Želiš li se mijenjati za mjesto?

Kampanja kojoj je glavni cilj osvijestiti građane da ne parkiraju automobile na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom.

Inicijatori kampanje su Radio 92fm/ Društvo multiple skleroze Brodsko posavske županije i Policijska uprava brodsko-posavska.

Vrijednost ove kampanje prepoznao je i Grad Nova Gradiška tako da je akcija provedena i u našemu gradu.

 

Predstavljena je 30. kolovoza u novom prostoru Turističke zajednice, a u provedbi sudjeluje i novogradiški Klub multiple skleroze koji djeluje u sklopu Društva multiple skleroze Brodsko-posavske županije.

U sklopu kampanje su izrađene fotografije osoba s invaliditetom, građana Slavonskog Broda, koje će biti postavljene uz prometne znakove koji označavaju parkirna mjesta za osobe s invaliditetom.

Isto je učinjeno i u Novoj Gradiški, dakle fotografiranje je obavljeno i fotografije će također biti postavljene uz prometne znakove te će na taj način poslužiti kao podsjetnik i opomena vozačima koji parkiraju na njihova mjesta.

Naime, mnogi vozači nisu svjesni problema koje osobe s invaliditetom imaju kada im je onemogućeno parkiranje na za njih predviđena mjesta. Na žalost, ovakve situacije se događaju na svakodnevnoj razini. Kampanja „Želiš li se mijenjati za mjesto" ranije je realizirana i u drugim hrvatskim gradovima, a pohvalio ju je i Europski parlament.

Grad Nova Gradiška podupire sve akcije vezane uz uključivanje marginaliziranih skupina u društvenu zajednicu te osvještavanje činjenice da su ravnopravni članovi društva.

-Danas smo se okupili ovdje kako bismo snimili fotografije koje ćemo postaviti na 8 prometnih znakova na 6 lokacija na području grada Nova Gradiška kroz kampanju „Želiš li se mijenjati za mjesto?“ kojoj je osnovni cilj osvijestiti građane da ne parkiraju automobile na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom. Sve je to pokrenuto na inicijativu Radija 92/Fm i PU Brodsko-posavske županije, naravno prihvatila je to i naša PP čiji su predstavnici također danas nazočni ovoj akciji, kao i naš Klub multiple skleroze i njihovi članovi koji su iskazali želju i interes sudjelovati. Grad financijski podržava izradu fotografija koje će biti postavljene na spomenuta mjesta, kao i sve njihove akcije- istaknula nam je, među ostalim, u razgovoru Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika.

Svima se na odazivu, kao i na potpori svemu što rade, zahvalio Željko Pudić, predsjednik Društva multiple skleroze BPŽ.

-Grad Slavonski Brod prvi je u Slavoniji pokrenuo ovaj projekt i kampanju. Odmah smo došli i u Novu Gradišku gdje imamo Klub, ali i odličnu suradnju s Gradom i svim čimbenicima koji utječu na rad i opstanak naše udruge. Prvenstveno se zahvaljujem svima vama koji ste pristali doći i odraditi ovaj projekt, kao i Gradu koji je bio susretljiv i puno nam pomogao u provedbi projekta, PU Brodsko-posavske županije kao i njihovim predstavnicima ovdje u Novoj Gradiški. Također zahvaljujem frizerskom salonu „Agappe“ koji će uljepšati naše sudionike za fotografiranje, kao i Foto kubu „Kadar“ – rekao je predstavljajući projekt Željko Pudić.

Svim okupljenima dobrodošlicu je poželjela i Ivana Trupina i među ostalim naglasila:“ Jedan lijepi projekt je u tijeku, a Grad podržava sve takve projekte i želimo pomoći svim osobama s invaliditetom pogotovo s područja našeg grada, a u konačnici i sa šireg novogradiškog područja. Mi imamo dobru suradnju s Klubom multiple skleroze, kojega vodi naša Martina Piccolo, nastojali smo osigurati i prostor kako bi mogli u njemu djelovati. A ovim projektom želimo pomoći u ostvarenju cilja, a to je osvještavanje naših građana o potrebi poštivanja vaših prava i uopće odnosa prema osobama s invaliditetom- rekla je Ivana Trupina ujedno se zahvalivši Društvu multiple skleroze, kao i novogradiškoj Policijskoj postaji i njihovim predstavnicima načelniku Marinu Marjanoviću i njegovom zamjeniku Josipu Akmačiću te dodala kako se nada da će poslije ovoga doći i neki novi zajednički projekti.

-Akcija je krenula u Splitu, a budući da mi dosta surađujemo i povezujemo udruge koje okupljaju osobe s invaliditetom i udruge civilnog društva diljem Hrvatske, odlučili smo ju što prije pokrenuti u Slavonskom Brodu. Moram pohvaliti grad Novu Gradišku i zamjenicu gradonačelnika Ivanu Trupina koja je tu kampanju vidjela u SB i potaknula da se održi i u Novoj Gradiški. Tako bi zapravo trebali i svi drugi- istaknula nam je među ostalim Irena Vukas Cufalar, novinarka Radija 92/Fm kojemu su, kako je naglasila, u programu prioritet upravo osobe s invaliditetom.

 

-Mnogi ljudi bi htjeli pomoći osobama s inavliditetom, ali zapravo ne znaju kako. Naravno ima i onih koji su arogantni, ne razumiju. Bio sam i u situacijama da i sam drugima koji nisu u kolicima otvorim vrata i pustim ih da prođu- rekao nam je Igor Ograjšek jedan od sudionika ovog projekta i dugogodišnji aktivan sportaš (košarka u kolicima, KKI „Brod“). Također je dodao kako bi i osobe s invaliditetom trebale poraditi u pravcu da ljudima pruže informcije o tomu kako im i u kojim situacijama pomoći.

Kada se radi o prometnim prekršajima vezanima za parkiranje na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom na području Nove Gradiške u 2018. godini zabilježeno je i od strane djelatnika PP Nova Gradiška sankcionirano 19 prekršaja, a u prvih 7 mjeseci ove godine isto toliko.

To je ono što je zabilježeno, ali čini nam se da takvih prekršaja ima puno više, samo naši ljudi, kako smo čuli i na ovom susretu, ne prijavljuju često nego se snalaze kako znaju.

Dakle, dragi sugrađani, povedite brigu o tomu da poštujete prometne propise i prava osoba s invaliditetom. Ne parkirajte na mjesta predviđena za njih i svakako vodite računa i o razmaku parkiranog vozila kako bi osoba s invaliditetom uopće mogla iz automobila izaći bilo da se radi o invalidiskim kolicima ili nekom drugom pomagalu.


NGB-DSCN6784

NGB-DSCN6787

NGB-DSCN6788

NGB-DSCN6789

NGB-DSCN6791

NGB-DSCN6794

NGB-DSCN6795

NGB-DSCN6798

NGB-DSCN6800

NGB-DSCN6802

NGB-DSCN6805

NGB-DSCN6806

NGB-DSCN6808

NGB-DSCN6809

NGB-DSCN6812

NGB-DSCN6813

NGB-DSCN6815

NGB-DSCN6818

NGB-DSCN6820UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner