PUTOVANJE ADHATA DASA - SLJEDBENIKA HARE KRIŠNE (Prvi dio)

Intervju s Adhatom, sljedbenikom Hare Krišne.

U prvom dijelu intervjua govorit će se općenito o ovom pokretu, u drugom dijelu o životu u Hramu, ''prijašnjim'' životima sljedbenika te će se treći dio sastojati od Adhatovog osobnog doživljaja vezanog za život u Hramu i djelovanju u Pokretu Hare Krišna.

Tko je ustvari Hare Krišna?

Hare Krišna se odnosi na Boga, to su imena Svevišnje Božanske Osobe.

S Hare se oslovljava Gospodinova vrhovna energija zadovoljstva, s Krišna oslovljavamo Samoga Boga i Krišna znači ''sveprivlačan'', a Rama zbog toga što ima i drugi dio mantre, Hare Rama.

Rama znači ''izvor svega zadovoljstva''. Krišna je Bog zato što privlači svakoga, on je vrhovni uživalac. Bog znači ''jedan bez drugog'', ''onaj kome nitko nije ravan niti veći od Njega''. To je prava definicija Svevišnjeg zato se Krišnu može oslovljavati i s Bhagavan.

Bhagavan znači ''pun svih obilja''. On u potpunosti posjeduje sva obilja ljepote, snage, slave, znanja, bogatstva i odvojenosti.

To je jedno od dva mjerila Boga kojim možemo testirati sve samoprozvane Bogove -posjeduju li uistinu sva ova obilja i to u neograničenoj mjeri?

Dok je Gospodin Krišna, kao povijesna osoba, svojim životom i djelatnostima pokazao da On stvarno jest Svevišnji i Njegov život je opisan u vedskoj literaturi, Bhagavad-giti i Srimad-Bhagavatamu.

 

Kakvu poruku šaljete svijetu?

Svijetu šaljemo poruku da je smisao ljudskoga života samospoznaja u svjesnosti Krišne. Kao što sam već spomenuo to znači shvatiti naš duhovni identitet, tko smo mi i zašto smo ovdje, shvatiti da živo biće nije ovo prolazno materijalno tijelo i razumijevanje našeg odnosa sa Svevišnjim.

Svijest ili životna sila nije proizvod materijalnih elemenata niti kemikalija. Ona je duhovne prirode. To je prvi korak u duhovnoj spoznaji, shvatiti da nismo ovo materijalno tijelo već duša koja se nalazi u tijelu.

Vedanta sutre započinju s aforizmom ''tamasi ma jyotir gama, athato brahma jijnasa''; izađimo iz tame neznanja i probudimo se.

''OD SVIH ŽIVIH BIĆA, ONO KOJE STEKNE OVAJ LJUDSKI OBLIK NE BI TREBALO DANONOĆNO TEŠKO RADITI SAMO ZA OSJETILNO UŽIVANJE KOJE JE DOSTUPNO I PSIMA I SVINJAMA KOJE JEDU IZMET.''

Sada, u ovom ljudskom obliku života koji je, kako uči Srimad-Bhagavatam, jako rijedak , pravi je trenutak da se raspitujemo o Apsolutu, o Apsolutnoj Istini. Srimad-Bhagavatam kaže da od svih živih bića, svih utjelovljenih duša koje su prihvatile ovo materijalno tijelo u ovom svijetu, živo biće koje nakon dugog procesa evolucije kroz razne oblike života, stekne ovaj ljudski oblik ne bi trebalo danonoćno teško raditi samo za osjetilno uživanje koje je dostupno čak i psima i svinjama koje jedu izmet. Osoba bi trebala dostići samospoznaju u predanom služenju Svevišnjeg Gospodina i na taj način steći razumijevanje o prolaznosti ovog svijeta i o vječnosti koja je iznad njega.

Živa bića prirodno traže zadovoljstvo i sreću, anandamayo bhyasat, te pod svaku cijenu žele izbjeći patnju. Međutim, ovaj je svijet privremeno mjesto puno bijede

gdje sreća ,ustvari, predstavlja samo iluziju.

 

''OVAJ JE SVIJET PRIVREMENO MJESTO PUNO BIJEDE GDJE SREĆA ,USTVARI, PREDSTAVLJA SAMO ILUZIJU.''

Materijalna sreća je poput fatamorgane u pustinji. Fatamorgana izgleda kao voda i čovjek, npr. životinja trči za njom u pokušaju da ju dostigne ali na kraju taj napor završava smrću. Tako i živa bića u ovom materijalnom svijetu pokušavaju pronaći sreću odvojeno od Boga, Krišne. Želimo uživati u kraljevstvu Božjem bez Boga, ali to je kao pokušaj dostizanja vode u pustinji. Želimo nahraniti tijelo bez da nahranimo želudac, želimo napojiti stablo bez da zalijemo korijen. Čak i ako bismo dostigli nešto sreće, to obično nije dovoljno da utaži našu uvijek rastuću želju za uživanjem, kao što par kapi vode u pustinji nisu dovoljne da utaže žeđ.

''PUSTINJI TREBA OCEAN VODE, TAKO I ŽIVO BIĆE ŽELI UŽIVATI U NEOGRANIČENOJ I NEPRESTANOJ SREĆI.''

Pustinji treba ocean vode, tako i živo biće želi uživati u neograničenoj i neprestanoj sreći, bez primjesa patnje i nevolja. I tu sreću, koja je neokaljana, vječna i neograničena, možemo dostići u duhovnom svijetu, kraljevstvu Božjem, u društvu Svevišnje Božanske Osobe, Krišne. Tamo nema tjeskobe niti materijalnih bijeda, rođenja, bolesti, starosti ni smrti.

 

Znaš li nekog poznatog sljedbenika Hare Krišne?

Od poznatih Hare Krišna sljedbenika u svijetu, ja bih rekao da je najpoznatiji bio George Harrison, koji je bio jako privržen Srila Prabhupadi, iako nikada nije formalno primio inicijaciju, a u kasnijem razdoblju svog života se ozbiljno posvetio svjesnosti Krišne.

Od ostalih poznatih osoba koje su baš posvećenici ,tu su Crispian Mills iz benda Kula Shaker, osnivači i članovi svjetski poznatih hard-core bendova Cro Mags, Shelter i 108, a postoje i mnoge druge poznate osobe koje su simpatizirale Hare Krišna Pokret ili su na neki način došle u dodir s njim.

''MILEY CYRUS, STEVE JOBS, GORAN KARAN I DRUGI TAKOĐER SU NEKI OD SLJEDBENIKA HARE KRIŠNE ILI ONIH KOJI SU SIMPATIZIRALI POKRET.''

Također , Steve Jobsa, Boy Georgea, repera KRS-One, Rusell Branda, Miley Cyrus. A od poznatih osoba u Hrvatskoj znam samo za Gorana Karana.

U što vjerujete? Misao vodilja?

Misao vodilja je da želimo izgraditi društvo koje će se temeljiti na duhovnom napretku, zajedništvu i miru među ljudima. U tu svrhu propagiramo svjesnost Boga u ljudskom društvu, kao što je opisana u Bhagavad-giti, riječima Samoga Šri Krišne.

Živo biće je vječni djelić i čestica Boga. Kao što je iskra djelić i čestica vatre. Kad iskra ispadne iz vatre gubi svoju moć i sjaj. Živo biće je vječni sluga Krišne.

''CILJ JE ZADOVOLJITI GOSPODINA!''

Cilj je zadovoljiti Gospodina, kako bi to praktično demonstrirali potaknuti učenjima Sri Caitanye Mahaprabhua, koji je na temelju vedskih spisa započeo ovaj pokret prije 500 godina u Indiji i pokazao transcendentalni proces za povezivanje sa Svevišnjom Božanskom Osobom, promičemo ovo skupno pjevanje svetih imena Boga, Krišne, to skupno pjevanje se zove Sankirtan. Želimo praktično dokazati i propovijedati da je Gospodin Šri Krišna jedini uživatelj svih rezultata individualnih i kolektivnih nastojanja, zato što je on vrhovni vlasnik čitavog univerzuma, On je najveći prijatelj svih živih bića. Kada bi to shvatili dostigli bi pravi mir.

 

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner