Gradske Osnovne škole jedine u Hrvatskoj u kurikulumu imaju vatrogastvo

Zaslužni su za to supružnici Irena i Franjo Barić, oboje učitelji i veliki zaljubljenici u vatrogastvo.

Činjenica je kako o ovom humanom zanimanju i ljudima koji se njime bave i nesebično pomažu drugima u spašavanju života i imovine razmišljamo više kada se dogode nesreće i prirodne katastrofe. A pitamo li se kako žive, jesu li dovoljno plaćeni za svoj rad, koliko je uopće opasan posao koji nesebično i požrtvovno obavljaju?

I zato, kada pročitate ovu priču o Ireni i Franji Barić, stanite i razmislite,...vatrogastvo je važan dio našega života, a vatrogasci itekako vrijedni i panje i poštovanja!

Irena i Franjo Barić, članovi su DVD-a Nova Gradiška. Franjo je učitelj razredne nastave u novogradiškoj  OŠ Ljudevita Gaja, a Irena učiteljica razredne nastave u OŠ „Mato Lovrak“. On je vatrogasni časnik i dugogodišnji vatrogasac, a potaknuo je i svoju suprugu da se aktivno uključi u rad našega DVD-a. Irena Barić prva je vatrogasna časnica u dugoj povijesti DVD-a Nova Gradiška, najstarijem vatrogasnom društvu u Slavoniji.

Ističu se upravo radom s djecom koju u svojim školama educiraju o vatrogastvu, njegovom značaju i opasnostima od požara koji vrebaju u svakodnevnom životu, a koje je moguće spriječiti znanjem i odgovornim ponašanjem, ali i o radu drugih interventnih službi.
Zahvaljujući njima novogradiške su osnovne škole jedine u Hrvatskoj koje već pet godina vatrogastvo imaju u svom kurikulumu koji je predvidio da učenici od 1. do 8. razreda jedan školski sat trebaju posvetiti vatrogastvu.
-Muž je vatrogasac cijeli život i on me motivirao da uđem u vatrogasne vode. Kada učitelji uđu u nešto onda ne mogu biti pasivni i promatrati sa strane. Zato samo ponudili ono što naša struka može odraditi i dobila sam zadatak da vatrogastvo na neki način uvedem u školu.
Predavanja, koja smo sami osmislili, držimo učenicima od 5. do 8. razreda na svim satovima razrednika u svim razrednim odjelima.
Učenike u 5. razredu upoznajemo sa prošlošću našeg DVD-a , najstarijega u Savoniji i nastojimo ih potaknuti da se uključe u rad neke udruge u gradu kako bi poboljšali svoj život, ali i život sredine u kojoj žive.
U 6. razredu upoznajemo djecu sa djelovanjem vatrogasnih društava na području Hrvatske, ali i svih interventnih službi. Sva istraživanja u Hrvatskoj, Europi i svijetu pokazuju da će biti povećana potreba za takvim službama. Želimo u tim predavanjima djecu upoznati da vatrogasci ne izlaze na teren samo kada je požar u pitanju, nego uvijek kada je čovjek u nevolji.
U 7. razredu izlazimo iz okvira Hrvatske i upoznajemo ih sa događajima diljem svijeta na koje izlaze vatrogasci i sve interventne službe. Posebnu pozornost posvećujemo ekološkim zagađenjima i požarima u svijetu i govorimo im koje to posljedice donose ekološka zagađenja i požari, ali i terorističke akcije koje se događaju.
U 8. razredu upoznajemo djecu s mogućnošću prekvalifikacije i uopće školovanja za vatrogasca i vatrogasnog tehničara.
S obzirom da muž i ja radimo u razrednoj nastavi nismo htjeli izostaviti ni djecu razredne nastave. Pripremili smo male vatrogasne igre- igre spretnosti i brzine u kojima sudjeluju svi razredni odjeli iz obje gradske osnovne škole.  Svaki razred daje svoju razrednu ekipu, a unaprijed znaju koje će igre igrati, pa mogu i trenirati. To je dobra stvar jer se na ovaj način susreću djeca iz obje škole koja žive u jednom gradu i kojega jednako vole.
U svibnju uključujemo i djecu iz „malih odjela“ OŠ „Ljudevita Gaja“, a radi se o učenicima s intelektualnim teškoćama,  jer i njih nismo htjeli izostaviti. Za njih organiziramo jedan dan škole s vatrogascima i kroz različite radionice upoznajemo ih sa radom vatrogasaca. 

Obuhvatili smo svu osnovnoškolsku djecu, a razmišljamo da u svibnju, mjesecu zaštite od požara, uključimo i djecu predškolskog uzrasta- ispričala nam je učiteljica i vatrogasna časnica Irena Barić.

Angažman u vatrogastvu Ireni je donijela puno obveza, ali, kako kaže i posebno zadovoljstvo. 

-Nakon toliko godina rada u prosvjeti ja zapravo nikada na nikakvom skupu nisam imala prilike upoznati neke životne stvari koje sam upoznala kroz različite oblike stručnog usavršavanja na vatrogasnim tečajevima. Bila sam zapravo ljuta na sebe i zapitala se, kako se dogodilo da mi prođe, možda i pola života, a da tako neke važne životne stvari nisam znala. Zato već u šestom razredu na predavanjima s tim upoznajem djecu, koja tada imaju 12 godina i koja u tom razdoblju ostaju sama kod kuće. Upoznajem ih kako mogu sami prepoznati požar dimnjaka, učim ih kako se pravilno pune mobiteli i druge elektroničke naprave jer je sve više slučajeva da nepravilno punjenje mobitela izaziva požar, a ne samo požar već može izazvati i smrtne slučajeve kada baterija eksplodira. Nastojim na taj način obogatiti djecu nekim novim znanjima koja će im biti korisna u svakodnevnom životu. Naravno da mi to oduzima vrijeme, ali ako od sve te djece samo dvoje zapamti što treba radit ja sam postigla velik uspjeh –naglasila nam je Irena Barić.

Ponovno u DVD-u nastoje ustrojiti i dječju ekipu, a kako bi motivirali djecu, uz spomenuta predavanja, organiziraju za njih vježbe u Vatrogasnom domu. Tijekom zime okupljaju ih jedan sat tjedno na druženja uz društvene igre, igre loptom i vježbe koje mogu radti u zatvorenom prostoru.

Svaka čast ovim ljudima kojima se naš DVD, ali i Grad ponose. Možda ovaj primjer potakne i druge pojedince da se angažiraju u nekim drugim područjima i daju doprinos zdravom i sigurnom odrastanju djece te im prenesu korisna iskustva i znanja koja će im puno značiti u svakodnevnom životu.

AEM logo banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner