U Šnjegaviću otkriveno spomen obilježje pukovniku Stjepanu Mesecu

Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata 121. brigade/pukovnije Nova Gradiška,

Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata 99. brigade Zagreb-Peščenica, Hrvatski časnički zbor grada Zagreba pod pokroviteljstvom Općina Cernik i Brestovac kao i Ministarstva hrvatskih braitelja RH upriličili su 10. prosinca obilježavanje 28. obljetnice akcije „GRADINA“ u sklopu Vojne operacije „ORKAN '91“, oslobađanje sela Golobrdac, Sinlije i Šnjegavić.

Ujedno je otkriveno spomen obilježje pukovniku Stjepanu Mesecu, pripadniku 99. brigade Zagreb-Peščenica, ubijenom iz zasjede nekoliko dana poslije oslobađanja Šnjegavića.

Obilježavanje je počelo odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu kod novogradiškog Spomen obilježja poginulima, smrtno stradalima i umrlim hrvatskim braniteljima i kod Spomen biste dr. Tuđmana.

Kao i proteklih godina branitelji i njihovi gosti potom su se okupili u Opatovcu kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Vjekoslavu Šariću i Željku Curiću, a potom i u Podvrškom kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Stjepanu Dukanoviću i Mladenu Kovačeviću odati im počast. Počast je odana i žrtvi svih onih koji su u obrani i oslobađanju domovine, ali i stvaranju neovisne hrvatske države dali najviše što su imali, svoje živote, kao i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, koji je preminuo na današnji dan prije 20. godina. Učinjeno je to polaganjem vijenaca, cvijeća, paljenjem lampiona, minutom tišine i molitvom koju je vodio fra Josip Šoštarić, franjevac cerničke župe.

Vijence su položili i upalili lampione: Josip Mesec, brat poginuloga pukovnika Stjepana Meseca, potom župan Brodsko-posavski Danijel Marušić, izaslanik Predsjednice RH i Vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar-Kitarović; izaslanici Ministarstva obrane RH i Glavnog stožera Oružanih snaga RH te Ministarstva hrvatskih branitelja, pukovnik Mato Tomašević i Marko Ratković, savjetnik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Potom su počast odali ratni zapovjednici 121. brigade/pukovnije NG, 99. brigade Zagreb-Peščenica i Samostalne satnije 121. brigade/pukovnije: brigadir Josip Mikšić, pukovnik Ivica Babić i pukovnik Ante Šolić te predstavnik Grada Nova Gradiška natporučnik Vlatko Greiner, koordinator za braniteljske udruge pri gradu NG.

Vijenac su položili i upalili lampione u ime Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 121. brigade/pukovnije NG, satnik Damir Matošević, predsjednik udruge: u ime Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 99. brigade Zagreb-Peščenica, pukovnik Boban Babić, predstavnici spomenutih i Udruge veterana 3. Gardijske brigade „Kune“, kao i Udruge hrvatskih branitelja iz domovinskog rata policije BPŽ.

Počast je potom odao i Željko Radovanović, predsjednik Udruge veterana iz Domovinskoga rata 145. brigade iz Zagreba sa suradnicima, a u ime općina Cernik i Brestovac načelnici Vitomir Žakić i Zdravko Mandić s predstavnicima braniteljskih udruga 123. brigade Požega.

Šnjegavić 2019.

Poslije zajedničkoga pozdrava Lijepoj našoj i minute šutnje otkriveno je spomen obilježje pukovniku Stjepanu Mesecu. Učinili su to njegov brat Josip i pukovnik Ivica Babić, zapovjednik 99. brigade Zagreb-Peščenica. Blagoslovio ga je i molitvu vodio fra Josip Šoštarić, a potom su položeni vijenci, upaljeni lampioni.

Uslijedile su riječi domaćina: Damira Matoševića, predsjednika UHBDR 121.brigade/pukovnije NG, Vitomira Žakića i Zdravka Mandića, načelnika općina Cernik i Brestovac.

Akcije „Gradina“ i oslobađanja sela Golobrdac, Sinlije i Šnjegavić izvedene u sklopu Vojne operacije „Orkan '91.“, kao i pogibje pukovnika Stjepana Meseca prisjetili su se pukovnik Ivica Babić, zapovjednik 99. brigade, pukovnik Ante Šolić, zapovjednik Samostalne satnije 121.brigade/pukovnije i brigadir Josip Mikšić, ratni zapovjednik 121. brigade/pukovnije Nova Gradiška.

Uslijedile su riječi Marka Ratkovića, savjetnika ministra hrvatskih branitelja i njegova izaslanika te župana Danijela Marušića, izaslanika Predsjednice RH.

Upućena je zahvala svima koji su se ove godine na obilježavanje 28. obljetnice akcije „Gradina“ odazvali u velikom broju i to iz Nove Gradiške, Požege, Zagreba. Odana je počast svim hrvatskim braniteljima Vukovara i Škabrnje, ali i istaknuto kako bi i druga ratišta iz Domovinskoga rata trebalo više spominjati jer se i na njima branila i obranila Hrvatska.

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava i podržavat će i dalje aktivnosti u cilju očuvanja digniteta domovinskoga rata i hrvatskih branitelja, kao što će to činiti i sve braniteljske udruge, a radi istine i poštovanja onih koji su dali svoje živote, dijelove tijela i svih hrvatskih branitelja koji su spremno stali u obranu svojih obitelji i svoje zemlje.

Hrvatski branitelji koji su podnijeli najveću žrtvu za domovinu ostaju živi u našim srcima, a ono što je potrebno danas u kontinuitetu činiti jest prenositi istinu mladim generacijama o tomu kako se branila i stvarala slobodna i neovisna hrvatska država, čulo se, među ostalim u govorima domaćina i gostiju na ovogodišnjoj komemoraciji.

Program obilježavanja 28. obljetnice akcije „Gradina“ završila je domoljubnim stihovima novogradiška pjesnikinja Evica Kraljić.

Druženje branitelja i njihovih gostiju nastavljeno je u mjesnom domu u Opatovcu.

Ukratko o akciji „Gradina“ u sklopu Vojne operacije „Orkan '91.“

Operacija kodnog naziva “Orkan ’91” trajala je od 29. listopada 1991. godine do 3.siječnja 1992. koju je organizirala OG “Posavina” na čelu sa zapovjednikom pukovnikom Rudijem Stipčićem.

Nositelji operacije bili su pripadnici 1.gardijske brigade ZNG-a “Tigrovi “, djelovi pričuvnih brigada i samostalnih bojni i postrojbi Hrvatske policije.

Operacija je provedena iz dva pravca, Novske i Nove Gradiške. Udarom na više linija, prvo na novljanskom ratištu, zaustavljeno je napredovanje agresora na zapadnoslavonskom ratištu, a oslobođeno je i nekoliko sela u zaleđu Novske.

Nakon uspješno završene prve faze operacije, 10. prosinca 1991. započela je druga faza operacije. Cilj je bio uz ojačane snage nastaviti s oslobađajućim aktivnostima u operacijama “Otkos 10” i “Papuk ’91” u kojima je oslobođeno daruvarsko područje i niz naselja u podnožju Papuka, Ravne Gore i Psunja.

Združene snage 121.brigade ZNG-e iz Nove Gradiške i 123. brigade ZNG-e Požega 10. su prosinca 1991. munjevitom akcijom oslobodile šire područje sela Golobrdac, Šnjegavić i Sinlije. U akciji kodnog imena “Gradina” oslobođena su i sela, Čečavac, Jeminovac, Vučjak Čečavski i Ruševac čime je cestovna komunikacija Nova Gradiška-Požega u potpunosti stavljena pod kontrolu hrvatskih snaga.

U ovoj operaciji, Hrvatske snage imale su velike gubitke, 246 poginulih i veliki broj ranjenih. Unatoč velikim gubicima, ostvareni cilj imao je veliko značenje. Agresorske snage JNA i srpskih pobunjenika doživjele su težak poraz, spriječeno je zauvijek spajanje 5. korpusa i 32. korpusa JNA kao i sa pobunjenim srbima iz istočne Slavonije.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner