I Grad Nova Gradiška sudjeluje u Akcijskom planu #zasadidrvonebudipanj

U sklopu Dana kolektivne sadnje drveća u cijeloj Hrvatskoj ovaj Akcijski plan provodi se i u Novoj Gradiški pod vodstvom Koordinacijskog tima u kojemu su Ivana Trupina, Marko Ćosić, Dubravko Arić, Ivica Del-Vechio i Marijan Radić.

Grad Nova Gradiška i Hrvatske šume, Uprava šuma Podružnica NG osigurali su oko 100 sadnica jasena, hrasta, oskoruše, horizontalisa i javora, a potreban alat za sadnju kao i sadnice pripremilo je Komunalno poduzeće EKO KONG. Rotary klub Nova Gradiška donirao je 50 majica s logom akcije.

 

Po pet su sadnica 25. listopada u krugu svojih škola zajedno posadili učenici pod vodstvom svojih nastavnika, učitelja, profesora i ravnatelja i to kod OŠ „Mato Lovrak“, potom Područne škole u Ljupini, OŠ Ljudevita Gaja, Gimnazije, Elektrotehničke i ekonomske te Inudstrijsko-obrtničke srednje škole.

U sadnji smo kod osnovnih škola zatekli i Ivanu Trupina, zamjenicu gradonačelnika i lokalnu koordinatoricu građanske inicijative #zasadidrvonebudipanj te Marka Ćosića, člana novogradiškoga Koordinacijskog tima.

-Cilj ove akcije je ozelenjavanje gradskih površina jer vidimo što nam se događa zadnjih godina s drvećem, šumama. Najvažnije je da povećamo svijest ljudi za brigu o ekosustavu. Ovo je jako održiv projekt i uopće ga pozdravljam, jer se uvijek možemo dogovoriti međusobno i provesti i mini akcije sadnje, a naravno i svaki građanin može u prostoru okućnice zasaditi drvo. Drago mi je da ćemo projekt nastaviti i dalje-istakla je Ivana Trupina.

-I ova akcija doprinosi osvještavanju i edukaciji djece o potrebi zaštite i očuvanja okoliša i „majčice“ Zemlje koja nas neće iznevjeriti ako mi nju ne iznevjerimo. I djeca su izvrsno reagirala već na samu najavu akcije, a kroz hodnike su jedni drugima govorili „ne budi panj“, tako da je akcija doista odjeknula- istaknula nam je Vesna Lončar Cindrić, ravnateljica OŠ „Mato Lovrak“.

I u sklopu kurikuluma, ali i satove razrednika, kroz međupredmetne teme djeca imaju priliku učiti o svim temama vezanima za ekologiju, a prema riječima ravnateljice Lončar-Cindrić imaju i izvannastavnu grupu oko 20-ak ekologa koji se bave sadnjom, održavanjem zasađenoga u krugu škole, ali i prikupljanjem starog papira uključuju se u očuvanje okoliša.

Kao što smo rekli sadilo se i u krugu Industrijsko-obrtničke škole, a učinili su to učenici 1 a razreda smjera instalateri, uz pomoć pedagoginje, ravnatelja i profesora. Vjeruju, kako su rekli, da će im, kada naraste, drveće praviti hladovinu tijekom sunčanih dana, ali i doprinijeti proizvodnji kisika potrebnoga za život.

U Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi pet sadnica namijenjih ovoj školi posadili su učenici 1.f razreda uz pomoć nastavnika, domara, pedagoginje i ravnateljice škole, a sadilo se i u dvorištu Gimnazije, škole koja ima trajni, dijamantni status eko škole i programe i projekte vezane za ekologiju provode tijekom cijele godine, a uređuju i vlastiti arboretum.

U OŠ Ljudevita Gaja uz učenike i njihove učiteljice u sadnji su sudjelovali i domar i ravnateljica, a pridružili su se i Ivana Trupina i Marko Ćosić. Svakako treba reći kako su u sadnji sudjelovali i učenci „malih“ odjela, koje uvijek uključuju u sve aktivnosti.

Uz sadnju, učenici Marinele Banovčić odlučili su jednoj sadnici dati i ime i to „Greta“ i dogovorili se o zajedničkoj brizi o njoj.

Ova zajednička akcija vjerujemo doprinijet će da se djeca više brinu o onome što su sama posadila.

-Nadam se da će tako i biti, iako se sjećam i akcije sadnje dudova u krugu škole i to prije 10-ak godina. Osjetilo se da u to vrijeme nema dudova u Hrvatskoj i bili su ovdje i predstavnici Udruge „Lijepa naša“ i sve je odrađeno, ali na žalost tih dudova danas nema. Iskreno se nadam da će nešto od ovih stabala ostati za buduće generacije-rekla nam je u razgovoru Blagica Pečnjak, ravnateljica OŠ Ljudevita Gaja.

Upravo je ova škola prva u našemu gradu krenula u projekt eko šole i ponosno nosi dijamantni, dakle trajni status. Svakoj akciji vezanoj za ekologiju se spremno odazivaju.

-S radošću smo se pridružili ovoj akciji i zahvaljujemo Gradu, Upravi šuma Nova Gradiška koji su nam darovali pet sadnica i to Pančićevih omorika koje su djeca s radošću posadila. I naš je školski park u gradu poznat po mnoštvu raznolikosti, a djeca i u svim aktivnostima koje provodimo tijekom godine rado sudjeluju kako bi on i dalje izgledao oku privlačan, ali koristio i u edukativne svrhe. Sada će više proučavati i Pančićevu omoriku, a o svemu što smo posadili redovito vodimo brigu- dodala je ravnateljica Pečnjak.

Akcija #zasadidrvonebudipanj provodi se u RH do 27. listopada, pa će tako priliku za sudjelovanje i u našemu gradu imati i volonteri koji će saditi 26. ovoga mjeseca u Športsko-rekreacijskim centrima „Slavča“, „Ivo Petranović“ i „Ljupina“ .

Akcija je pokrenuta jer je upravo sadnja drveća najbolji način borbe protiv globalnoga zatopljenja.

AEM banner 

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner