Uspješna, bogata i uzbudljiva godina iza Gradske glazbe Nova Gradiška

Zaključeno je na redovnoj godišnjoj Izvještajnoj skupštini, koju je Glazba održala u prostoru glazbaone 21. veljače uz nazočnost članova Udruge i gostiju.

Po izboru radnih tijela, Skupštinu je vodio predsjednik Miroslav Trobić, koji je, kao i kapelnik Filip Alasić, podnio Izvješće o radu. Uslijedilo je Blagajničko i izvješće Nadzornoga odbora. Podnijeli su ih Vladimir Đurasek, tajnik Gradske glazbe te Zlatko Podgornjak, predsjednik Nadzornog odbora.

Iz prezentiranoga je vidljivo kako je Gradska glazba Nova Gradiška odradila sve dogovorene aktivnosti:odlazak na smotru Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje, promenadni koncerti nedjeljom u Gradu, nabavka opreme, gostovanja u susjednim općinama, tradicionalno gostovanje u Selcu, sudjelovanje u različitim manifestacijama u Gradu, kao i obilježavanjima blagdana i praznika te sudjelovanje na manifestaciji „Advent u našem gradu“.

-Mogu reći da su svi glazbenici dali maksimum, a posebno naš novi kapelnik Filip Alasić, koji se jako dobro snašao u novoj ulozi, što je za svaku pohvalu. Krajem prošle godine počela je i „mala škola“ koja za sada ima 7 polaznika, a orkestru su se pridružile i dvije nove članice: Ema Posavčević i Hana Mital tako da Udruga broji 27 aktivnih članova. Sve aktivnosti koje smo proveli prošle godine planiramo i za ovu, ali i više i bolje tako da naš Grad postane prepoznatljiva glazbena destinacija, a Gradska glazba u tome vodilja- istaknuo je, među ostalim Miroslav Trobić.

Izvješćujući o financijama Udruge Vladimir Đurasek je među ostalim rekao kako je u 2019. godini Gradska glazba Nova Gradiška samo na nabavke novih instrumenata i opreme izdvojila preko 40.000,00 kn sredstava koje je prihodila iz raznih izvora: gradski i županijski proračun, vlastita sredstva iz komercijalnih nastupa, natječaji Ministarstva kulture... 

Također je dodao i slijedeće: „Udruga je imala i svoj uobičajeni program rada kao što je odlazak na smotru „Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje“ u Valpovo. Glazba je gostovala u Selcu gdje je održala samostalni koncert koji  je već tradicionalno odlično  posjećen. Održala je niz nastupa u Gradu i okolici te bila prisutna na gotovo svim manifestacijama koje se održavaju u gradu. Projekt promenadnih koncerata nedjeljom u Gradskom parku digla je na jednu puno višu razinu gdje smo imali prilike uz Gradsku glazbu slušati i niz drugih izvođača kako klasične glazbe, tako jazza i rocka. Ove godine to nastavljamo s još opširnijim programom koji će trajati cijeli 6.,7. i prvu polovicu 8. mjeseca. Već smo u pregovorima s nizom izvođača i neki će biti prava glazbena poslastica za naš grad“. 

Jedan od sigurno najznačajnijih jazz koncerata kojega je Glazba organizirala u protekloj godini bio je koncert saksofonista Mirka Kadoića i svjetski poznatoga pijanista Davida Gazarova.

Udruga svakodnevno radi i na uobičajenim aktivnostima kao što je obuka mladih glazbenika u internoj glazbenoj školi koju trenutno pohađa 7 budućih glazbenika. U 2020. planira se nabaviti još dio instrumenata i opreme koja je potrebna kako bi orkestar, a i gosti koji im dolaze, što kvalitetnije zvučali. Također se planira nastup na moru što je većini članova, a naročito mladima, veliki poticaj za rad u udruzi.

-Može se zaključiti da je prošla godina  bila u nekim stvarima uobičajena, a s druge strane došle su neke nove okolnosti prema kojima se pokušavamo prilagoditi i nastaviti raditi. Na našim smotrama zapazili smo da se dobar dio sličnih udruga lagano osipa, a neke su već pred samim gašenjem. I kod nas dolazi do raznih oscilacija u udruzi. U svom glazbenom stažu bio sam svjedok velikim usponima i padovima u glazbi. Osipanja članstva bilo je oduvijek, a pogotovo u zadnje vrijeme kada mladi sve više odlaze negdje dalje. Danas možemo računati na glazbenika od onoga trenutka kada ga obučiš za sviranje u orkestru, a to je skoro dvije godine,  pa do kraja srednjoškolskog obrazovanja. Dakle, glazbenika danas imaš svega 4-5 godina. Vrlo rijetki se nakon fakultete vraćaju u Udrugu. To je pomalo deprimirajuće za ovakve udruge zato svakog mladog glazbenika držimo kao kap vode na dlanu, a također svima koji imaju volje za rad u ovakvoj udruzi omogućavamo da se uključe u njezin rad. Ovim putem zahvaljujem se i svima onima koji nam pomažu na bilo koji način jer smatramo da nam tako pokazuju koliko cijene naš rad. Takvih u ovom gradu doista ima puno i to nam je također jedan od motiva da nastavimo s radom- naglasio je, među ostalim Vladimir Đurasek.

S odličnim je „položio“ i svoju prvu godinu kao kapelnik Gradske glazbe mladi Filip Alasić, koji je, među ostalim, istaknuo kako su glazbenici u ovom orkestru genijalci jer nije tipično, kako je rekao, za orkestar da nakon promjene dirigenta i predsjednika  baš sve prođe bez problema, a Glazba je dokazala da to ne mora biti pravilo. 

-Uspjeli smo otići na smotru SAPOSIB-a u Valpovo gdje smo opet dobrom svirkom i drugačijim repertoarom uspjeli pokazati da GGNG nije obična „limena glazba“, već show band, big bend sa vokalom, našom Barbarom, koji je uigran i može postići puno toga zajedno. I promenadni koncerti kod Gradske fontane na otvorenome pokazali su se odličnima, kako svirkom, tako i prostorom, a doveli smo i zanimljive goste.

Vrlo mi je drago što ćemo 21. lipnja ove godine u sezoni koncerata ugostiti i Jazz orkestar Hrvatske vojske, koji su nam vrlo slični po repertoaru, samo što su oni u vrhu big bandovske glazbe u Hrvatskoj i po prvi puta ćemo ugostiti jedan vrstan ansambl u našemu Gradu. Spomenuta su i druga gostovanja i nastupi, a završnim koncertom uz Dan grada pokazali smo se u pravom svjetlu i mogu reći da ovaj orkestar ima sjajnu budućnost. Puno radimo, svi smo odreda volonteri, imamo generaciju djece u internoj školi Glazbe s kojom nesebično rade i uče ih osnovama sviranja tajnik Vladimir Đurasek i predsjednik Miroslav Trobić na čemu im svi zahvaljujemo. I ovu smo godinu počeli radno, naučili već tri ove skladbe od kojih će dvije biti za nadolazeću smotru SAPOSIB-a u Osijeku. Dodali smo orkestru i klavijature (Hana Mital) što je novost, uveli smo i dopunske probe za sekcije i na taj način možemo duplo brže napredovati. Pokrenuo sam trend da svaki tjedan počnemo učiti novu skladbu tako da budemo „svježi“ i spremni za sezonu koncerata na otvorenome. Potrudit ćemo se postati novogradiški Big band, po uzoru na izvrstan Big band Požega. Zahvaljujem svim glazbenicama i glazbenicima Gradske glazbe zbog kojih prošlu godinu možemo nazvati vrlo uspješnom, a bez čijeg rada, truda i odricanja to ne bi bilo moguće. Siguran sam da će ova 2020. biti još uspješnija- rekao je Filip Alasić.

Zahvala je upućena svima koji pomažu rad Gradske glazbe, posebno Gradu, TZ grada Nova Gradiška, Županiji, Ministartsvu kulture RH, a rad ove vrijedne Udruge pohvalili su i Franjo Matijašević u ime Udruge vinogradara i voćara „Sv. Vinko“ NG, Ivan Prpić, prvi kaplenik Gradske glazbe poslije Domovinskoga rata, koji je Glazbu i obnavljao, kao i Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika. Među ostalim je istaknuo kako je Gradska glazba jedna od Udruga s dugom tradicijom po kojoj je naš Grad prepoznatljiv. Također je rekao kako je ove godine za njihove projekte, s kojima su se javili na Natječaj, Grad i povećao sredstva što također govori o tomu koliko cijene njihov rad.

Najljepše je ipak bilo vidjeti mnogo mladih glazbenika, što je jamstvo da će ova Udruga i trajati.

Glazba je, dan poslije godišnje Izvještajne skupštine, nastavila s redovnim aktivnostima- sudjelovanjem u Dječjoj pokladnoj povorci, a vodit će i pokladnu povorku velikih maškara 23. veljače.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner