O reumatskim bolestima, gripi, ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju

Predavanje su održale liječnice novogradiške Opće bolnice, dr. Ljepša Rakas Vujčić, fizijatrica i reumatologinja te dr. Tijana Petek, specijalizantica infektologije.

Organizatori su ovoga okupljanja bili Sindikat umirovljenika RH, Podružnica Nova Gradiška i Udruga tjelesnih invalida Nova Gradiška.

S obzirom da je auditorij koji je pratio ove teme bio treće životne dobi i da se vrlo često u današnje vrijeme o starima i nemoćnima nema tko brinuti, riječi je bilo i o ugovorima o doživotnom kao i dosmrtnom uzdržavanju, a o tome je govorila Josipa Raštegorac, pravnica u Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška. S obzirom da je upravo oko ovih ugovora dosta nejasnoća pozvala je na oprez te detaljno propitivanje uvjeta u ugovorima koje osobama koje se na njih odluče, mogu dati samo stručni ljudi. Za neka pitanja mogu se, kako je rekla, obratiti i u Centar za socijalnu skrb.

Vrhunac gripe očekuje se krajem siječnja i početkom veljače

Tvrdnja je liječnika, a u ovogodišnjoj sezoni u kojoj je gripa stigla ranije nego obično do sada je oboljelo ukupno 638 osoba. Taj broj u blagom je porastu, a najviše su u opasnosti djeca predškolske dobi.
Nešto 
veći broj oboljelih je iz kontinenatalnog središnjeg dijela Hrvatske, a najveći broj oboljelih je iz Zagreba.

O vrlo korisnoj temi- prehladi i gripi, sličnostima i razlikama, načinima prevencije i liječenju- govorila je dr. Tijana Petek, mlada liječnica Opće bolnice Nova Gradiška, specijalizantica infektologije na predavanju nedavno upriličenom u organizaciji Sindikata umirovljenika, Podružnica Nova Gradiška.

Tom je prigodom, među ostalim istaknula kako prehladu i gripu povezuje to što se radi o virusnim bolestima dišnoga sustava, koje se ne liječe antibioticima ukoliko ne dođe do nekakvih komplikacija.

-Ipak, razlikuju ih različiti virusi. Imaju različit klinički tijek i različite posljedice. Šire se kapljično –kihanjem, kašljanjem, fizičkim dodirom sa oboljelom osobom ili preko različitih predmeta sa kojima je u doticaju bila oboljela osoba.

Gripa nije bolest koja se može prehodati jer vas doslovno prikuje u krevet. Kreće dramatično, naglo, simptomi se razvijaju u nekoliko sati dok je kod prehlade taj početak postupan. Gripa je karakterizirana visokom tjelesnom temperaturom i preko 40 i obično je osoba febrilna 3-6 dana. Pojavljuje se i tresavica. U prehladi je temperatura niža. Gripu označju i izrazito jaki bolovi u mišićima i zglobovima i to vas drži u krevetu, kao i neizdrživa glavobolja. Po simptomima dišnoga susatava-suhi kašalj, začepljen nos,...kihanje također znamo da je riječ o gripi. Također je osoba jako malaksala i onemoćala. Gripu je potrebno preležati u krevetu od 7-10 dana. Prehlada traje 3-5 dana i nije toliko intenzivna kao gripa- istaknula je, među ostalim dr. Petek.

Zaštita od gripe je cjepivo učinkovito 80%, a preporučuje se svim osobama koje se žele zaštiti, starijima od 65 godina jer je kod njih veći rizik i od komplikacija, a svakako je važno cijepiti se ako imate jednu ili više kroničnih bolesti.

Cjepivo je besplatno za osobe starije od 65 godina.

Gripu liječimo, prema riječima dr. Petek, strogim mirovanjem, pojačanim unosom tekućine, preporučuje se i laganija hrana te lijekovi na bazi paracetamola za snižavanje tjelesne temperature, a za bolove adekvatne lijekove protiv bola.

I sami trebamo voditi računa o spriječavanju širenja gripe:prati ruke sapunom i toplom vodom najmanje 20 sek., prekriti nos i usta maramiocm prilikom kihanja, kihati u lakat, a ne u dlan, izbjegavati susrete sa drugima i svakako preležati gripu.

Što se tiče prevencije i prehlade i gripe možemo si i sami pomoći unošenjem vitamina, korištenjem veće količine voća u prehrani, a može pomoći i izbjegavanje mjesta na kojima se u sezoni ovih bolesti okuplja više ljudi.

Gripa češće komplikacije izaziva u starijih osoba, a ako visoka tjelesna temperatura, preko 40, traje više od 3-4 dana ili ako osoba primijeti natečenost limfnih čvorova, ako se javljaju promjene svijesti, ako suhi kašalj prelazi u produktivni, ako se javi osip po tijelu, kako je upozorila dr. Petek, svakako je potrebno javiti se liječniku.

Na našem području ove je godine interes za cijepljenje protiv gripe bio veći nego do sada. Svi koji se nisu cijepili protiv gripe trebaju primijeniti sve mjere prevencije i nadati se da će ju izbjeći.Vrhunac gripe očekuje se krajem siječnja i početkom veljače.

O reumatizmu i reumatskim bolestima

Ova tema iznimno zanima osobe treće životne dobi, a od dr. Ljepše Rakas Vujčić, čiji su većinom i pacijenti, uvijek dobiju vrlo korisne savjete i upute. Tako je bilo i ovoga puta. Inače, od zadnjega ovakvoga predavanja dr. Rakas Vujčić položila je i subspecijalistički ispit i sada novogradiška Opća bolnica ima i reumatologinju.

-Reumatske bolesti jedne su od najraširenijih u svijetu i nema među nama, mislim na starije, nekoga koga nisu mučile pa i u ovih godinu dana od našeg zadnjega susreta na ovakvim predavanjima. Radi se o bolestima koje zahvaćaju lokomotorički sustav, kralježnicu, zglobove, kosti, mišiće, ligamente, a dijele se na više skupina. Imamo upalne reumatske bolesti s kojima se više bavi reumatologija i koje na svu sreću nisu prečeste. One zahvaćaju uz već navedeno i unutarnje organe i vrlo su teške, ali i one se danas već vrlo uspješno liječe, rehabilitiraju i na taj način se smanjuje i teška invalidnost.

Postoje i degenerativne bolesti gdje dolazi do oštećenja hrskavice između zgolobova, između kralježaka i onda to dovodi do tegoba. Velika većina nas je osjetila tijekom života bol u vratu koja se širi u ruke koje onda trnu. Nekada se ta bol širi prema prsima pa osoba završi na hitnom internističkom prijemu jer se misli da je riječ o srcu. Također takva bol u vratnoj kralježnici može izazvati glavobolju, vrtoglavicu, mučninu. Bol u slabinskom dijelu kralježnice, a većina nas je osjetila križobolju, može se širiti u noge i izazvati ili nesnosne bolove ili otežanu pokretljivost i sagibanje,..I ono što je vrlo često, a mnogi kažu imamo bolove u kukovima,koljenima, šakama, su kao male kvržice na zglobovima. Upravo je to ono što sam rekla, promjene zbog trošenja hrskavice zog čega se stvaraju mali koštani kljunovi koji premoste tu zglobnu pukotinu i tada prsti prestanu boljeti, ali više nisu onako lijepi kao kad smo bili mlađi, a i funkcija im je oštećena. A još je veća teškoća ako takav proces razaranja hrskavice nastane na kuku ili u koljenu, pa se onda pribjegava operacijama i ugradnji umjetnih kukova i uopće umjetnih zglobova. Čak je i prvi zglob ramena ugrađen i to u našoj Općoj bolnici u suradnji s ortopedom iz Siska koji dolazi k nama.

Međutim, možete si pomoći, a vidljivo je da i dolazite, fizikalnom terapijom, ili odlaskom u toplice iako se na njih dugo čeka. Na taj način smanjuje se bol, ojačaju mišići i pokretljiviji ste. Te se bolesti ne mogu u potpunosti izliječiti, ali važno je da ne osjećate bol, da ste pokretljivi- rekla je, među ostalim, dr. Rakas-Vujčić.

Također je uputila i u prevenciju takvih bolesti, iako ih ne možemo u potpunosti spriječiti.

-Važno je što više se kretati, a to govorim i djeci i mladima koji su u pubertetu, a već imaju neke probleme zbog današnjeg više sjedilačkog načina života i dolaze k meni u ambulantu. Važno je održavati i tjelesnu težinu koliko god je to moguće. A onda ako jednog dana i nastanu ovakve bolesti važno je provoditi redovne procedure fizikalne terapije, barem dva puta godišnje, važno je uzimati i određenu terapiju protiv bolova. Važno je i izmjeriti gustoću kostiju i prevenirati osteoporozu jer većina nema samo jednu bolest tako da lijekove nije lako ukomponirati pri liječenju.

Od reumatskih bolesti se ne umire, ali ako se ništa ne čini u smislu prevencije i liječenja dovode i do invalidnosti, a tada ovisimo o drugima i kvaliteta života nam je narušena-dodala je dr. Ljepša Rakas-Vujčić.

I ova predavanja u sklopu aktivnosti novogradiške Podružnice sindikata umirovljenika i Udruge tjelesnih invalida Nova Gradiška organizirana su u okviru sadržaja obilježavanja Dana grada.

 

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner