Tradicionalni božićni koncert novogradiške Gradske glazbe

Ove je godine održan kod fontane u Gradskom parku pretvorenom u „čarobnu šumu“ u sklopu manifestacije  „Advent u našem gradu“, koja je u badnje prijepodne i završila.

 

Počastili su sugrađane i one male i velike prekrasnim božićnim pjesmama, a mnogi su, uz neke od njih i zaplesali.  

Time je ujedno Gradska glazba, pod vodstvom mladog kapelnika Filipa Alasića, završila još jednu godinu bogatu aktivnostima, nastupima i gostovanjima.

Ukratko o Gradskoj glazbi

Kao što je poznato Limena je glazba u Novoj Gradiški osnovana pri Vatrogasnom društvu prije 147 godina.  Tijekom Domovinskoga rata mnogi članovi branili su svoju zemlju, a po oslobađanju Hrvatske Gradska glazba službeno nastavlja svoj rad 1995. godine i djeluje u kontinuitetu do danas. 

Unazad 20 godina kroz Glazbu je prošlo preko 80 ljudi. Prvi kapelnik poslije rata bio je Ivan Prpić, koji je kasnije u Novoj Kapeli osnovao „Kadencu“,  potom Goran Franić, a sada je to Filip Alasić. U Gradskoj glazbi dosta je mladih članova, među kojima je dosta djevojaka. Unatrag 4 godine obogaćeni su i vokalom, a to je Barbara Dautović Španović.  

Kako nam je u razgovoru rekao Miroslav Trobić, predsjednik Gradske glazbe, od članova veterana, koji su u Glazbu došli još prije Domovinskog rata, tu su:  Vladimir Đurasek, koji je na ovogodišnjem koncertu uz Dan grada primio i Priznanje Glazbe za 45 godina rada i vjernosti ovoj udruzi, potom Miroslav Trobić, sadašnji predsjednik,  Tihomir Kudra, treća generacija u svojoj obitelji koja je ostala vjerna Gradsko glazbi, Željko Poljak, Nikola Mikić, a među starijima je i Antun Novačić, koji je ranije svirao u Novoj Kapeli.

Najstariji član Gradske glazbe je Nikola Mikić, a najmlađa je Ema Posavčević- flauta. Kako Gradska glazba održava i „malu školu glazbe“ ove godine najmlađa polaznica im je osmogodišnja Mila. 

Što se repertoara tiče Gradska glazba razvijala se od koračnica i klasike Limenih glazbi do jazza, pop-rocka poput Big Banda. Aranžmane, kako nam je ispričao  Miroslav Trobić, nabavljaju, a kapelnik ih prilagođava orkestru.

Što se instrumenata tiče, svake godine ponešto obnove. Nabavljaju i nove i polovne instrumente, naravno redovito ih servisiraju, a tada ih šalju u Zagreb ili to odradi Dominik Prpić iz novokapelačke „Kadence“.

-Nekada su, točnije 50-ih, 60-ih godina prošloga stoljeća, Glazbe svirale zabave. Uz njih se plesalo, pa i na  „Slavenu“ su često svirali putnicima namjernicima. Pomagali su i Trenkovim pandurima, putovali u Njemačku,...Novogradiška je Gradska glazba članica SAPOSIB-a - Savez amaterskih puhačkih orkestar  Slavonije i Baranje- od 1990. I svake godine sudjelujemo na Smotrama. U Novom Vinodolskom smo prije nekoliko godina na državnom natjecanju osvojili drugo mjesto i Srebrnu plaketu. Svirali smo i na zagrebačkom Zrinjevcu u organizaciji naše Turističke zajednice, a sada sviramo ovdje u Novoj Gradiški. Na Badnjak smo na vlastitu inicijativu prije 10-ak godina počeli održavati koncerte na otvorenom, a toliko već sviramo i promenadne koncerte tijekom ljeta. Cjelovečernje koncerte za Dan grada održavamo od 1996/97. U početku smo ih održavali s Hrvatskim pjevačkim društvom  „Graničar“, a potom samostalno. Zadnjih godina u Novu Gradišku tijekom promenadnih koncerata, ali i tijekom godine pozivamo goste, prijateljske puhačke bendove, orkestre i vrsne jazz glazbenike, a i sa spomenutim koncertima, ali i s dovođenjem kvalitetnih glazbenika planiramo nastaviti i slijedeće godine- rekao nam je Miroslav Trobić.

Osobno je u Glazbu došao s 10. godina zajedno s dvojicom školskih prijatelja.

-Tomislav Maričević saznao je preko kuma Ace Senića da bismo mogli ići svirati u Limenu glazbu i tako je počelo, a učio nas je čika Vojko. Tu se rodila ljubav, a veza s Gradskom glazbom ostala je do danas. Ja sam jedini od nas trojice i ostao u Glazbi- istaknuo je Miroslav Trobić.

 

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner