Hodajmo za MS u Slavonskom Brodu

Otišli smo u Slavonski Brod i uoči Nacionalnom danu multiple skeroze i  MS walk-u koji će se ove godine održati u Slavonskom Brodu, razgovarali smo s predsjednikom Društva multiple skleroze  BPŽ , Željkom Pudićem,

malo o samoj inicijativi hoda za MS, malo još o dijagnozi, ciljevima ove inicijative i što se na ovaj način želi postići:

NGB: Koliko dugo se u Hrvatskoj održava MS walk? 

 

MS walk se u Hrvatskoj održava od 2015. godine. Jedan od pokretača bio je MS tim  zajednosa Savezom društava multiple skleroze. Nakon toga je MS tim nastavio s organizacijom MS walka. Najčešće se održavao na Bundeku, a  onda su krenuli i u ostalim mjestima u Hrvatskoj- Vinkovcima, Osijeku, Zadru i Splitu. Ove godine u Slavonskome Brodu, i to na Nacionalni dan multiple skleroze, 26. rujna, s početkom u 16:30 sati i polaskom s Korza.

NGB: Kakva je to važnost za Društvo multiple skleroze Brosdko- posavske županije i što se ovim hodanjem želi postići zapravo?

To  je simbolična i važna  inicijativa za sve oboljele od MS-a  jer osvijestiti činjenice o ovoj još uvijek ne tako poznatoj bolesti je itekako bitno. Želimo da se cjelokupna javnost što više i što bolje upozna s problemima oboljelih, multiplom sklerozom,  načinima liječenja, a prije svega osvijestiti sve koji mogu pomoći u pronalasku lijeka. Ovdje ne govorimo o liječnicima jer oni intenzivno rade i pronalaze načine kako pomoći oboljelima. Apeliramo na pronalazak financijskih sredstava za dostupnost liječenja da bismo pomogli i ubrzali mogućnost pronalaska lijeka  koji će biti jači od ove kako je nazivamo „bolesti s tisuću lica“. 

Na ovaj način želimo osvijestiti sve  građane i da vide oboljele od MS-a i njihovu borbu koja je poticajna i zadivljujuća. Ovim  hodom pokušamo osvijestiti to da je multipla skleroza teška bolest, često s teškim invaliditetom i pronalazak lijeka može nam omogućiti normalan tijek života.  

NGB:...A može se dogoditi bilo kome i bilo kada?

Naravno, kao i sve drugo u životu.

NGB: Kakva je zapravo  ,,nevidljiva multipla skleroza'' ? Što znači taj izraz?

Ne možete konkretno opisati nekog  i neki određeni slučaj. U Hrvatskoj ima oko šest i pol tisuća oboljelih, svi smo različiti, a svi zapravo bolujemo od MS-a.

Mnogo je oboljelih mladih, između dvadesete i  četrdesete godine, i taj broj je, nažalost, u porastu. Obolijevaju čak i djeca.  

Bolest ima jako puno neuroloških smetnji, zahvaća središnji živčani sustav. Smetnje koje ova dijagnoza izaziva svojim nastankom i razvojem su, kod svakoga drukčije, ali neke su i svima oboljelima zajedničke (umor, tremor, iscrpljenost, nedostatak snage, problemi  s vidom, inkontinencija, ravnoteža, koordinacija i još mnogo drugih smetnji. Uz to, tu je jaka, ponekad i neizdržljiva bol. 

NGB: Znači multipla skleroza se može i fizički manifestirati?

Naravno, fizička manifestacija je najgora –  jaka i neizdržljiva bol, invaliditet. 

Na kraju nam je Željko Pudić, Predsjednik Društva multiple skleroze Brodsko- posavske županije ponovio  još jednom i pozvao sve:

U sklopu  Nacionalnog dana multiple skleroze, 26. rujna,  kada obilježavamo četrdeset godina postojanja i organiziranog  udruživanja oboljelih od multiple skleroze u Hrvatsko,j održat ćemo MS walk, po prvi puta u Slavonskom Brodu u organizaciji MS tima Hrvatska i Društva multiple skleroze BPŽ. MS walk  počinje u 16 sati i 30 minuta, start je na Trgu Ivane Brlić Mažuranić (Korzo), u Slavonskom Brodu. Nadam se velikom odazivu sugrađana, svih koji nam na ovaj način žele iskazati pomoć i potporu u našoj teškoj  borbi i dati poticaj za lakši suživot s MS-om.