Svjetski dan prve pomoći obilježen 17. puta u Novoj Gradiški

Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake godine druge subote u rujnu. Tom se prilikom prepoznaje važna uloga koju Društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i druge organizacije imaju u pružanju kvalitetne obuke prve pomoći širom svijeta kao način izgradnje i jačanja kapaciteta zajednice da odgovore u situacijama ozljeda ili bolesti.

Ove godine Svjetski dan prve pomoći naglasak stavlja na marginalizirane osobe, da edukacije iz prve pomoći moraju biti dostupne svima te da je prva pomoć čin humanosti koji podrazumijeva spremnost za spašavanje života uz puno poštovanje različitosti i bez diskriminacije.

Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška tradicionalno je u povodu Svjetskog dana prve pomoći, na središnjem novogradiškom trgu upriličio prikaz pružanja prve pomoći unesrećenome. Prezentatori su upoznali s činjenicom koliko je važno u tim prvim minutama do dolaska hitne pomoći pravilno postupiti jer se time povećava i mogućnost spašavanja ljudskog života što je neprocjenjivo.

Uz mlade i odrasle sugrađane prezentaciju su pratili i vrtićanci,kao i učenici gradskih osnovnih škola, a upoznali su se i sa djelovanjem službe Hitne medicinske pomoći, djelovanjem Policije u takvim situacijama, ali i s radom Mladeži Crvenog križa kao i volonterima. Svi oni su zapravo i partneri u provedbi ovakvih akcija, ali i na samom terenu prilikom intervencija i spašavanja unesrećenih.

-Ovo je 17. puta kako mi obilježavamo Svjetski dan prve pomoći, a pridružili su nam se od samoga početka i Hitna medicinska služba, Policijska postaja NG, patronažna služba koja besplatno mjeri tlak i šećer u krvi. Dakle svatko pokazuje iz svoje domene što radi kada dolazi do unesrećenoga.Također ćemo i u pokaznoj vježi prezentirati pružanje prve pomoći stradalima u prometnoj nesreći, postupak reanimacije, a svi će se moći upoznati i s djelovanjem Mladeži Crvenog križa, kao i volonterima- rekao je, među ostalim, Franjo Pavlović, ravnatelj Gradskog i Županijskog društva Crvenog križa.

Također je u prostoru Društva 13. rujna održano i predavanje o pružanju prve pomoći za 25 žena starije životne dobi, koje su zaposlenje našle kroz projekt „Zaželi“ i koje skrbe o starim i nemoćnima koji pripadaju u skupinu osoba kojima će ta prva pomoć možda zatrebati i u njihovim kućama.

-Bitno je pokazati ljudima kako se pruža prva pomoć, kao i postupak reanimacije, ali i putem medija i naših aplikacija, naših web promotivnih materijala svakako želimo pobuditi svijest građana o iznimnoj važnosti edukacije o pravilnom postupanju i pristupanju unesrećenome- naglasio nam je u razgovoru Franjo Pavlović.

Gradsko društvo Crvenog križa uz obilježavanje ovakvih važnih datuma, provodi i slijedeće projekte: „Pomoć u kući“ preko Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, potom „Zaželi“ preko Ministarstva rada i mirovinskoga sustava u sklopu kojega je 46 zasposlenih žena koje također skrbe o starima i nemoćnima. U kolovozu su završili i EU projekt „ Humanitarni paket za Slavoniju i Pounje“ u sklopu kojega je na našem području, prema riječima Franje Pavlovića, u četiri navrata podijeljeno ukupno 8.000 paketa hrane i 6.000 paketa higijenskih potrepština.

Ukoliko želite postati dio Mladeži Crvenog križa i dati svoj doprinos u pomoći potrebitima možete se javiti u prostor Gradskog društva Crvenog križa u Ulicu Miroslava Kraljevića broj 6, a možete ih i nazvati i informirati se na broj 035/363-888.

Spomenuto predavanje o pružanju prve pomoći u svakodnevnom životu održao je dr. Dragoljub Kocić. Iako na leđima ima dosta godina i u mirovini je ne prestaje biti aktivan u zajednici.

-Ja se trudim ostati tako u kondiciji i posebno me veseli kada imam priliku nekome prenijeti znanje. Predavanje je bilo namijenjeno skupini žena koje odlaze po selima pomoći u domaćinstvima starima i nemoćnima i jednostavno sam dao upute kako se ponašati i što učiniti ako se npr. dogodi moždani, srčani udar ili epi napad ili u slučaju hipo i hiperglikemije,...Kada imamo znanje o tome što napraviti onda je i samopouzdanje osobe daleko veće i usudit će se pomoći. Uvijek sam se borio da se s edukacijom krene od najmlađe dobi, od vrtića. Imam primjer jedne malene djevojčice koju je mama učila kako raditi oživljavanje manuelnim umjetnim disanjem. I kada se na žalost njezin otac srušio ona je ručicama pokušala reanimaciju, a kada taj pritisak ručicama na prsni koš nije bio dovoljan skinula je cipelicu i to činila petom. Vjerujte tako ga je spasila. I zato je apsolutno sve potrebno učiti pružanju prve pomoći jer se ona pruža odmah u trenucima kada se nešto dogodi. Dakle dok se čeka Hitna nekome se može spasiti život ako znate kako to treba učiniti- rekao nam je dr. Kocić.

Također svoj doprinos možete dati i kao volonter. I prilikom ove tradicionalne akcije u povodu Svjetskog dana prve pomoći razgovarali smo s dvoje volontera.

Izabela Milinković volonter je Crvenog križa, a na to se odlučila nakon stažiranja u Gradskom društvu Crvenog križa.

-Na to sam se odlučila kada sam vidjela kakve sve sadržaje organizira Crveni križ i koliko na taj način mogu i sama doprinijeti kvalitetnijem životu potrebitih. Inače sam završila komercijanu školu, vidjet ćemo gdje ću i što raditi, ali i kada se zaposlim mislim ostati u Crvenom križu kao volonter. Otac mi radi na Hitnoj i imam saznanja koliko je važno pravodobno reagirati i pružiti prvu pomoć, kao i bilo koji oblik pomoći. I jednostavno želim pomagati- rekla nam je Izabela.

Ivicu Matoševića za volontiranje je zainteresirala djevojka Izabela.- Jednostavno sam rekao zašto i sam ne bih pomogao i odlučio sam se i došao u Crveni križ. Tako sam krenuo prije par godina darivati krv i zaista to je hvale vrijedan čin koji vam oduzme samo 15 minuta vremena, a pomogneš spasiti nečiji život. Mislim da bi svatko tko može dati krv trebao postati dobrovoljni darivatelj. I pozivam sve koji su dobrog zdravlja da dođu i daruju krv- rekao je Ivica Matošević.


DSCN7031

DSCN7034

DSCN7035

DSCN7036

DSCN7037

DSCN7038

DSCN7039

DSCN7042

DSCN7044

DSCN7045

DSCN7046

DSCN7049

DSCN7051