Novogodišnje odluke

Stalno slušamo o novogodišnjim odlukama, pogotovo na samom kraju prosinca ili početkom siječnja. Jer  to je TO vrijeme, tada se slavi Nova Godina, sve je nekako svečano. Jedan dan od svih dana u godini, svi to osjećamo ,,u zraku''.

Pozitivna energija se može opipati, skroz je prisutna. Takvo nam je bar vrijeme, trebamo biti pozitivni i svojom dobrotom, lijepom rječju, zagrljajem, osmijehom trebali bismo ljude do kojih nam je stalo potaknuti da nam vrate istom mjerom. Sve je nekako svečano samo nema snijega koji bi upotpunio tu našu sliku savršenog prosinca, ali nema veze. 

 

Eh, sad... dolazimo do novogodišnjih odluka- one su bitne, zar ne? Iskreno, ne razumijem kome su bitne osim tebi samom. I zašto bismo ih uopće govorili naglas ako to nije način da zadivimo okolinu nečime što ih uopće ne zanima ili toj okolini nije bitno što si ti odlučio, ne mogu to shvatiti...?

Najčešća odluka bude ,, Smršavit ću'', a to se jako teško događa ako pojedinac ne promijeni stil života prije svega. Prije nego posegneš za bilo kojim oblikom tjelovježbe, mislim da bi trebalo paziti što jedeš, koliko vode unosiš u organizam, spavaš li kvalitetno i dovoljno dugo, trebaš biti upoznat sa svojom genetikom,ali ne na način da se pravdaš kako ,,imaš jake kosti'' jer nemaš. Svaka tjelovježba je dobra, čovjek i je stvoren za kretanje i to mu je prirodno ponašanje. Sve ostalo je neprirodni oblik, a kad nešto nije prirodno, tijelo nam pokazuje kako nešto nije u redu.  Ne trebaš nužno ni govoriti naglas kako ćeš smršaviti i da ti je to novogodišnja odluka nego mislim da je bolje početi raditi na sebi pazeći što jedemo, koliko jedemo i koliko se krećemo i eto ti rezultata, a ne zamaraš usput ni okolinu koja je ionako zauzeta svojim životima i nema vremena za to što ti govoriš i glupa im je tvoja odluka. Radi na sebi, ali u tišini.

,, Bit ću bolji ili bolja prema drugima.''. Zar si dosad bio loš? Zar nisi pomogao onda kad si mogao pomoći nekome? Pogledaj samo što i koliko činiš za svoju obitelj, svakodnevno i bez ikakvih očekivanja da ti se to sve vrati natrag. Ako je ovo tvoja novogodišnja odluka, onda si se stvarno zeznuo cijelu godinu koja je prošla jer nisi bio dobar očito i kako ćeš sad biti dobar prema nekome kad izgleda ni nemaš usvojen takav obrazac ponašanja?! Naravno, nadam se kako se osjeti sarkazam u ovim mojim riječima. Ako ćeš biti dobar prema drugima, budi. Pruži prvi ruku onome koji pada i pomozi mu ustati. Kad si u mogućnosti, pomozi nekome čak i financijski ako mu je to potrebno u određenom trenutku. Nekad ništa materijalno ni ne treba nego je dovoljno nekome da ga se sasluša, potreban je zagrljaj utjehe koji odašilje poruku da si tu za njega ili nju, onaj iskreni osmijeh uputi onome tko žudi za njim i to je već dovoljno. Ako si tako već radio tijekom godine koja je prošla, tad samo nastavi na taj način i bit će u redu jer si bio dobar.

,,Kad možeš, pomozi drugome.''. Naravno, pomozi isključivo onda kada možeš i kada želiš. Sve drugačije nije iskreno prema onome tko treba pomoć. Svatko od nas treba sebe staviti ispred svih, ali ne na egocentričan, narcisoidan ili egoističan način jer krenimo od pomisli kako najprije trebamo mi sami biti dobro da bismo drugima mogli pomoći i da bi ljjudima do kojih nam je stalo bilo dobro.  To treba biti misao vodilja cijele godine, zapravo. I svake godine. Ako je dobro meni i dobro se osjećam, bit će dobro i onima koji me okružuju. 

Vjerujem kako je sjeme  dobrote u svima nama, samo ga treba njegovati i paziti na njegov rast. Čovjek je zadovoljan ako pomogne nekome i to je hrana za našu dušu. Pomozi napuštenoj životinji, onu ozlijeđenu životinju odvedi veterinaru kako bi joj se pomoglo. Ili ju udomi i pruži joj topli dom i vratit će ti nekoliko puta više svojom privrženošću i zahvalnošću. Nema potrebe biti bahat prema slabijem od sebe.

Je li nam zaista potreban taj jedan dan u godini da bismo donosili nekakve odluke koje nas ionako obilježavaju kroz čitavu godinu ili čitav život ili možemo zalijevati naše zrno dobrote uvijek kada imamo vode? Razmislimo.

 AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner