„Ustaj, ne odustaj“

Ovaj slogan bio je moto ovogodišnjeg Mjeseca borbe protiv ovisnosti na području Brodsko-posavske županije, a u organizaciji Koordinacijskog tijela za borbu protiv ovisnosti grada Nova Gradiška provedene su 33 aktivnosti u 13 tematskih područja.

Različiti sadržaji organizirani su u gradskim osnovnim i srednjim školama. Bili su tu i programi Zavoda za javno zdravstvo, Gradskog društva Crvenog križa, Doma zdravlja, Policije, zdravstvenih ustanova i Centra za socijalnu skrb. I Vijeće za prevenciju kriminaliteta grada Nova Gradiška ponudilo je zanimljiv način sudjelovanja djece i mladih u Mjesecu borbe protiv ovisnosti i to kroz Natječaj pod nazivom „Video klipom protiv ovisnosti“, a proveli su ga zajedno Savjet mladih, Koordinacijsko tijelo za borbu protiv ovisnosti i Vijeća za prevenciju kriminaliteta grada NG. Najbolji radovi i to učenika Industrijsko-obrtničke i ETŠ i ekonomske škole su i nagrađeni.

U sklopu bogatog programa u Mjesecu borbe protiv ovisnosti održano je 7 predavanja, 3 debate, Parlaonica, Fokus-grupa, 8 tematskih radionica, 2 tribine, otvoreno savjetovanje u Centru za socijalnu skrb, koncert „Glazbom protiv ovisnosti“, sportske aktivnosti, info pultovi. Bila su tu i dva okrugla stola.

Iznimno aktivni bili su učenici i voditelji školskih preventivnih programa kako u osnovnim tako i u srednjim novogradiškim školama.

ETŠ i ekonomska škola

Preostalo je, kako smo saznali od Mire Linjaković, pedagoginje u ETŠ i ekonomskoj školi i voditeljice školskih preventivnih programa, odraditi koncert u suradnji s Industrijsko-obrtničkom školom jer u predviđeno vrijeme nisu to mogli učiniti zbog radova na njihovoj sportskoj dvorani. Svakako treba naglasiti kako su uspješno sudjelovali na tradicionalnom koncertu „Glazbom protiv ovisnosti“ zajedno sa drugim školama.

-Ono čime se možemo pohvaliti je izrada videa „Nemoj biti pepeljara, izaberi sport“ za koji su naši učenici i nagrađeni novčanom nagradom od strane grada. Isti taj video objavljen je na našim školskim stranicama i drago nam je da je naišao na plodno tlo, da je zanimljiv, prihvatljiv i poučan te da su naši učenici odradili dobar posao.

Htjeli smo prilikom Smotre učeničkih radova u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa pokazati kako je došlo do videa, kako je nastao te da učenici vide što cigareta čini ljudskom zdravlju, ali zbog objektivnih okolnosti toga nije bilo. Ipak, iskoristit ćemo neku drugu priliku kako bismo i to prezentirali i vjerujem potakli da se oni koji posežu za cigaretama zamisle i odluče ih zauvijek ostaviti.

Druga aktivnost oko koje smo se puno angažirali bio je Okrugli stol kojim smo ujedno obilježili i Dan ljudskih prava. Tema je bila „Želim sudjelovati“ i bio je posvećen sudjelovanju i angažmanu učenika u lokalnoj zajednici, koji će sutra postati mladi građani ovoga Grada i okolice.Gosti su nam bili predstavnici Savjeta mladih grada NG, predstavnici susjednih škola i svi naši učenici, predstavnici Vijeća učenika i članovi Debatnog kluba. U vrlo konstruktivnoj raspravi učenici su iznijeli poteškoće i ideje u različitim područjima života i rada mladih od obrazovanja, zapošljavanja, poduzetništva, zdravlja i sporta pa do društvene uključenosti mladih na čemu treba još poraditi.

Ono što se pokazalo kao prepreka je to što su većina naših učenika putnici, pa su oni možda malo više angažirani u svojim sredinama, ali na nama je odraslima da im ponudimo što više mogućnosti da se aktivno uključe u život društvene zajednice. O svemu se tomu raspravljalo, a zaključeno je kako ćemo nastaviti daljnju suradnju sa Savjetom mladih grada NG i angažirati se u događanjima u našoj lokalnoj zajednici- rekla nam je u razgovoru Mira Linjaković.

Preventivni programi provode se tijekom cijele godine, tako da ih i do kraja godine, dakle i u drugom polugodištu, očekuju radionice s temama vezanima uz klađenje i kockanje, što su zapravo oblici suvremenih ovisnosti, a također će riječi biti i o ovisnostima o cigaretama i alkoholu.

Organizirani u ETŠ i ekonomskoj školi za nadoknadu nastavnih programa

Na sjednicama je sve dogovoreno rekla nam je prof. Sanja Muller Zoričić, ravnateljica škole i dodala kako će se sve stići odraditi.

-Što se tiče učenika od 1-3 razreda sve će se stići što se gradiva tiče. Istina nemamo nešto praznika, dakle u školu ćemo ići i 23. prosinca, a u drugo polugodište ovi učenici kreću 7. siječnja 2020. Radi se do kraja školske godine. Za Uskrs nemamo praznike, dakle poslije uskrsnog ponedjeljka nastavljamo. Nastavnu godinu produžujemo za 6-7 dana, dakle do 26. lipnja- istaknula nam je u razgovoru ravnateljica.

Maturanti

Osim državne mature imamo i obranu završnoga rada i sve nam je nekako pri kraju školske godine. Maturanti će nam doći preko zimskih praznika, već 2. i 3. siječnja i moraju nastaviti 7. siječnja i dalje kao i ostali razredi i njima nastavnu godinu produžujemo do 29. svibnja. Već od 1. 6. po kalendaru počinje Državna matura, a u tom prvom tjednu nama ide i obrana završnoga rada.

Bit će sve na vrijeme završeno, a intenzivirat će se i suradnja između mentora, razrednika, svih nastavnika i maturanata.

Radovi sanacije sportske dvorane ETŠ i ekonomske škole

Složeni su, a rješavaju se dvije stvari: parket u samoj dvorani i kanalizacija.

-Djelomično je kanalizacija i kriva ovakvom stanju parketa u dvorani tako da sr najprije ona mora sanirati. Svi koji su prolazili pokraj naše škole mogli su vidjeti da su to kanali duboki 5-6 metara i doista je složen prces popraviti nešto što je davno napravljeno. Izvođač kaže da je zadovoljn sa dinamikom izvođenja radova na kanalizacijskoj mreži.

Parket je uklonjen, stavljena je izolacija i čeka se spajanje kanalizacije kako bi se unutarnji radovi mogli nastaviti jer u slučaju nekakvih vremenskih nepogoda dvorana bi ponovno mogla plivati. Nadamo se da će radovi sanacije biti završeni do veljače slijedeće godine- istaknula nam je ravnateljica Muller-Zoričić.

Što se tiče nastave tjelesne kulture učenici su, među ostalim, dobili priliku odrađivati ju na klizalištu u Gradskom parku.

Foto: ETŠ i ekonomska škola

 

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner