NOVAC JE IMENICA MUŠKOG RODA

U sklopu Obilježavanja Dana jednakih plaća održanog 4. studenog 2019. osim press konferencije u prostoru Teatra &TD , održana je i kazališna predstava „Novac je imenica muškog roda“.

Režiju predstave potpisuje renomirano kazališno i kvizaško lice, Mario Kovač, koji igra i u ulogu u samoj predstavi. Osim njega, u predstavi igraju Petra Radin, poznata kazališna glumica, scenaristica i režiserka, inače osnivačica Kazališta Tvornica Lutaka, te Petra Težak, mlada, ali već priznata glumica poznato po svojem stavu „bez dlake na jeziku“.

Tematika predstave je prilagođena manifestaciji, ali nikako ne manjka umjetničkom vrijednosti. Dakle, radi se o, možemo reći, tipičnoj slici jedne liberalno-patrijarhalne obitelji. Pater familias koji sve više počinje izbivati od kuće zbog poslovnih obveza koje nerijetko uključuju roštilj i piće s dečkima, baku koja nesuptilno pokušava nametnuti kćeri tradiciju dočekivanja glave obitelji s ručkom, čistom kućom i sređenom ženom te na kraju, samu ženu. Ženu koja u svemu ostaje sama, trudnu ženu koja ostaje sama unatoč mužu koje je beskrajno ponosan na sebe i svojeg, barem je bio poprilično siguran nakon prve vijesti o trudnoći, sina.

Napomenimo kako sama predstava počinje prikazom podataka u razlici plaća između muškaraca i žena te videom isječcima djece koja govore o tematici. Kao lajtmotivi, izdvajaju se činjenica kako jedna kuna muškarca vrijedi 80 lipa žene te da na godišnjoj razini muškarci zarađuju više od 13.000 kuna za poslove sa zakonski jednako određenim koeficijentom!

Umjetnička vrijednost predstava najveći izraz dobiva u trenutku probijanja četvrtog zida između publike i scene, odnosno uključivanjem same publike u predstavu na način da 4 žene iz publike dijele svoja iskustva s rodnom diskriminacijom jednakoj onoj na sceni, prekidanju radnog odnosa radi trudnoće i majčinstva.

Neravnopravnost spolova i diskriminacija majki događa se svugdje

Peripetija predstave događa se na samom završetku kada Petra Težak, majka, čije dijete je ono koje se pojavljuje na sceni za vrijeme predstavi obznanjuje publici kako je i ona bila žrtve iste diskriminacije od strane jednog kazališta dobivanjem otkaza na predstavi zbog drugog stanja.

Zanimljiva jest veza druge glumice i već spomenute Tvornica lutaka koja je danas dio stalne scene Zagrebačkog kazališta koje je spremno prekinuti ugovor zbog bioloških procesa.

Predstava je odličan spoj žene žrtve neravnopravnosti, žene koja je uspjela unatoč prisutnoj nejednakosti i čije kazalište je postalo dionikom veće scene te izvrsnosti režisera u vidu Kovača, a još jedna simboličnost jest i prostor održavanja, Teatar &TD.

Teatar se nalazi u prostorijama Studentskog Centra u Zagrebu te govori kako su mladi ti koji mogu promijeniti društvenu nepravdu i raditi na svijetu u kojemu spol neće utjecati na naknadu za rad.

Izrazito velik iskorak napravljen je samim prepoznavanjem problema te unatoč činjenici kako je Hrvatska bolja do prosjeka Europske Unije u vidu nejednakosti plaća ( 13% u odnosu na europski prosjek od 16%), volja ministrice Divjak te Pravobraniteljice Višnje Ljubičić da u potpunosti neutraliziraju i iskorijene problem.

Na žalost, tematika prikazana u predstavi ne ostaje samo na sceni, već je ona dio svakodnevnice i upravo je to ono što joj daje umjetnički karakter. U gledatelju budi osjećaj nelagode zbog nepravde koja postoji kao sastavni dio društva, gotovo je institucionalizirana te Dan jednakih plaća pod pokroviteljstvom Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova dobiva na značenju kao poticaj za mijenjanje strukturirane nepravedne nejednakosti.

AEM banner