Novogradiška Gimnazija u Pilot projektu „U školi otvorene kohezije – At School of open cohesion, ASOC“

Projekt su 22. siječnja u Gimnaziji predstavile ravnateljica prof. Ljiljana Ptačnik, Sandra Hruban Bartolović, stručna suradnica knjižničarka u Gimnaziji NG i prof. Sanja Šimić, koje su i voditeljice Pilot projekta u ovoj školi.

Nazočna je u ime Grada bila i Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika, inače, nekada učenica novogradiške Gimnazije. Grad je dao potporu Gimnaziji u ovom Pilot projektu u smislu dostupnosti potrebnih podataka za kvalitetnu i transparentnu provedbu.

Predstavljanju pilot projekta bili su, u ime učenika koji sudjeluju u izbornoj nastavi iz poduzetništva, a njih je 27, nazočni učenici Domagoj Šagovac i Romana Lasković.

Gimnazija Nova Gradiška jedna je od 5 hrvatskih srednjih škola koje sudjeluju u ovom zanimljivom pilot projektu, a riječ je o programu koji se provodi u srednjim školama i gimnazijama kako bi se promicao građanski nadzor nad javnim financijama, odnosno kako bi učenici sudjelovali u praćenju ulaganja kroz kohezijske politike.

Pilot projektom #ASOCEU u Hrvatskoj upravlja Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a projekt je podržan od strane Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Regionalnih koordinatora (regionalnih razvojnih agencija) te Vladinog ureda za udruge.

Škole su odabrane temeljem Javnog poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a u Hrvatskoj u Pilot projektu „„U školi otvorene kohezije - At the School of Open Cohesion, ASOC“  sudjeluju: X. gimnazija Ivan Supek iz Zagreba, Srednja škola Obrovac iz Obrovca, Gimnazija Franje Petrića iz Zadra, Gimnazija Gospić iz Gospića i Gimnazija Nova Gradiška iz Nove Gradiške.


- Naša se škola prijavila na ovaj Javni poziv i evo ponosni smo što smo jedna od pet srednjih škola u RH koja je izabrana da sudjeluje u tom pilot projektu. A ono zbog čega smo mi izabrani to su mnogobrojni projekti u kojima je Gimnazija Nova Gradiška sudjelovala: veliki EU projekt STEM, bili smo škola partner, kao i u velikom projektu EUREKA –rad s darovitim učenicima, prof. Šimić vodila je projekt Financijske psimenosti u suradnji sa Zagrebačkom bankom, kao i projekt Poduzetništva s privatnim Učilištem i Srednjom školom Katarina Zrinski iz Zagreba, a sudjelovali smo i u Interregionalnom projektu „Pametne škole“. Naravno naveli smo sve te naše projekte i pretpostavljam da su u Ministarstvu regionlnog razvoja i EU fondova, kao i Ministarstvu znanosti i obrazovanja na temelju toga zaključili da smo dovoljno kompetentni da bismo u ovom projektu mogli sudjelovati. Održana je Uvodna konferencija u Ministratsvu regionalnog razvoja i predstavljen je javnosti, a ovaj dosta zahtjevan projekt napisale su svojim snagama kolegice Sandra Hruban Bartolović i Sanja Šimić i to u vrlo kratkom vremenu, a i ova je konferencija danas rezultat toga njihovoga nastojanja i ja im još jedanput ovom prilikom čestitam i zahvaljujem na tako velikom trud-rekla je, među ostalim prof. Ljiljana Ptačnik.

Pilot projekt „U školi otvorene kohezije - At the School of Open Cohesion, ASOC“ predstavile su potom detaljnije Sandra Hruban Bartolović i Sanja Šimić.

-Nama je izuzetno drago što naša škola sudjeluje u ovom projektu prvenstveno zbog naših učenika jer će oni imati najviše koristi s obzirom da se projekt bazira na iskustvenom i istraživačkom učenju. Radi se o projektu kojega provodi Italija od 2013. godine i pokazao se vrlo uspješnim stoga je Europska komisija u ožujku 2019. godine raspisala Natječaj za provedbu Pilot projekta u drugim državama, članicama EU. Uz Hrvatsku ovaj Pilot projekt provodi se ove godine i u Bugarskoj, Španjolskoj, Grčkoj, Portugalu i Rumunjskoj, a Italija ga nastavlja provoditi. Riječ je o interdisciplinarnom programu koji se bazira na građanskom praćenju javnih financija, odnosno financija Europske unije iz EU fondova na temelju javnih, otvorenih dostupnih podataka- naglasila je, među ostalim, Sandra Hruban Bartolović te dodala kako njih kao voditelje do svibnja čekaju mrežne edukacije. Prva se već dogodila 16. siječnja, a tom prigodom talijanski ASOC tim posjetio je Zagreb kako bi pružio podršku hrvatskim kolegama iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije – upravljačkog tijela projekta, u organizaciji i upravljanju prvom mrežnom edukacijom s učiteljima pet škola uključenih u Pilot projekt ASOC-a u Hrvatskoj.

Tijekom mrežne edukacije detaljno su prikazane i proučene organizacijske teme i obrazovni sadržaji u okviru Mrežne edukacije 1: Kohezijska politika u Europi, Građansko praćenje, Otvoreni podaci, Istraživačke metode prikupljanjem sekundarnih podataka, Vježbe u učionici (Prikupljanje podataka i Dokumentacija istraživanja), te kako ispuniti Izvješće 1.

Prvi korak koji školama sada predstoji biti će odabir projekta na njihovom području kojeg će pratiti tijekom trajanja pilot projekta, u čemu će im pomoći informacije na središnjem nacionalnom web portalu o europskim strukturnim i investicijskim fondovima.

O tomu što će učenici u sklopu Pilot projekta raditi do svibnja ove godine pojasnila je prof. Sanja Šimić.

-Sam pojam kohezija znači ravnomjeran razvoj svih dijelova EU kako bi i ovi malo nerazvijeniji dijelovi ravnopravno sudjelovali u svim projektima koji se nude osobito da se krene od dobi 3. i 4. razreda srednje škole kako bi učenici u nastavku školovanja znali gdje mogu aplicirati, što mogu očekivati, na kojima se sve poljima mogu razvijati. Također je važno istaknuti kako je naša škola jedina u ovom dijelu RH, dakle istočnom, koja je prošla na ovom Natječaju i ušla u Pilot projekt koji zasigrno podižu i kvalitetu nastave i samu ponudu naše škole za daljnje generacije koje će ovdje nastaviti svoje srednjoškolsko obrazovanje.

Cilj projekta je da učenicima približimo građanski nadzor nad javnim financijama i da upoznaju na koji način se koristi javni novac, u koju svrhu, koja je administrativna povijest nekog projekta, što sve uključuje izvedba projekta,...

Učenici su zajednički trebali ući u popis svih projekata na području Brodsko-posavske županije i odlučiti koji ćemo projekt analizirati do svibnja ove godine. Mi smo na mrežnoj stranici strukturni fondovi.hr pronašli sve trenutne projekte i odlučili se za analizu Tehnooškog inkubatora. Smatramo da imamo sve aspekte koji nas zanimaju u tom projektu. Nakon donesene odluke o projektu kojega ćemo analizirati sve informacije o njemu moramo pronaći na internetu i to sada trenutno radimo. Moramo smisliti ime i logo svoga tima, otvorili smo i facebook stranicu, trebamo otvoriti i instagram, twitter, račun, moramo imati svoj blog na kojemu ćemo predstavljati sve faze svoga istraživanja. Nakon prikupljanja podataka, slijedi analiza i lagano po koracima koje ćemo isto tijekom naših mrežnih edukacija dobivati, izraditi Studiju o tom projektu, zatim intervjuirat ćemo sve uključene u odabrani projekt, otići na terensko istraživanje na samo mjesto izgradnje Tehnološkog inkubatora, potom ćemo istražiti tko će sve u njemu raditi, koja će ponuda biti,..i nakon toga morat ćemo odabrati format svoga istraživanja. Možemo objaviti seriju članaka, možemo snimiti seriju intervjua ili video. Mi smo se odlučili za snimanje videa o tom istraživanju. Uz to svaki mjesec ono što smo istražili moramo u određenom formatu napisati i poslati u Ministarstvo. Do početka veljače trebamo riješiti mrežne „probleme“:facebook, instagram, twitter i svaki učenik će dobiti svoje zaduženje . Napomena je u Ministarstvu bila da više uključimo učenike 3. razreda, ali mi smo odlučili uključiti i učenike 4. razreda buduće studente kako bi ipak stekli neka iskustva u ovom području- pojasnila je prof. Sanja Šimić, voditeljica izborne nastave poduzetništva u novogradiškoj Gimnaziji.

Kao škola, Gimnazija računa na potporu Grada u smislu dostupnosti informacija.Kao i uvijek, prema riječima ravnateljica prof. Ptačnik, našli su dobrog sugovornika, partnera i suradnika u Gradu Nova Gradiška pa se ovom prigodom ravnateljica Gimnazije zahvalila i gradonačelniku i zamjenici Ivani Trupina, koja je školi, ravnateljici, voditeljicama i učenicima čestitala na ovom hvalevrijednom projektu i ujedno zahvalila Ministartsvu regionalnog razvoja i EU fondova i Ministarstvu znanosti i obrazovanja koji su našu Gimnaziju prepoznali i izabrali ju za sudjelovanje u ovom Pilot projektu. 

-A Gimnazija je kompetentnost pokazala i projektima do sada provedenima, kao i opremljenošću i spremnošću koristiti napredne tehnologije i time se svrstala i u nekoliko top škola u Hrvatskoj na što smo izuzetno ponosni, jer to je rad svih nas od lokalne do regionalne vlasti i škole. Kada govorimo o sredstvima EU, vidimo ih i zapravo kroz nove ceste, poboljšanje opremljenosti bolnica,...tako da mi je drago da ćemo ovim pilot projektom posvijestiti dionicima u lokalnoj zajednici kako to sve funkcionira i što zapravo znači kohezijska politika, a to je teritorijalna, ekonomska i socijalna kohezija u kojoj svi zajedno moramo surađivati. Za cilj imamo samo jedno, a to je povećanje broja ranih mjesta, osnaživanje i povećanje konkurentnosti gospodarstva, a u konačnici će to poboljšati i kvalitetu života svih stanovnika u našemu Gradu. 

Kao primjer dobre prakse izabrali ste projekt Tehnološkog inkubatora, jednog od najvrijednijih naših  projekata. Radi se o 30. milijuna kuna investicije, od čega smo 20 dobili od Ministarstva gospodarstva i projekt je aktualan, provodi se i drago mi je da ćete na tako velikom projektu vidjeti što je to problematika u provođenju. Tehnološki inkubator generirat će nova radna mjesta, povećat će konkuretnost svih onih koji budu „stanari“ tog inkubatora, ali generirat će i otvaranje nekih novih gospodarskih subjekata. Doista vam obećavam da ćete imati dostupne sve potrebne informacije, a i sama vam sva svoja znanja, vještine i iskustva u dosadašnjem provođenju projekata stavljam na raspolaganje. Želim da budemo najbolji i da idete u Bruxelles i da tamo na EU tjednu regija i gradova vidite što se sve nudi, kako se ta sredstva spuštaju, da se umrežite i sa drugim školama i institucijama EU kako biste još više doprinijeli razvoju i Grada i obrazovnog sustava u Novoj Gradiški-istaknula je Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika. 

Domagoj Šagovac kratko je upoznao s vlastitim iskustvima u ovom kratkom vremenu sudjelovanja u pilot projektu i rekao kako mu se sve čini jako zanimljivo te kako je zainteresiran saznati kako se dobivaju sredstva iz EU i kako se uopće može konkurirati za njih.

Nagrada za najbolju školu bit će posjeta Europskom tjednu regija i gradova u listopadu 2020. godine u Bruxellesu.

AEM logo banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner