Još jedan Erasmus + u Požegi

Ovih dana se na Veleučilištu u Požegi krenulo s još jednim Erasmus + programom.

Foto: vup.hr

Tim povodom smo razgovarali o cijeloj ideji, posjetiteljima, planovima za budućnost sa Barbarom Pisker, koja je gotovo šest godina Erasmus koordinatorica Veleučilišta u Požegi 

NGB: Koliko je dugo Veleučilište u Požegi u projektu Eraasmus +?

Veleučilište provodi Eraasmus+ program od 2009. godine, a u ovih deset godina već smo puno toga napravili i imamo oko četrdesetak institucija- partnera u Europi i izvan njezinih granica. Dosada smo već realizirali oko 250 Erasmus mobilnosti i ovaj tjedan po četvrti puta imamo ,,Eraasmus+ International  teaching week'' kada nam dolaze uglavnom naši partneri iz zemalja izvan Europske unije i održavaju nastavu za naše studente. U tom programu, konkretno, sudjelujemo od 2016. godine i još uvijek smo u fazi razvoja što znači da nam sada primarno dolaze nastavnici, a zatim nam je plan u sljedećim godinama razvijati mobilnost na način da što veći broj inozemnih studenata dolazi ovdje k nama na nastavu. 

Što se sredstava tiče, trenutno je u provedbi oko 350 000 eura u okviru Eraasmus programa mobilnosti, sudjelujemo u nizu različitih aktivnosti, ne samo u okviru ,,107'' što je suradnja izvan Europske unije nego, naravno, imamo i suradnju u okviru ,,K-action 103'', a sada smo prvi puta ove godine u modelu suradnje partrtnerskog projekta sa francuskom regijom Champagne  gdje radimo na obrazovanju osoba s posebnim potrebama u području profiliranja za zanimanje podrumar. 

Suradnju isto tako imamo i u okviru ,,102'' projekta gdje primamo uglavnom francuske studente kod nas na praksu u okviru poljoprivrednog odjela, zatim imamo  suradnju u okviru projekta ,,K-108'' sa još osam visokih učilišta, veleučilišta i visokih škola na razini cijele Hrvatske i naše studente šaljemo u partnersku mrežu koja je veća od 400 institucija, što u privatnom sektoram, što u poslovnom sektoru, javnom na razini Europske unije, na program treninga.

NGB:Koliko je studenata uključeno u program? U koje su zemlje otišli i koliko ih je dolazilo kod nas?

Taj dio istio intenzivno radimo. Eraasmus program, zapravo, stavlja naglasak na studente jer je 70% sredstava namjenjeno studentskoj mobilnosti, kojih je trenutno negdje oko polovice. Znači preko 130 mobilnosti je bilo studentskih, otprilike oko polovica je bila mobilnost osoblja i nastavnog osoblja, oko 250. Dosada smo dolazne mobilnosti imali uglavnom iz Europe, najviše iz Francuske na Poljoprivredni odjel upravo na stručnu praksu na naš studij  Vinarstva, voćarstva i vinogradarstva. Imali smo, naravno, studenata iz Španjolske, Italije, Njemačke, a što se tiče suradnje izvan Europske unije sada bi nam trebala doći kolegica iz Indije. Imali smo suradnju sa Gruzijom i sa Ukrajinom, koja je bila prva izvaneuropska zemlja s kojom smo počeli suradnju. To su za sada programi mobilnosti koje smo imali sa studentima izvan Europske unije.

NGB: Koje zemlje su sada sudjelovale u programu kod vas?

Imali smo predstavljanje partnerskih institucija iz niza zemalja, premda oni nisu svi tu zbog njihovih problema u organizaciji dolaska pa će nam doći tek na proljeće, ali su nam se predstavile Azerbajdžan,Ukrajina, Kanada, Butan, Indija, Bjelorusija, Brazil i Češka republiku. Za Češku možemo reći da su već domaći ovdje i došli su samo da bi potpisali sporazum za suradnju sa našim društvenim odjelom, odnosno sa stručnim Upravnim studijem i ovaj tjedan ih čekaju različite aktivnosti. Predominantno je to da će održati nastavu za naše studente, a osim toga imat će još i neke kulturološke aktivnosti, posjetit će našu klijet i proizvodnju vina, obići će grad Požegu, otići će do Zagreba gdje će sudjelovati na ovogodišnjem Adventu, posjetit će Kutjevo,...To je spoj poslovnoga i ugodnoga, kulturološkoga i još jedna važna aktivnost koja se dogodila  je ,, International dinner'' gdje su svi sudionici programa donijeli svoje lokalne proizvode, hranu i pića i na taj smo način međusobno upoznali tradiciju, običaje, gastronomiju.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner