Gradu na dar

Folklorni ansambl mladih Nova Gradiška upriličio je u povodu Dana grada i Dana župe dobrotvorni koncert, a prikupljena sredstva namijenili su za pomoć liječenju Mariju Žalcu iz Starog Petrovog Sela.

U dvorani je tijekom koncerta prikupljeno 2.100 kuna i odmah predano Marijevoj majci, koja se uz vidne emocije svima zahvalila. Dodatno su još sredstava dali i izvođači, tako da je ukupno prikupljeno 3.660 kuna. Sva sredstva su odmah uručena gospođi Miri Žalac, Marijevoj majci.

Koncertna večer bila je u znaku kulturnog nasljeđa i baštine, koju su nam ostavili naši stari, a njegovanje, očuvanje i prezentiranje te tradicijske kulture i jest cilj osnivanja domaćina i organizatora koncerta. S publikom i izvođačima ove lijepe trenutke podijelo je i Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika.

Dok je ovakvih entuzijasta kao što je Folklorni ansambl mladih, a takvi su bili i njihovi gosti, ne moramo se bojati za budućnost naše prebogate tradicije- trajat će i ostati živa zahvaljujući svima njima.

A tko su bili sudionici dobrotvornog koncerta „GRADU NA DAR“ održanoga 1. prosinca : Kulturno umjetnička udruga Cernik, potom Vokalna skupina AURORA NG, KUD VRBJE, Muška pjevačka skupina KUD-a „Matja Antun Relković“, Davor i TS SATIR.

Bila je ovo jedna lijepa večer ispunjena pjesmom, tamburom- Slavonijom, koju toliko volimo i u kojoj smo ipak ostali. Bila je ispunjena i plemenitošću u ovo vrijeme Došašća koje nam je počelo i u kojemu se svi trebamo truditi činiti dobro.

Folklorni ansambl mladih i njihovi gosti upravo su ga tako i počeli- DOBROTOM.

Na glazbeno putovanje povela je Pjevačka skupina KUU CERNIK slijedećim pjesmama: Žito žela lijepa djevojka, Slavonka i napjevom iz Podvrškog u cerničkoj župi-Tototrlja.

Ova udruga tijekom godina djelovanja kroz različite sekcije uspješno ispunjava svoj cilj i poslanje- očuvati kulturnu baštinu svoga kraja i naroda. Organizatori su mnogih kulturno-umjetničkih događaja i doprinose sadržajnijem društvenom životu svoje općine. Njihov predan rad uz glazbenog pedagoga i koreografa Nikolu Kramara doveo ih je do razine ansambla, koji itekako plijeni i izvdbom i pjesmom, nošnjama- iz svega izvire ljubav prema zavičaju i tradicijskom, doboko ukorijenjenom u nacionalno biće. Predsjednica KUU Cernik je Marija Jugović, a umjetnički voditelj Zvonko Šantić.

Svakako valja napomenuti kako KUU Cernik 7. prosinca organizira Memorijalni koncert u čast Nikole Jugovića, osnivača udruge i dugogodišnjeg predsjednika, a ujedno će obilježiti i 15 godina djelovanja.

Nastupila je potom Vokalna skupina AURORA, čije je djelovanje počelo prije nešto više od dvije godine. Većinu skladbi izvode „a cappella“ božanstveno lijepim glasovima – zapravo najljepšim instrumentom na svijetu. Večer prije, uz goste, a u povodu Dana grada i Dana župe, poklonile su sugrađanima koncert pod nazivom „Sretan ti rođendan Grade moj“, a bio je to njihov prvi koncert Gradu u čast.

Za ovu prigodu pripremile su slijedeći program: Naranča, istarska narodna; Meni trebaš ti; Lollypop; Rocking around. Na neki način bio je to kratki presjek glazbenih žanrova kojima se predstavljaju na nastupima, a posljednjom skladbom donijele su i dašak božićnih blagdana.

Tambura im je u srcu, tamburašku glazbu žive odmalena, iza njih je nekoliko nosača zvuka, pjevaju i pivaju diljem Hrvatske, ali i svijeta. Dolaze iz Davora, poneki od njih i iz Nove Gradiške. Oni su TS SATIR i prilikom prvoga izlaska na pozornicu izveli su skladbe s najnovijeg nosača zvuka: Ondi i Laku noć.

Uslijedio je nastup KUD-a Vrbje. Društvo je obnovljeno 2010. godine, a nastalo je na temeljima Izvorne družine osnovane 50-tih godina prošloga stoljeća. Broji više od 50 članova u tamburaškoj, pjevačkoj, dječjoj i folklornoj sekciji. Nastupima diljem Hrvatske bavi se očuvanjem izvorne baštine,običaja i tradicije sela Vrbje i novogradiškog kraja, a u radu ih svesrdno podupire općina Vrbje. Do sada su gostovali u Karlovcu, Novom Vinodolskom, Gradečkom Pavlovcu kod Vrbovca, Velimirovcu, Požegi, Orubici, Novoj Gradiški, Brestovcu i brojnim drugim mjestima. Sudjelovali su i na državnim smotrama folklora i za svoj rad dobili nekoliko priznanja. Njihova Željka Đurić, prije dvije godine proglašena je najboljom počimaljom Brodsko-posavske županije. Sudjelovali su i na državoj smotri u Karlovcu gdje su osvojili treće mjesto. Folkloraše uvježbava i vodi Zvonko Šantić, a predsjednica društva je Suzana Petrović.

Predstavili su se pjesmama: Ej, kad sam sinoć pošla; Mama me je pitala; Bećar Toma, Oj Požego i Ajde kolo tijo, tijo. Posljednje dvije pjevaju se u šetanim kolima, koja su također izveli.

Iz najvećega mjesta u novogradiškoj Posavini, iz Davora, stigla je Muška pjevačka skupina KUD-a „Matija Antun Relković“, čiji je voditelj Zvonko Dević, ujedno i predsjednik Društva.

U Davoru postoji neka čarolija kada je riječ o umjetnicima , hoćeš slikarima, medaljarima, pjesnicima, glazbenicima... Je li to zbog Save ili zbog onoga istinski vrijednoga što su još uvijek zadržali u svojim životima: poštovanje obitelji, vjere i domovine. I to zaista žive. Muška pjevačka skupina KUD-a , a počastila je skladbama: Hladan vjetar poljem piri i U proljetno jutro.

Potom je uslijedila podjela Zahvalnica svima koji su pomogli u provedbi ovoga koncerta, ali i uopće podupiru rad FAM-a. Jedan od dobitnika Zahvalnice je i Grad Nova Gradiška u čije je ime zahvalio Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika te čestitao na koncertu i njegovom dobrotvornom karakteru.

Sudionicima, posjetiteljima, sponzorima i svima koji su uvijek uz Folklorni ansambl mladih zahvalila je predsjednica Veronika Terzić.

Koncertnu večer zaključio je TS Satir sklabama: Prodat ću kola, vrance i polja i Godine su da se broje, koja je ujedno i naslovna njihovoga najnovijega nosača zvuka.

Druženje je nastavljeno u prostoru novogradiškoga Društvenoga doma „Sokol“.

NGB-2019-12-04-001

NGB-2019-12-04-002

NGB-2019-12-04-003

NGB-2019-12-04-004

NGB-2019-12-04-005

NGB-2019-12-04-006

NGB-2019-12-04-007

NGB-2019-12-04-008

NGB-2019-12-04-009

NGB-2019-12-04-010

NGB-2019-12-04-011

NGB-2019-12-04-012AEM banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner