudi na jednom mjestu.

Vjerujemo, kako će svečanost, kada ova situacija prođe, biti naknadno upriličena, ali najvažnije je od svega zdravlje ljudi, a to nam je, među ostalim, u razgovoru istaknuo i Ivan Podobnik, jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade Županije.

Ovaj skromni i optimistični čovjek, branitelj, dragovoljac Domovinskoga rata, srcem i dušom stao je u obranu Domovine 13. kolovoza 1991. godine kao pripadnik Cerničke satnije u sklopu 108. slavonskobrodske brigade.

Prvo „vatreno krštenje“ dogodilo se, kako nam je ispričao, na „vili Partizanka“ u Okučanima, a tada je, kao i u borbama u Trnavi i Smrtiću izgubio prve suborce. Dosta ih je otišlo od mina i metka i na Psunju.

Formiranjem 121. novogradiške brigade/pukovnije u 10. mjesecu 1991. njegova postrojba postaje Samostalna psunjska satnija, a odredište Odašiljač na Psunju. Tamo ostaju sve do 6. mjeseca 1992. godine, a potom je sa svojih 36 suboraca bio u dvije smjene u civilu s pripadnicima UNPROFOR-a iz Nepala.

Sudjelovali su, naravno, i u Vojno redarstvenim operacijama „Bljesak“ i „Oluja“.

-Poslije svega mi je bilo stvarno jako teško, završavam na bolovanju, a poslije nekog vremena boravka kod kuće odlazim u Zagreb na psihotraumu. Prvi sam puta sam bio 9 tjedana 1996., a onda i 1997. i 1998., sve skupa 170 dana. I dan danas zovem i posjećujem te doktore, na žalost moja doktorica je umrla,... Puno su mi pomogli i izašao sam iz bolnice „čist“. Progledao sam!- priča nam naš sugovornik.

Od 2.000 godine je u mirovini. Predsjednik je Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Ogranak Cernik već 20. godina.

U razgovoru s nama Ivan Podobnik odmah je ispravio i podatak da je 50% HRVI.

-Ne , HRVI sam 30%, a nagrada,... Naravno da mi puno znači. Puno se radilo sve ove godine. Puno sam okupljao svoje dragovoljce, prijatelje i suborce.

Radimo sa braniteljima, družimo se sa svim našim Udrugama u Cerniku, ali i šire.

Obilježavali smo obljetnice, a posebno smo 5. kolovoza odlazili u Čavle kod Rijeke jer smo se još prije 15-ak godina pobratimili s tamošnjom Udrugom, pa smo zajedno slavili i Dan Domovinske zahvalnosti.

Tamo budemo dva dana, a oni nama dođu za obljetnicu Samostalne psunjske satnije i također ostanu dva dana- naglašava Ivan Podobnik.

Sve obljetnice, svi susreti im uvijek puno znače, a pogotovo obljetnice njihove Samostalne psunjske satnije.

-Ma to je svečanost i prijem svih kao svojih najmilijih. Prošle godine smo obilježili 28-u obljetnicu. Mi s pripremama počinjemo i mjesec dana prije, sastajemo se, dogovaramo, družimo,...

Puno nam znači i pomoć naše općine Cernik. Uz nas je uvijek bio i pokojni načelnik Nikola Jugović, a sada i načelnik Vitomir Žakić. Velika pomoć u obliku donacije dolazi i od Odašiljača i veza iz Zagreba.

E, da toga nema, mi bismo sve to organizirali, ali u puno manjem opsegu. Ovako je to prava svečanost u maniri nas Slavonaca.

Naravno, potrudimo se dočekati sve domaće i goste baš onako kako se to uvijek činilo na ovim našim prostorima- domaćinski, otvorenog srca i punoga stola.

Kažu svi što dožive kod nas na Psunju to ne dožive nigdje, pogotovo naši zapovjednici Josip Mikšić, Željko Žgela, a i naš general Jurković, naš Jura i kada nam on dođe vjerujte to nam je najveće veselje. S Jurom sam odrastao u Cerniku, išao u školu i čast mi je svaki puta kada ga vidim- istaknuo je u razgovoru Ivan Podobnik.

I ove godine će, naravno, biti obilježena obljetnica, samo drugačije jer je krizno vrijeme.

-Šta možemo, proći će i to, pa ćemo se ponovno sastajati. Čujemo se mi svaki dan, vidimo se na brzinu uz poštivanje svih mjera zaštite naravno, ali,...

Naša je obljetnica u 10 mjesecu,pa,... vidjet ćemo. Dao Bog da sve ovo do tada bude iza nas.

A ovoga 5. kolovoza rebalo bi biti obilježavanje 25. godina „Oluje“ i proslava u Rijeci, a vidjet ćemo kako će sve biti , prilagodit ćemo se.

Zadovoljan je i odnosom prema braniteljima u zajednici

-Odnos prema braniteljima ovdje u Cerniku je uvijek bio dobar. Naši stariji poštuju tu žrtvu branitelja, kao i sve naše Udruge. Svi se poštivamo.

Nikada nas nije nitko ponižavao. Ne misle svi isto, ima onih koji misle naopako, a ima nas svakakih, ali na to se ne treba obazirati- kaže naš nagrađeni dragovoljac Ivan Podobnik.

Branitelji i u miru daju svoj doprinos. Vidjelo se to i u Zagrebu poslije nemiloga potresa, kada je vojska pomagala.

Ivanov sin Luka 4 godine je u vojsci na što je njegov otac jako ponosan, kao i cijela obitelj. I Luka je također sudjelovao u ovoj pomoći građanima poslije potresa u Zagrebu.

Život će nam biti drugačiji i poslije ove krize

-Ova nas je kriza zaustavila, promijenila nam živote i mislim da ćemo drugačijim tempom živjeti poslije ovoga. Usporit ćemo, jer nam neće biti svejedno nakon ovoga što sada proživljavamo.

U svakom zlu ima nešto dobra, a možda ostane i u džepu,... kaže nam Ivan pola u šali, pola u zbilji. Jer,...odlazi se samo u kupnju u trgovine, ljekaranu pa kući. Eto po tri, četiri dana ne izvozim auto, nema potrebe- ističe.

Nagradu posvećuje obitelji, djeci, unučadi, suborcima

-Ova je Nagrada posevćena mojoj obitelji, djeci unučadi i naravo mojim suborcima. Ponosan sam na sve što sam dobio, znaju to i moja djeca Ana, Luka i Oton (ratno dijete, rođen je u prvom mjesecu 1992.) i u unučad:Jura i Eva; Filip i Jakov; Antonijo i Nikol. Veliko hvala i mojoj supruzi Heleni, koja mi je uvijek bila velika podrška.

Poruka braniteljima i svim građanima

-Treba uvijek biti optimist i ići naprijed. Ne smijemo ići u „rikverc“ i trebamo se družiti i poštivati jedni druge. Branitelj je uvijek bio branitelj. Ne mora biti pukovnik, general ,..nek bude branitelj. Ja sam bio 5 godina zapovjednik voda, nemam čina i to me ne zanima. Svi smo mi branitelji. Uvijek bili i ostali!

Od srca čestitamo Ivanu Podobniku-Podi na Nagradi Brodsko-posavske županije, a meni je osobno drago što ga poznajem i što sam se uvjerila da je isti onaj čovjek kojega sam davno, kao i njegovu suprugu, upoznala u Cerniku. I tada mu je uvijek na prvom mjestu bio čovjek, a to je i jedino važno u životu.

AEM logo banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner