Grigor Vitez i njegove zagonetke

Ovaj svjetski poznati dječiji pjesnik, autor je i mnogih zanimljivih zagonetaka za djecu, koje je objavo u raznim dječjim časopisima i knjigama. I tamo su „čekale“ da ih netko skupi i objavi u jednoj knjizi.

Učinio je to Zagonetački klub Dragalić uz sunakladništvo Općine Gornji Bogićevci u sklopu koje djeluje i Narodna knjižnica i čitaonica „Grigor Vitez“ čija je voditeljica Jasminka Klarić upriličila 17. veljače predstavljanje ove jedinstvene knjige.

Na ovaj način obilježena je i 109. obljetnica od pjesnikova rođenja.

Okupljenoj djeci Područnih škola Gornji Bogićevci, Smrtić-Ratkovac, njihovim učiteljicama poželjela je dobrodošlicu i poseban pozdrav uputila Ivani Mijatović, ravnateljici OŠ Okučani kojoj ove područne škole pripadaju, Dijani Kašljević, voditeljici Narodne knjižnice i čitaonice Okučani, predstavnicima Zagonetačkog kluba Dragalić, Igru Šupici i njegovoj supruzi Mirjani, potom prof. Vjekoslavi Bagarić, presjednici novogradiškoga Ogranka Matice hrvatske, kao i članovima Evici i Zvonku Kraljiću te Ivanki Herceg, članici Predsjedništva Ogranka.

U ime općine Gornji Bogićevci pozdravne je riječi uputila i Dragana Knežević, zamjenica načelnika, a potom je o nastanku i djelovanju Zagonetačkog kluba govorio Igor Šupica, jedan od vrsnih enigmata, čija je cijela obitelj član Kluba. Pojasnio je djeci i različite vrste zagonetaka, a kao primjer nekih napisanih kroz akrostih prezentirala je Evica Kraljić autorskim radovima. Evica je također članica Zagonetačkog kluba Dragalić.

Knjigu „Zagonetke Grigora Viteza“ priredila je Mirjana Škrinjarić (članica Zagonetačkog kluba Dragalić), koja je djeci pojasnila način njihova nastanka, a govorila je i o ovom poznatom dječjem hrvatskom pjesniku. Djeca, ali i odrasli, izvrsno su se zabavili uz čitanje i rješavanje Vitezovih zagonetki.

Ova je knjiga jedinstvena po tomu što su ilustracije za nju radila djeca, učenici OŠ Dragalić, OŠ Okučani, kao i Osnovnih škola iz Osijeka, Zagreba, Poljana, Svetog Ivana Žabno, koje nose ime Grigora Viteza.

Knjiga sadrži 73 zagonetke, a 31 ilustraciju izradila su djeca OŠ Dragalić: Dora Ćorković, Iva Ćorković, Majda Ćorković, Mateo Barth, Tia Magdalena Bogdanović, Magdalena Šupica, Milica Vukasović, Gabrijel Šupica, Petra Šupica, Nikolina Malnar, Matej Vrbanić, Tina Dobriković i Nela Ćorković.

Učenici OŠ Okučani i svih njezinih Područnih škola izradili su 26 ilustracija, a to su: Gabrijel Lovrić, Sara Vukasović, Emanuel Ivakić, Lorena Stanić (PŠ Lađevac), Leona Pavić (PŠ Stara Gradiška), Lana Bajrić, Dario Prankić (PŠ Smrtić-Ratkovac), Josipa Pudić, Laura Mandić, Larissa Purić, Ana Nezić (PŠ Stara Gradiška), Petar Lukač, Noah Andročec (PŠ Stara Gradiška), Antonela Mamić (PŠ Trnakovac), Lorena Žepčan (PŠ Trnakovac), Barbara Mijić, Zlatko Vračić (PŠ Gornji Bogićevci), Dario Gubić, Antonia Jakovljević, Viktorija Junkić, Marta Šugić (PŠ Smrtić-Ratkovac) i Marko Ilinović.

Preostalih 16 ilustracija izradili su učenici spomenutih škola koje nose ime Grigora Viteza.

Nakladnik knjige je Vjeko Hudolin, recenzent mr. Alojz Buljan, dizajn naslovnice potpisuje Gordan Bijelić, akademski slikar-grafičar, a lekturu prof. Natalija Golovrški.

Suglasnost za objavljivanje knjige dala je Olga Vitez Babić, kćerka Grigora Viteza.

-Zagonetke su dvosmislena pitanja ili izričaji postavljeni kao problem pred rješavača. Sastavni su dio i najstarijih književnih djela. U bajkama i legendama rješavač zadane zagonetke dobivao je kraljevnu za ženu. Te narodne zagonetke počivaju na metafori. Postavljene su tako da odvlače pažnju od pravoga rješenja, sugerirajući nešto drugo.Osim što su šaljive, zagonetke su i edukativnoga karaktera, poučavaju. Naša usmena književna baština sastoji se od „najmanje pola milijuna tekstova“ od kojih su najbrojnije poslovice, a potom dolaze: lirske i epske pjesme, predaje, bajke, zagonetke,....Posebnost su autorske zagonetke edukativno-zabavnoga karaktera u stihovima pisane po uzoru na narodne zagonetke koje su za djecu sastavljali mnogi dječji književnici među kojima je, kao prvi-možemo reći i rodonačelnik dječje umjetničke zagonetke kod nas, Grigor Vitez.

Vitezove zagonetke, prvotno razasute po dječjim časopisima i njegovim knjigama, u ovoj knjizi skupljene na jedno mjesto i ilustrirane dječjim crtežima učenika osnovnih škola iz Dragalića i Okučana, dar su suvremenih enigmatskih stvaraoca iz Zagonetačkog kluba Dragalić mladim naraštajima i djelić duga što ga svi dugujemo pjesniku Grigoru Vitezu- napisao je, među ostalim, u Predgovoru knjige mr. Aljoz Buljan.

Urednik Vjeko Hudolin pojasnio je zašto su odlučili pripremiti i izdati ovu knjjigu.

-Zato što je Grigor Vitez naš zavičajni pisac rođen u Kosovcu ili „kosom selu“ kako ga naša mlada učiteljica Marijana Bogdanović naziva u pričama u kojima evocira uspomene iz djetinjstva. Zato što je taj dječji pjesnik, uz mnoštvo izvrsnih pjesama, stvarao i vrlo zanimljive zagonetke. Objavljivao ih je u dječjim časopisima i pjesničkim zbirkama, ali nikada ih, koliko znamo, nije objedinio u jednoj posebnoj zbirci. Ali i zato da se berem na neki mali način odužimo tom velikanu dječjeg pjesništva i svojevrsnom rodonačelniku dječje umjetničke zagonetke- napisao je, među ostalim, urednik ove knjige Vjeko Hudolin.

Članovi Zagonetačkog kluba Dragalić poklonili su Knjižnici u Gornjim Bogićevcima dječje časopise sa zagonetkama kako bi ih mogli rješavati, a možda se netko od njih okuša i u sastavljanju zagonetki, rebusa,... Za uspomenu na ovaj susret sudionici su darovani bedževima s likom Grigora Viteza, a gosti prigodnim poklonima.

Podsjetimo!

Zagonetački klub Dragalić zapravo je počeo kao facebook grupa koju su pokrenuli Vjekoslav Hudolin, sadašnji predsjednik i Branislav Modrić, a rješavali su anagrame, rebuse,... Vremenom su brojčano ojačali, a jedan od njihovih članova je i Antun Jurić, svjetski poznati enigmat čija je knjiga „Od Adžamovaca do Aachena i natrag“ nedavno predstavljena u novogradiškoj Gradskoj knjižnici, također jedinstvena po tome što uz autobiografiju sadrži i brojne zagonetke, pa ju zapravo možete i čitati i rješavati.

Klub je okupio i dosta mladih koji uspješno stvaraju zagonetke. Svakog petka organizirali su tijekom ljeta zagonetaonice u prostoru Kluba i djeca su se rado okupljala. U svemu tomu pomaže i sponzor ABC Zabava iz Zagreba. Izdaju nekoliko dječjih izdanja i omogućuju da ih djeci poklone kako bi i kod kuće na zabavan način mogli provesti dio slobodnog vremena.Uz to što djeca na ovaj način razvijaju kreativne sposobnosti, članovi Kluba zapravo otkrivaju i talentirane za pjesništvo, razlišite stvaralačke vještine.

Uz aktivnosti za djecu, članovi Kluba pokušavaju pronaći i sponzore kako bi nabavili materijal i dodatno uredili prostor kojega im je velikodušno ustupio na korištenje Župni ured i fra Ivo Brezović, župnik župe Gornji Bogićevci.

Uz knjigu „Dragalić u zagonetkama“, koja je predstavljena i u Gradskoj knjižnici Nova Gradiška, izdali su „Zagonetke Grigora Viteza“, a u pripremi je i Godišnjak sa zagonetkama njihovih članova. Objavljuju i na facebook stranici grupe zagonetača, a i po tomu su jedinstveni u RH i regiji jer su jedini takav Klub sa takvom grupom. Javljaju im se ljudi i s drugih kontinenata, iz drugih europskih zemalja pa i njihove radove objavljuju. Sudionici su i državnih natjecanja u enigmatici i to kao najbrojnija ekipa. Sedam njihovih članova objavljuje i u najpoznatijem enigmatskom časopisu „Feniks“.

Dragalić je, iako malo mjesto s oko 500 stanovnika, ima 10 aktivnih sastavljača zagonetaki,.. plus mladi od kojih će se sigurno dio njih razviti u jako dobre zagonetače, postao pravi fenomen. Trenutno su najaktivniji Klub ove vrste u RH i to im svi i priznaju. Među brojnim aktivnostima je i uređenje Knjižnice Kluba.

Zagonetački klub Dragalić poseban je i po tomu što su, kao članovi, u njegov rad uključene sve udruge iz Dragalića, ali i iz općine Dragalić, Gornji Bogićevci, Rešetari. Njihov je član i Knjižnica i čitaonica „Grigor Vitez“ Gornji Bogićevci, planiraju i neke gradove učlaniti, a član njihovoga Kluba je i Miro Gavran i još neki poznati znanstvenici koji im pomažu u uspostavljanju kontakata s različitim ustanovama i institucijama. Organizirali su, a to planiraju i nastaviti, različita predavanja za mještane, inicirali izgradnju aromatičnog spiralnog vrta sa ljekovitim biljem u OŠ Dragalić.

 

DSCN9657

DSCN9659

DSCN9660

DSCN9661

DSCN9664

DSCN9665

DSCN9667

DSCN9668

DSCN9669

DSCN9670

DSCN9672

DSCN9673

DSCN9674

DSCN9675

DSCN9676

DSCN9678

DSCN9679

DSCN9680

DSCN9681

DSCN9682

DSCN9683

DSCN9685

DSCN9686

DSCN9687

DSCN9688

DSCN9689

AEM banner