ETŠ i ekonomska škola Nova Gradiška omogućuje korak više u području inovacija

Od 15. rujna 2019. do 14. ožujka 2022. godine učenici i nastavnici ove novogradiške strukovne škole sudjeluju u još jednom hvalevrijednom europskom projektu.

Radi se o Erasmus+ projektu „KA 201 DEMETER“. Nositelj projekta je Švedska, a mi smo partneri zajedno sa Francuskom, Njemačkom i Španjolskom.

Ukupna je vrijednost projekta 211.825 eura, provodit će se kroz nastavu u trajanju od  240 sati rada, a krajnji rezultat bit će stroj za detekciju mina.

Od 30. rujna do 4. listopada prošle 2019. na prvom sastanku u Švedskoj u Wijkmanska gymnasiet školi koja je nositelj projekta sudjelovali su nastavnici Krunoslav Cvitković, Tibor Čolović, Boris Grgić, Zoran Ivančić i Sara Stuburić.

U prvom dijelu sastanka organiziran je posjet školi te razgovor o sličnostima i razlikama obrazovnih sustava u zemljama partnerima projekta.

U drugom su voditelji timova predstavili svoje viđenje modula i izlaza projekta te plan izrade projekta u svojoj školi. Tijekom sastanka postignut je dogovor o raspodjeli poslova i roku izrade svakoga dijela. U zaključku je sastavljen obrazac koji je potrebno slijediti kako bi se projekt uspješno priveo kraju.

Projekt Erasmus+ „KA 201 DEMETER“, kao primjer koraka više u području inovacija, predstavljen je 28. siječnja u našoj ETŠ i ekonomskoj školi. Učinio je to voditelj projekta u ovoj školi prof. elektrotehnike Zoran Ivančić. Predstavljen je i osnovni tim za provedbu projekta i inovacije u nastavi, a čine ga: Krunoslav Cvitković, Tibor Čolović, Boris Grgić i Sara Stuburić.

-Projekt će se realizirati  kroz sedam tematskih modula, za svaku od  tematskih cjelinama ćemo napraviti pripreme i dokumentaciju sati koje će učenici odraditi. Putem online tečaja obavit će se  edukacija za nastavnike i izraditi  priručnik za nastavnike sa uputama kako sve to primijeniti u školama i  uvesti u redovnu nastavu.

Dogovoreni tematski moduli su: senzori i označavanje; pogon i šasija; upravljanje; podatkovna veza; izvor napajanja; IT testiranje; poslovna ekonomija; mine i sukobi u prošlosti; mine i industrija oružja; mine i ljudska prava. U konačnici cilj je izraditi rover za detekciju mina. Taj stroj će imati indukcijski senzor, kao što ljudi koji sudjeluju u razminiranju imaju štap. On će, u slučaju kada detektira minu, označiti mjesto gdje se nalazi.  Razgovarali smo o zastavici ili boji, a na mapi će ga putem GPS-a također označiti.  Stroj neće vaditi minu iz zemlje, a bit će na razini kao i ručni detektor što znači da će ju detektirati kao i čovjek – pojasnio je prof. Zoran Ivančić.

Trenutno je odrađen početni sastanak u Švedskoj, a uslijedit će sastanci u Francuskoj, Hrvatskoj, Njemačkoj, Španjolskoj i internacionalni sastanak u Belgiji iako iz te zemlje u projektu ne sudjeluje niti jedna škola.

Konkretno, radi se o stroju koji detektira mine, on će imati indukcijski senzor, poput štapa, te će u slučaju kada detektira minu ispustiti nešto za označavanje.

-Sve što napravimo, učenici će pokušati provesti kroz nastavu. Ideja je da se u svakoj državi provedu slične lekcije i da se učenici dogovaraju s kolegama iz drugih zemalja što je tko uspio postići – dodao je prof. Ivančić.

Iznimno zadvoljstvo izrazila je prof. Sanja Müller Zoričić, ravnateljica Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška i tom prigodom, među ostalim istaknula: „Ovaj projekt u školu nam je donio prof. Zoran Ivančić. Ovo je naš uži tim, a imamo i širi tim profesora, jer da bi se projekt realizirao moraju sudjelovati gotovo svi u školi. Nositelji projekta su Šveđani, a mi smo partneri s još četiri druge države. Iznos od 211.825 eura, koliko projekt iznosi, nije mali iznos i bit će raspoređen na izradu rovera za razminiranje  i ostale materijale. Ono zbog čega se nama svidio ovaj projekt  je upravo ono što naša kurikularna reforma pokušava napraviti. Trenutno se u strukovnim školama provodi za opće obrazovne  predmete, a mi  na ovaj način prelazimo u struku. Ponosni smo na  ovaj projekt, ali nam donosi i zahtjevnu obvezu da partnere iz drugih država i ugostimo i pokažemo im najbolje što imamo. Vjerujem da ćemo projekt uspješno realizirati.“

Također je dodala kako je vrijednost projekta, osim osnovnih ciljeva i zadataka koje predviđa i u tome da svaki od učenika, sudjelujući u projektu, može dobiti neku novu ideju za nekakav novi vlastiti patent.

ETŠ i ekonomska škola u Novoj Gradiški poznata je po svom solarnom automobilu, električnoj harfi, pametnom stablu, robotu koji je u izradi, a sigurni smo da će jedna od prepoznatljivosti svakako biti i rover za detektiranje mina, kao konačni proizvod ovog najnovijeg EU projekta u kojemu sudjeluju.

AEM logo banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner