Mogućnosti liječenja neuropatske boli i migrene

Bile su teme još jednog u nizu edukativnih predavanja u organizaciji novogradiške Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora održanoga 19. rujna u prostoru Liječničkog zbora u Općoj bolnici Nova Gradiška.

Njome su, kako je rekla, dr. Slavica Konjević Pernar, predsjednica novogradiške Podružnice, počeli i novu akademsku godinu, kao i suradnjom sa Pfizerom jednom od vodećih svjetskih inovativnih biofarmaceutskih tvrtki koja pronalazi, razvija i osigurava više od 120 različitih vrsta lijekova, cjepiva i lijekova koji se izdaju bez recepta, a koji svake godine spašavaju i poboljšavaju živote milijunima ljudi diljem svijeta.

O tomu što je neuropatska bol i mogućnostima liječenja govorio je doc. Ivan Radoš, predstojnik Klinike za anesteziologiju, voditelj Zavoda za liječenje boli i predsjednik Hrvatskog društva za liječenje boli.

-Postoje dvije vrste boli: nociceptivna, kada npr. slomite ruku, nogu,javlja se poslije operacije, a postoji i neuropatska bol koja nastaje zbog bolesti ili ozljeda somatosenzornog sustava, zapravo kada dođe do promjena na nivu živaca, ili na nivou kralježnice ili na nivou mozga. I tu je bol jako teško liječiti i najčešće nastaje jer se loše liječi bilo koja vrsta akutne boli. Također može biti i samostalna bolest- pojasnio nam je ukratko docent Radoš.

Također je dodao kako je liječenje boli temeljno ljudsko pravo svake osobe i kako vani postoji jako puno sudskih tužbi ako se dobro ne liječi bol, ako pacijenti umiru od boli.

-Nitko od nas ne bi trebao umirati u boli i živjeti sa boli tim više što se danas veliki broj bolnih stanja mogu odgovarajuće kupirati-istaknuo nam je u razgovoru doc. Ivan Radoš.

O migreni i novim načinima liječenja ove vrste glavobolje govorio je prof. Davor Jančuljak, neurolog iz Kliničkog bolničkog centra Osijek.

-Migrena je jedna od najčešćih glavobolja s vrlo teškim i onesposobljavajućim učinkom na život naših bolesnika. Javlja se kod negdje oko 16% odrasle populacije, 3-4 puta češće u žena nego kod muškaraca. Takvim je bolesnicima potrebno objasniti koji su sve mogući uzroci kako bi ih u što većoj mjeri izbjegavali. No ako napad migrene krene, potrebno je dati terapiju brzo i na vrijeme. Postoje različiti analgetici, ali i pametni lijekovi samo za migrenski napadaj i vrlo su učinkoviti. Potrebno je prepoznati da se radi o migreni, jer ti lijekovi neće djelovati kod drugih vrsta glavobolja i dati bolesniku lijek koji može dobiti na preporuku neurologa na recept. Osim davanja lijekova postoje i druge metode koje nisu isključivo lijekovi. To su komplementarne metode, a jedna od njih je tradicionalna kineska metoda liječenja akupunkturom koju naši kolege anesteziolozi vrlo dobro primjenjuju- rekao nam je, među ostalim, u razgovoru prof. Jančuljak.

DSCN7110

DSCN7111

DSCN7112

DSCN7113

DSCN7115

DSCN7116

DSCN7117

DSCN7118

DSCN7120

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner