Okuplja ih ljubav prema pjesmi i želja za očuvanjem hrvatske glazbene baštine

To je bio razlog i ustroja Hrvatskog pjevačkog društva „Graničar“ 29. siječnja 1886. godine pod geslom „Radu i slobodi, nek' nas pjesma vodi“, a nakon mnogih bura i oluja i obnavljanja njegova djelovanja u mladoj hrvatskoj državi 29. siječnja 1993. godine.

Pod tim povjesnim geslom „Graničari“ su 29. veljače održali i 27. redovnu godišnju izvještajnu Skupštinu u ozračju tople, prijateljske atmosfere u kojoj vrijedno i tijekom godine „odrađuju“ mnogobrojne probe uvježbavajući bogat repertoar kojim počaste svoje sugrađane, ali i sve zaljubljenike zborskoga pjevanja diljem Hrvatske i izvan njezinih granica.

Okupljenim članovima „Graničara“ (30 ih je aktivnih) i gostima riječi dobrodošlice uputio je Ivan Koren, predsjednik Društva, a potom pozvao i na minutu šutnje kojom je odana počast preminulim članovima.

Po usvjanju Dnevnoga reda, izabrana su radna tijela i Skupština je nastavila s radom. Iz izvješća o radu, koje je podnio predsjednik Koren, bilo je vidljivo da je iza „Graničara“ iznimno bogata i plodna godina na ponos svih njegovih članova.

Naime, Društvo je održalo dvije sjednice Upravnoga odbora, održalo Godišnju skupštinu, pjevali su na misi za pokojne članove, sudjelovali na Smotrama pjevačkih zborova u Našicama i Valpovu, potom tradicionalno i u Cerniku, Pakracu, Županji. Nastupili su i na „Terezijanumu“ u čast blagdana sv. Terezije Avilske u istoimenoj novogradiškoj crkvi, pjevali su i na misi u Osijeku (novo gostovanje), potom u sklopu projekta međuregionalne suradnje gostovali u Cavtatu (nova aktivnost), u sklopu međunarodne suradnje pjevali su u katedrali sv. Terezije Avilske u Subotici, što im je također nova aktivnost. Nastupom su oplemenili predstavljanje dvobroja Godišnjaka Matice hrvatske Ogranak Nova Gradiška i izvedbom oduševili okupljene potvrđujući kako je ljubav prema pjesmi, baštini i domovini jača od svih teškoća koje su zajedno uspjeli prevladati i nastavili trajati na radost svojih sugrađana.

Sudjelovali su „Graničari“ i na svečanoj sjednici u povodu Dana grada u novogradiškom Domu kulture, a tradicionalno održali i Županijsku smotru zborova „Susret pjesme i prijatelja“ kao i godišnji koncert „Gradu i župi na dar“ u povodu rođendana Grada i župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije.

Vrlo su se rado odazvali sudjelovati u manifestaciji „Advent u našem gradu“ i održali koncert na otvorenom kod gradske fontane, a prigodno su pjesmom oplemenili i paljenje četvrte adventske svijeće. Prošle su godine, baš kao velika obitelj, posjetili i Advent u gradu Zagrebu.

I sve su to mogli odraditi zahvaljujući projektima za koje su sredstva stigla temeljem Natječaja iz gradskoga proračuna, donacija, a uložili su i vlastita o čemu je izvjestila Adela Prpić, tajnica Društva.

A da su „Graničari“ radili po zakonu potvrdio je i Nadzorni odbor u sastavu: Vesna Valenta, predsjednica i članovi Vjekoslav Lalić i Mario Borojević.

Program rada i financijski plan za ovu godinu prezentirala je Gordana Teslić, dopredsjednica „Graničara“ te naglasila kako su iznimno sretni jer je Grad prihvatio, naravno temeljem Natječaja, njihove projekte i povećao im sredstva u odnosu na prošlu godinu. Od grada će uprihodovati 25.000 kn, od donacija je planirano 10.000 i vlastitih sredstava 7.000 kuna. Ovom je prigodom ispričala njihovu dirigenticu prof. Ivanu Bušić koja zbog zdravstvenih razloga nije mogla biti nazočna Skupštini.

Što se tiče aktivnosti u ovoj godini održali su Godišnju skupštinu s dodjelom Priznanja dugogodišnjim članovima, a u planu je tradicionalno pjevati na misi za pokojne članove, organizirati Županijsku smotru pjevačkih zborova, nastupiti na Susretu pjevačkih zborova u Davoru, Slavonskom Brodu, Cerniku, Lipiku, na Uskrsnom koncertu u Pitomači, potom i na Smotri pjevačkih zborova „Žrtva Vukovara“ u Županji. U planu je ove godine u sklopu međunarodne suradnje nastupiti u Banja Luci, a kao i svake do sada održati tradicionalni koncert u čast Dana grada i župe, nastupiti po pozivu Udruga i organizacija kako gradskih tako i po pozivu iz drugih mjesta. Tijekom godine Graničari će održati i audicije s ciljem dolaska novih članova i članica. A mogu se pohvaliti novom članicom zbora, to je Mihaela Pintarić.

Ono što je Društvu također važno jest nabavka klavinove, pokretnog instrumenta jer često nastupaju i na otvorenom, ali i u prostorima koji potrebnog instrumenta nemaju. Ove godine i to će zahvaljujući sredstvima iz projekta realizirati.

Sva su Izvješća, kao i Program rada te finacijski plan za 2020. jednogalsno i bez rasprave prihvaćeni.

Rad HPD „Graničara“ svesrdno podržavaju i podupirajući članovi, njih 16, a na Skupštini ih je bilo dvoje: Vesna Valenta i prof. Nada Peleh Serenčeš.

Aktivnosti i djelovanje HPD „Graničar“ pohvalio je i Đuro Vuk, predsjednik HPD „Tomislav“ iz Cernika, naglasio prijateljsku suradnju zborova te ih pozvao na njihove koncerte koje će upriličiti u povodu 115. godišnjice Društva.

U ime novogradiške Matice hrvatske pozdravne i riječi potpore uputila je prof. Vjekoslava Bagarić, predsjednica Ogranka i rekla slijedeće:“ Čestitam vam doista od srca na uspješnosti, a da je tomu tako osvjedočila sam se na predstavljanju Godišnjaka br.19/20. 4. prosinca protekle godine. Pjesme koje ste izvodili baš su me dirnule onako ljudski i hrvatski. Nadam se ponovnom zajedničkom susretu. Vidim da njegujete to zajedništvo i da ste vrlo uspješni.“

Radni dio Skupštine zaključen je dodjelom Priznanja dugogodišnjim članovima „Graničara.

Za 10 godina vjernosti Priznanje je dobio Mario Borojević, Vlado Radanović i Danijel Bedeničić za 15 godina rada u Društvu.

Poslije radnog dijela redovne izvještajne godišnje Skupštine druženje pjevača i njihovih gostiju nastavljeno je u ozračju zajedništva uz pjesmu koja uvijek dira dušu, potiče zanos, razvija ponos da si upravo to što jesi. I tako će biti dok je i naših „Graničara“.

DSCN9878

DSCN9880

DSCN9881

DSCN9883

DSCN9884

DSCN9886

DSCN9887

DSCN9889

DSCN9890

DSCN9891

DSCN9892

DSCN9893

DSCN9894

DSCN9896

DSCN9898

DSCN9899

DSCN9900AEM banner