Uz Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama održana Konferencija za medije

Dr. Ljepša Rakas Vujčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Nova Gradiška i predsjednica Gradskog vijeća grada Nova Gradiška, kao i Marija Bradašić Mikolčević, nova predsjednica Foruma žena SDP-a grada Nova Gradiška  održale su konferenciju za novinare na kojoj su ukazale na stalnu potrebu borbe protiv nasilja nad ženama, ali i protiv svih drugih oblika nasilja, kao i na potrebu preveniranja takvih nemilih situacija.

Dr. Rakas Vujčić podsjetila je kako se Nacionalni dan obilježava  u znak sjećanja na ubojstvo koje se dogodilo 22. rujna 1999. godine, kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu suprug ubio suprugu te sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku, ali i na sve druge žene koje su nasilno izgubile svoje živote.
Problem nasilja je prisutan i u svijetu i kod nas, najviše pogađa žene, prisutan je u svim dobnim strukturama, bez obzira na socioekonomski status. Bez obzira na  podrijetlo i obrazovanje, pojedinci mogu biti nasilnici ili žrtve.
Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama ima za cilj podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje. Jedan od koraka borbe protiv nasilja nad ženama je osvještavanje javnosti o učestalosti nasilja te važnosti njegova suzbijanja za cjelokupnu zajednicu. Nasilje ostavlja dugotrajne fizičke i psihičke posljedice stoga se trebamo potruditi pomoći ženama koje su u nevolji.

Ne bilježi se, na žalost,  pad 'najcrnjih brojki' u prvih šest mjeseci ove godine - u tom razdoblju zabilježeno je šest ubojstava, od toga pet žena, među kojima su četiri žene ubili njihovi intimni partneri. A u razdoblju od 2013. do 2017. ubijena 91 žena, što je 47 posto svih ubojstava, a opet 70 posto od intimnih partnera, odnosno bliskih osoba.

- Koliko god mi govorili ili pisali o tome, na žalost, nasilje nad ženama se događa i dalje. Sa svim ovim izjavama i poslom koje rade institucije i pojedinci ipak senzibiliziramo javnost na taj probelm i ohrabrujemo žene da nasilje više prijavljuju. Problem je što se nasilje i dalje događa, a žene u strahu od počinitelja nasilja ili osude okoline ili od straha da im nitko neće vjerovati, da institucije neće reagirati ili zbog sramote za obitelj, djecu i dalje nasilnike ne prijavljuju u onom broju u kojemu bi trebale. A prijaviti nasilje na radnom mjestu ženama je još teže jer u našemu društvu još uvijek kažu: A možda ga je izazvala ili nije možda samo njegova krivica,.. – rekla je u uvodu dr. Ljepša Rakas Vujčić.

Marija Bradašić- Mikolčević istaknula je važnost prevencije. –Prevenciju zlostavljanja treba započeti u što ranijoj dobi. Kao učiteljica tu prevenciju općenito nasilja, ne samo nasilja nad ženama, sam provodila sa učenicima od prvog razreda. Ono što bi bilo dobro, kako je gospođa Ljepša naglasila, s obzirom da se nasilje događa u obitelji.što više o tome govoriti, davati što više primjera. I ne samo kada se nasilje dogodi, kao što smo svi mi svjedoci kada se u medijima govori, onda svi o tome pričamo, a nitko ne govori prije samog počinjenja  zločina. Činjenica je da je stopa nasilja nad ženama jako velika i što je najgore često završava i smrtnim slučajevima i, na žalost, bilježimo porast takvih slučajeva. Zato o toj temi treba govoriti. I sama, s obzirom da sam sada predsjednica Foruma žena okupljam veći broj žena oko sebe i voljela bih i s njima o tome razgovarati da žene slobodno mogu reći jer se imaju kome obratiti. Samo je potrebno o tome govoriti, jer šutnja o tomu nikome nije donijela ništa dobro-naglasila je. 

-Tijekom ove godine imali smo dvije iznimno posjećene tribine na razini Brodsko-posavske županije na koje sam kao predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Nova Gradiška bila pozvana. Odazvalo se stvarno puno žena, posebno na drugu na kojoj nam je gošća bila i Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i na taj način dala podršku borbi protiv nasilja nad ženama kao i poticaj da se žene ohrabre i uključe u politički rad. Na jednoj i drugoj tribini govorilo se o različitim temama i pitanjima vezanima za žene, kao i o problemu nasilja nad ženama. 

S obzirom da je u mjesecu studenom Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama naše Povjerenstvo planira, u suradnji s Gradom, organizirati također jednu takvu tribinu- istaknula je dr. Ljepša Rakas Vujčić.

Također je podsjetila kako u gradu Slavonskom Brodu već dugo postoji siguran smještaj za žene - žrtve obiteljskog nasilja.

-Što se tiče grada Nova Gradiška, razgovarali smo o hrabrom telefonu na kojega bi se žene mogle javiti. Bilo je tu inicijativa i od nekih zaposlenica naše Gradske uprave i od nas iz Povjerenstva i mislim da bi to u suradnji sa Gradom i Policijskom postajom, a napose sa Centrom za socijalnu skrb, gdje se najčešće žene-žrtve obiteljskog nasilja javljaju, doista mogli napraviti i  pružiti pomoć ženama koje trpe nasilje. Što se tiče grada Nova Gradiška, na svu sreću, u ovih 10 godina koliko sam u političkom životu mislim da nije bilo ubojstva žena niti u obitelji niti na radnom mjestu. A mislim da se i naš Centar za socijalnu skrb jako angažira na tom problemu nasilja nad ženama, ali, da, nasilja i dalje ima i nećemo se prestati boriti protiv njega- istaknula je, među ostalim dr. Ljepša Rakas Vujčić odgovarajući na pitanja novinara kao i Marija Bradašić Mikolčević.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner