17. manifestacija „Sigurno u školu s HAK-om“

U organizaciji novogradiškog Auto Kluba i u suradnji s djelatnicima tvrtki Pučko otvoreno učilište AMC i Auto moto centar, kao i u suradnji s Policijskom postajom Nova Gradiška i Biciklističkim klubom „Psunj“ Nova Gradška, održana je 13. rujna na poligonu Auto kluba 17 puta za redom.

Važnost i vrijednost akcije odavno je prepoznala i lokalna samouprava tako da su i ove godine pokrovitelji bili grad Nova Gradiška, županija Brodsko-posavska i općina Cernik.

Na nacionalnoj razini ova edukativno-zabavna manifestacija proslavila je 51. rođendan.

 

Akcija je vezana za početak nove nastavne godine i namijenjena je djeci od 5-8 godina kao i njihovim roditeljima, ali i cijeloj javnosti u zajednici.

Tako se i ove godine akciji odazvalo 200 mališana, polaznika starijih skupina gradskih vrtića „Maslačak“ i „Radost“ te „Matija Gubec“ iz Cernika, kao i prvašići Osnovnih škola „Mato Lovrak“ i Ljudevita Gaja te „Matija Gubec“ Cernik. Naravno uz njih su bili njihovi roditelji, bake, dide, stariji i mlađi sestre i braća, ali i odgojiteljice, kao i učiteljice prvašića te ravnateljice spomenutih škola.

Bilo je vidljivo kako je većina djece spremno stiglo na popularnu „biciklijadu“ opremeljeno kacigama, a svi koji su se prijavili za sudjelovanje dobili su i korisne poklone HAK-a među kojima su bili i reflektirajući prsluci.

Mališani su stigli na svim mogućim prometalima, ali kako bi ih odmah poučili da s neispravnim ne mogu u promet prošli su i mini tehnički pregled što su obavili djelatnici Stanice za tehnički pregled vozila.

Potom su stigli na start gdje im je pripremljen prigodan program u kojemu su sudjelovale članice Plesnog studija Marine Mihelčić u pratnji njihove trenerice Nataše Ledić. Nastupile su Hana Mokricki, po prvi puta Iris Lalić i potom Tara Sokić. Svakako treba istaknuti kako su se djevojčice iz Nove Gradiške, kao i ostali članovi Plesnog studija okitili mnogim medaljama i nagradama na EU i svjetskim prvenstvima i natjecanjima, a nedavno su sudjelovali i na natjecanju u Grčkoj i ponovno se kući vratili s mnoštvom medalja.

Okupljenima se potom obratila Slavica Štefanac u ime Auto kluba, poželjela im dobrodošlicu i s nekoliko pitanja provjerila znanje mališana o prometnim pravilima. Najosnovnije su znali i vožnja spretnosti je mogla početi.

U skupinama su je uspješno odvezli, a o sigurnosti su brinuli policajci Danijel Hofman i Stjepan Ćalić koji su zajedno s članovim Biciklističkog kluba „Psunj“ vozili u pratnji djece.

Organizator je za svu djecu osigurao i okrjepu na cilju, ali i zanimljive dodatne sadržaje zahvaljujući Javnoj vatrogasnoj postrojbi i DVD-u Nova Gradiška, Gradskom društvu Crvenog križa i Rođendaonici.

Uživala su djeca i puno toga korisnoga naučila gledajući vatrogasnu vježbu, upoznajući se s humanim zanimanjem –vatrogasac. Saznali su i kako postati član DVD-a. Trebate se samo javiti u Vatrogasani dom srijedom u 18 sati ili subotom u 11 sati i to djeca i mladi do 16 godina.

Također su se upoznali i s djelovanjem Gradskog društva Crvenog križa, kako pružiti prvu pomoć, kako reanimirati, a i oni primaju u članstvo mladež, kao i Radio klub Nova Gradiška.

Na kraju je djecu čekala prava čarolija balona od sapunice, ali i napuhanac na kojemu su dodatno mogli skakutati do mile volje.

Svima se na sudjelovanju, ali i svima koji su pomogli organizaciju i provedbu ove 17. manifestacije „Sigurno u školu s HAK-om“ zahvalila Slavica Štefanac i tom prigodom rekla:“Ja sam super zadovoljna, kako bi djeca rekla. Bilo nam je svima ljepo i poučno. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali, naravno najviše djeci i roditeljima koji su došli, našim kolegama, Rođendaonici, Salonu „Čarolija“ , vatrogascima, policajcima, Crvenom križu. Danas nas je stvarno bilo puno. I od svih smo ponešto naučili , a djeci skrenuli pozornost na to kako uvijek postoje ljudi koji će im priskočiti i pomoći im. Super je da su se i ove godine djeca i roditelji zadržali poslije vožnje spretnosti jer uvijek želimo da im ovaj dan ostane u trajnom sjećanju.

A u trajnom sjećanju ostat će im, vjerujemo i spoznaja koliko je važno paziti u prometu, koliko je važno stalno upozoravati djecu, ali i odrasle na njihovu prisutnost na našim prometnicama. I zato roditelji molim vas djeci kacige na glave, sigurnosne prsluke, po noći svjetla... Zaštite ih na sve moguće načine da svatko može mirno i sigurno doći od kuće do škole i natrag!“

I zato dragi odrasli čuvajte djecu, pazite na njih jer znakovi su premalo!