Svjetski dan kave obilježen u Industrijsko-obrtničkoj školi

U ovoj novogradiškoj srednjoj strukovnoj školi prema kurikulu, učenici zanimanja pomoćni kuhari i slastičari uz svoje nastavnice i nastavnike i zajedno sa ostalim učenicima priredili su 27. rujna ugodan događaj za sve djelatnike škole uz kavu i kolače.

Naravno, o kavi i njezinu putu u svijet pripremljena je i zanimljiva prezentacija na panou. Ovaj napitak doista voli veliki broj ljudi, uz nju počinjemo dan, a ujedno je i poziv na druženje.

Upravo su takvo ugodo druženje upriličili učenici spomenute škole prezentirajući tako i dio vještina i znanja koja su usvojili posebno u praktičnom dijelu nastave.

I u ovoj prigodi sudjelovali su i učenici s teškoćama.

-Oni su naš ponos i dika i omogućujemo im u ovoj školi obrazovanje skoro 40 godina. Školovanje za zanimanja pomoćnog kuhara i slastičara imamo 15. godina, a puno duže školuju se kod nas pomoći bravari i pomoćni krojači.

S obzirom da je danas „in“ kuharstvo ta djeca se odlučuju upravo za to zanimanje, a u školi dobiju vještine i znanja potrebna za život, steknu i uvjete za zapošljavanje. Jedan se dio učenika i zaposlio i nama je doista drago da ono što su naučili kod nas mogu primjeniti u životnoj praksi- rekao nam je prof. Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole.

Upravo je i cilj u ovoj školi povezivanje učenika i uključivanje u sve aktivnosti.

-U 41. godini moga rada u školi nikada nisam uočio da se učenici razdvajaju, da se neki osjećaju zakinuti. I ovaj događaj je primjer zajedništva učenika redovnih programa sa učenicima s teškoćama, a to i je smisao povezivanja i inkluzije-dodao je prof. Matošević.

Industrijsko –obrtnička škola jedna je od rijetkih koja je učenike tog profila slala u Njemačku na praksu, a u okviru projekta Erasmus.

-Djeca s teškoćama koja se školuju u našoj školi provela su dva tjedna u njemačkom gradu Herzogenaurachu, prijateljskom gradu Nove Gradiške, u njihovoj tvrtki „Lebenshilfe“ koja zapošljava osobe s invaliditetom. Tom su prigodom radili s njihovom djecom i to je smisao uključivanja i povezivanja- ponosno je rekao ravnatelj.

Upravo je težnja da se prema svakom učeniku pristupa individualno i prepozna ono za što je učenik sposoban, za što ima afiniteta.

-Vjerujte u svakom djetetu ima jako puno dobroga, odličnoga, samo mi to moramo prepoznati i uvjeriti i dijete i okolinu da oni to zaslužuju- naglasio nam je u razgovoru prof. Mijo Matošević.

 

Svakako treba istaknuti kako su djeca s teškoćama vrijedna, odgovorna i zaslužuju punu pažnju i prilikom zapošljavanja samo im treba dati priliku. Jedan manji broj njih se zaposlio kod naših obrtnika i u tvrtkama, ali još uvijek je to nedovoljno.

Izvrstan je primjer spomenuta tvrtka „Lebenshilfe“ u Herzogenaurachu u kojoj su, prema riječima prof. Matoševića, za svako dijete napravili poseban program rada prema mogućnostima koje svako dijete ima.

Nekada smo i u Novoj Gradiški imali takve tvrtke senzibilizirane za osobe s teškoćama, razgovara se i danas o tomu, a postoji i zanimanje ove njemačke tvrtke da se nešto i zajednički pokrene.

-Nadam se da će se to i dogoditi što bi meni i osobno bilo jako drago jer već 20 godina surađujem s gradom Herzogenaurachom, mislim na ovu priču suradnje naše škole. Upravo će slijedeće godine kada se bude obilježavalo 40. godina prijateljstva Nove Gradiške i Herzogenauracha biti obilježeno i 20. godina suradnje Industrijsko-obrtničke škole s ovim njemačkim gradom. Upravo to i može biti putokaz novim generacijama-istaknuo je prof. Matošević.

I škola i mediji, ali i poslodavci zajedno trebaju djelovati s ciljem da se svatko osjeća vrijedan u onom području za koje se školovao i za koje ima potrebne vještine i znanja.

Potvrdile su nam to i Marija Blažević, nastavnica koja u školi predaje stručne predmete-poznavanje robe i prehrane i voditeljica aktiva ugostitelja, kao i Jelica Pejanić, stručna nastavnica kuharstva i praktične nastave, koja zadnjih godina radi s učenicima s teškoćama, a to su pomoćni kuhari i slastičari. Ona je bila u dva navrata u pratnji učenika, koji su putem Erasmus projekta, ali i Leonardo da Vinci, praksu obavljali u Herzogenaurachu.

 

-Bili su iznimno vrijedni, zainteresirani, prijepodne su bili na praktičnoj nastavi, a poslijepodne u školi. Na toj prilici bili su zahvalni i njihovi roditelji. Djeca se nisu niti jednom požalili da im je teško, a i danas kada ih sretnem o tome pričaju, što je doista za njih bila velika stvar. Potrebno je samo puno razumijevanja i prije svega ljubavi prema toj djeci koja zaslužuju svoju priliku u životu- istaknula nam je Jelica Pejanić.

Na kraju upućujemo zahvalu na prijemu i učenicima i profesorima i poručujemo svima da svakako probaju kavu koju oni pripremaju. Posebna je jer je pripremljena ne samo po pravilima struke nego i s puno ljubavi, a na taj način je, vjerujte, uvijek i poslužena,uz puno ljubaznosti i topline.

DSCN7126

DSCN7128

DSCN7129

DSCN7130

DSCN7131

DSCN7132

DSCN7133

DSCN7134

DSCN7136

DSCN7137

DSCN7139

DSCN7141

DSCN7142

DSCN7143

DSCN7144

AEM logo banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner