Veliki je petak; jedini dan u godini kada nema misa

Veliki petak označava spomen na Kristovu smrt. Dio je Vazmenoga trodnevlja kojega čini s Velikim četvrtkom i Velikom subotom i jedini je dan kada katolička crkva ne slavi misnu žrtvu.


Na taj se dan oduvijek postilo. Na Veliki petak nema svete mise, nego se održavaju samo obredi Velikog petka. Svećenik nosi odjeću crvene boje, simbol mučeničke smrti. Obredi započinju u šutnji, bez pjesme. Kada svećenik dođe do oltara, klekne ili legne okrenut licem prema dolje i tiho se moli. Evanđelje na Veliki petak je Muka, i to po Ivanu, koja se čita ili pjeva.

Stariji ljudi nekada su molili 33 Isusove krunice. Pije se čaša crnog vina kao uspomenu na prolivenu Isusovu krv. Na Veliki petak sve je tiho jer se vani ništa ne radi. 

Zapovjedani post

Kod katolika post je obvezan na Veliki petak za sve osobe od 18 do 60 godina, a za sve katolike starije od 14 godina obvezan je i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede. U kontinentalnome dijelu Hrvatske, najčešće se jede grah, suho voće, kompoti, štrudle od sira te tijesto s orasima i makom, a jede se i riba, najčešće šaran i štuka, a u Istri, Primorju i Dalmaciji morska riba i plodovi mora.

Žudije, čuvari Kristova groba

Žudije su čuvari Kristova groba u dalmatinskom tradicijskom običaju uprizorenja događaja oko Isusove muke, smrti i uskrsnuća. 

Ovaj tradicijski običaj raširen je po cijeloj Dalmaciji od kraja 19. stoljeća. S vremenom, svaka je župa iznjedrila svoje običaje tako da se danas ti običaji međusobno razlikuju po svojim specifičnostima. Žudijski običaji završavaju na Veliku subotu .

Zbog koronavirusa brojni navedeni običaji ove godine  izgledaju drugačije.

Tako je i procesija  „Za križen“ na središnjem dijelu otoka Hvara održana  uz stroge epidemiološke mjere.

Nacionalni stožer civilne zaštite odobrio je održavanje procesije na središnjem dijelu otoka Hvara, no uz posebne mjere. U procesiji je moglo biti po 15 sudionika, tj. križonoša i njegova uža pratnja, a čitav put od 25 kilometara, koliko je procesija prošla, nadgledali su lokalni stožer i policija.

Procesija koja traje već 500 godina upisana je i na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine 2009 godine.

Svakako treba napomenuti kako obrede Velikoga petka možete pratiti na 3  programu HRT-a i Hrvatskoga radija od 18 sati.

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner