U OŠ Ljudevita Gaja spremni za „Školu za život“

Učitelji, nastavnici, stručni tim škole dugi niz godina, uz redovan program, osmišljavaju različite sadržaje i apliciraju na Natječaje s projektima kako bi učenici stekli dodatna znanja i vještine potrebne kako za daljnje obrazovanje, tako i za svakodnevni život.

I već na taj način djelomično su se približili sadašnjoj kurikularnoj reformi. -„Škola za život“ temelji se na drugačijem načinu poučavanja. Nemojmo misliti da je to nešto što se nama već ne događa i što će nam biti nepoznato i teško.

Unazad godinu dana, djelatnici škola, koje će ući u frontalnu reformu bili su u Lumen programu Ministarstva znanosti i obrazovanja i radili u radionicama, poučavali, pripremali se za ovo što dolazi.

Radeći u tim radionicama vidjela sam da sam i sama djelomično bila u školi za život dok sam bila učitelj, a još više sam prepoznala mnoge svoje kolege i dosta mladih kolega koji su već u školi za život- rekla nam je na početku razgovora ravnateljica Blagica Pečnjak.

U čemu je promjena?

Promjena je u tome što je naglasak na učeniku, sve je podređeno učeniku, a učitelju se daje sloboda pripremanja i načina poučavanja. U Godišnjem izvedbenom kurikulu će biti naznačene teme poučavanja i ishodi koji će proizići iz takvoga poučavanja.

-Uz tu veliku slobodu učitelja još je veća njegova odgovornost i najveći teret je na učiteljima koji su se pripremali na radionicama uz svoje savjetnike, prije svega sa ljudima koji su prošli eksperimentalnu reformu i koji pokazuju primjere dobre prakse iz svoga rada i svoja iskustva prenose na naše kolege.

Neke nepoznanice postoje, ali u suradnji sa resornim Ministarstvom uvijek postoji mogućnost pitanja i odgovora. Dobili smo more pitanja i odgovora koje su postavljali ljudi koji su bili u eksperimentalnoj reformi, koji će i nama pomoći u radu.

Ravnatelj je taj koji sve to treba pratiti, podržavati i mi smo i prošli jednu posebnu radionicu podrške. Dakle ravnatelj je podrška svom kolegi koji sam u sebi mora naći snagu da nešto dobro napravi i riješi ako ima problem, a ta ista priča se prenosi na dijete. Svako dijete doista ima nešto pozitivno u sebi, a učitelj treba pronaći snagu u sebi da iz svakog djeteta izvuče ono što je najbolje. Naravno da to neće uvijek biti idealno, ali nadamo se da će biti bolje i veseli me to što vidim kod nekih kolega da to već rade cijeli život, a i kod mnogo mladih kolega vidim da su oni spremni na ovo što nas čeka-naglasila je ravnateljica.

Što očekuje učenike i roditelje?

Udžbenici su besplatni za sve učenike osnovne škole. U školi Gaj su dobili 90% udžbenika, a i preostali će stići do kraja tjedna tako da će učenike dočekati na klupama.

-Pozivam roditelje da prvi dan škole djeca ponesu svoje školske torbe i da im se, ako im je torba preteška, svakako pomogne odnijeti ju kući.

Grad je kupio kutije za tehničku kulturu za starije učenike, za niže razrede kupio je mape. Roditeljima je preostalo kupiti radne bilježnice prema popisu koji je ponuđen. Sve je to lijepo, ali mi imamo spoznaje o nekim europskim obrazovnim sustavima u kojima nema udžbenika jer učitelj je taj koji je školovan, koji ima znanje, a toliko je danas prisutnih pomagala i alata, nastavnih sredstava on line i u svakom drugom smislu, da od tog nema bježanja. A i ti naši novi udžbenici koji su sad u kurikularnoj reformi u prvim i petim razredima oni su više nego obogaćeni takvim sadržajima.

Svi misle kako je reforma u toj nekakvoj informatizaciji , ali nemojmo tako misliti. To su sve dodatni alati i sadržaji koji su našoj djeci bliski i to puno bliskiji nego nama.

Dok sam bila u nastavi prije 10 godina kada sam imala i manje znanja, puno puta mi je „zaštekalo“ računalo , ali uvijek je u razredu bilo neko dijete koje mi je to rješilo.

Mobitele je trebalo izbaciti onoga trena kada su ušli u školu, ali nakon toliko godina prihvatite mobitel i objasnite djeci kako se mobitel koristi u školi. Evo, bila sam na satovima na kojima su se rješavale ankete, kvizovi upravo na način da su djeca koristila svoje mobitele i to puno bolje nego tablete koje smo dobili u projektu „e-škole“ –istaknula je ravnateljica Pečnjak.

O projektima škole

OŠ Ljudevita Gaja bila je uključena u pilot projekt e-škola. Taj se projekt odvijao pod patronato Carneta i u cijeloj je RH uspio.

Učitelji i nastavnici su prošli edukaciju, a škola je u sklopu projekta dobila jako vrijednu opremu u lap topima, računalima, tabletima za učenike, 30 tableta za svakog učitelja. U slijedećih mjesec dana dobit će prijenosna računala za učitelje u prvim i petim razredima, s obzirom da se tableti nisu pokazali učinkovitima.

-Iako nismo bili u eksperimentalnoj reformi to je bio uvod u reformu, dakle jedan moderan način poučavanja. Dobili smo i dva interaktivna ekrana ili pametne ploče.

Sudjelujemo još u nekim projektima. U eko projektu smo od 2001. godine i jedna smo od prvih eko škola u BPŽ , ali i Slavoniji koja ima trajni dijamantni status. Ove godine imamo polu obnovu statusa. No stalno je u školi prisutna eko aktivnost, a ove ćemo godine uvesti i neke dodatne sadržaje.

Protekli smo petak, 30. kolovoza, dobili potvrdu od gospođe Joane iz Poljske gdje smo s jednom školom partneri na projektu „Uči se kako se uči“ u sklopu kojega će se promatrati u različitim europskim državama načini poučavanja i njihovi ishodi. U petak je i Agecija za mobilnost i programe Eurospske unije zatražila od nas određene podatke i uplaćeno nam je 20.000 eura za sudjelovanje u tom projektu. Zaista smo presretni jer nije lako ući u takvo što, treba iskustva, volje, znanja. Potaknuti našim kolegama iz Gimnazije koji su već sudjelovali u projektima s Poljacima ušli smo i mi u taj projekt i jako se tomu veselimo, a o svemu ćemo, naravno, govoriti više kako taj projekt bude napredovao.

Provodimo sve aktivnosti bez puno buke i bavimo se svojom djecom koja su nam i najvažnija. Nastojimo prema njima biti objektivni kao i prema roditeljima. Mnogi kažu grozni su roditelji. Ma nije to baš tako! Roditelj je takav kakav jest, želi zaštiti svoje dijete. Treba ih prihvatiti, primiriti, razgovarati s njima i onda bude sve dobro-rekla nam je ravnateljica Blagica Pečnjak.

Upisano je manje prvašića

Ove godine upisano je oko 500 učenika, samo 2 prva razreda, 44 učenika prvašića, a 11 u Područnoj školi. U odnosu na prošlu godinu kada su izašla 4 osma razreda, sada ulaze samo dva prva, dakle izgubili su dva razredna odjela.

„Mali odjeli“, razredna odjeljenja učenika s teškoćama u razvoju, u ovoj su školi od 1969. Imali su 4 odjela, sada su 3 u kojima rade 3 učiteljice koje su po struci defektolozi, dakle u potpunosti su stručno pokriveni. Prošle godine su u tim odjelima imali 19 učenika, a sada ih je 16.

-Oni su naše bogatstvo. Sudeluju u životu škole. Poseban je događaj dolazak sv. Nikole, a to im priređuju naši Gimnazijalci. Kolegicama ništa nije teško kada je riječ o ovim učenicima- naglasila je Pečnjak.

U tijeku i obnova prostora

U blagovaoni i kuhinji se odvijaju radovi obnove, koje financira Županija, osnivač škole. Uređenje spomenutih prostora i opremanje novim uređajima bit će prema standardima koji su za takve prostore propisani. Završetak očekuju za mjesec do mjesec i pol dana, a u skladu s tim, prema ravnateljicinim riječima mijenjat će i jelovnik tako da bi trebalo biti i više kuhanih obroka.

Velika odgojna uloga škole

-Ne možemo očekiati da će djeca doći u školu oblikovana, odgojena, sa znanjem ,.. I odraslima treba neke stvari ponavljati više puta, a kamoli ne djeci. Ona ne znaju što su granice, a mi svojim odgojem postvaljemao njima granice u odnosu prema samom sebi, prema drugima, starijima, prema invalidima,... S djecom se mora razgovarati. Mora im se reći stanite i pogledajte i popravite to, a ne „glupane ti ne znaš“! A kako će znati? Dijete je dijete i mislim da je taj posao koji radimo i uvijek to naglašavam, barem se tako osjećam nakon 33 godine, najljepši na svijetu. Svakodnevno u gradu mi se to i potvrđuje. Evo danas je bio jedan majstor koji nam je popravljao pametne ploče u školi, a bio je moj učenik kada sam počela raditi 1987. godine. Pa što ima ljepše od toga da dođe tvoj učenik koji je imao 2 iz hrvatskog, ali ti popravi pametne ploče. I ako tako budemo gledali na stvari, da ćemo podizati i poučavati učenike za najrazličitije vrste zanimanja, koji će biti svjesni sebe, svoga života, boriti se za sebe – to je najveća vrijednost našega posla- dodala je ravnateljica Pečnjak.

Program za prvašiće

Nastavna godina počinje 9. rujna, a doček prvašića je u 11 i 30 u holu škole gdje će im učenici drugih razreda pripremiti program dobrodošlice . Očekuju i predstavnike Grada, koji unazad nekoliko godina daruju prvašiće, a tako bi trebalo biti i za ovu generaciju malih učenika.

-Mi ćemo ih lijepo primiti, upoznati s njihovim učiteljima i želimo da se osjećaju dobro došli, da su prihvaćeni i dočekani raširenih ruku- istaknula je u zaključku razgovora ravnateljica Blagica Pečnjak.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner