Ljetne zagonetaonice za djecu u Dragaliću

Jedva čekamo petak, 19 sati da se okupimo u prostoru Zagonetačkog kluba gdje nam je jako zabavno, veselo, lijepo.

Družimo se, rješavamo križaljke,osmišljavamo vlastite, malo se počastimo,...tu su nam i prijatelji- rekla su nam djeca koje se 2. kolovoza na petoj „ljetnoj zagonetaonici“ okupilo preko 20-ak.

Naravno, tu su i stariji članovi kako bi im pomogli. Zapravo je želja osnivača Kluba i bila okupiti djecu i mlade i dati im koristan sadržaj u njihovom rodnom mjestu, jer oni su duša i budućnost ove sredine.

Dogovoreno je posjetiti ih prilikom susreta s nekoliko članova Zagonetačkog kluba Dragalić tijekom održavanja radionice u Gradskoj knjižnici Nova Gradiška na manifestaciji „Ljeto u knjižnici“.

Prilikom dolaska, nekih 15-ak minuta prije 19 sati, vidjeli smo dosta dječice na igralištu u blizini prostora Kluba. Čim je stigao, kako djeca kažu, čika Vjeko, ostavili su ljuljačke, tobogane, penjalice i eto ih u Klub. Sjedaju s prijateljima, veselo razgovaraju, formiraju se mali timovi koji su zajednički rješavali zagonetke, križaljke,....

I svako je dijete, zahvaljujući ABC „Zabavi“ koja izdaje nekoliko dječjih enigmatskih časopisa, a uređuje ih Tomislav Svečnjak iz Zagreba, dobilo svoj primjerak. Netko se brzo snalazio, netko malo sporije, ali doista je bilo iznimno lijepo vidjeti kako si djeca međusobno pomažu. Odrasli bi se puno puta trebali ugledati na njih! Ovo je sigurno jedan od takvih primjera.

Bila je to prilika i razgovarati s nekima od njih:

Mateo Jularić, 11 godina, živi u Zagrebu, ali ljetne praznike provodi kod bratića i gotovo je cijelo ljeto u Dragaliću. -Kada je čika Vjeko pitao tko ide na ljetne zagonetaonice, a ja u Zagrebu već idem, javio sam se i rekao da ću ići i ovdje. U Zagrebu rješavamo puno teže križaljke i po 20 u dva tjedna moramo riješiti. Ma zanimljivo mi je to, tako puno više naučim, a najdraže su mi,...ma sve-rekao nam je Mateo koji voli ljeta na selu. –U Zagrebu ima puno ljudi, gužva je, a ovdje imam više prijatelja, igramo se vani u prirodi i baš je super-dodao je.

Sara Vrbanić, 12 godina, od prvog dana je u klubu. Voli zagonetke, a u Zagonetački klub, kaže, pozvala ju je prijateljica. Sastavlja zagonetke, akro stihove, rebuse. Voli doći petkom jer je zabavno, druži se s prijateljima.

-Možda ću ići još negdje ovoga ljeta, ne znam, ali volim biti ovdje, dobro mi je u Dragaliću. U Klubu mi je super, volim čitati i mora se puno čitati da bi mogao rješavati i sastavljati križaljke,...puno toga se i ovdje nauči i to mi svakako pomaže i u redovnom gradivu u školi- naglasila nam je u razgovoru Sara.

Osmogodišnji David Jularić prvi puta je došao na ljetnu zagonetaonicu. Malo mu je bilo teško rješavati križaljke, ali važniji je susret s prijateljima, rekao nam je, a siguran je kako će ih u ovo vrijeme pronaći baš u prostoru Zagonetačkog kluba.

Magdalena Šupica, 11 godina, članica je Kluba od njegova osnutka, a članovi su i njezin otac Igor, majka Mirjana i sestra Marija. Kako nam je rekla voljela je od malena rješavati križaljke u dječjim časopisima.

-Kada je Klub počeo raditi tata me pitao hoću li ići i upisala sam se. Znala sam da će biti i drugih mojih prijatelja, zanimljivo je i korisno. Na ovaj način dosta toga naučim, puno čitam, a najviše volim rebuse i neke dječje premetaljke. Pokušavam i sama osmišljavati križaljke- rekla nam je Magdalena te dodala kako se nada da će biti uspješna kao njezina majka Mirjana koja je prava majstorica u sastavljanju premetaljki i potiraljki.

Marijan Marjanović na ljetnu je zagonetaonicu doveo dvoje djece, dvo i pol godišnjeg Mateja i petogodišnju Doru. Zapravo i nije znao što se to ovdje događa, a kada je dobio odgovor s decom se uputio u prostorije Kluba i oduševio se.

-Ugodno sam se iznenadio da ovdje ima Klub i da se s djecom radi, a doista mi je drago vidjeti ih u velikom broju kako rade nešto korisno i druže se. I mi kod kuće djeci čitamo, damo si truda da im osmislimo vrijeme i tako nam je svima zabavnije. Ovo je izvrsno, djeca se druže, razvijaju kreativnost, korisno provode vrijeme- rekao nam je.

Mirjana Šupica, rekosmo,vrlo je nadarena za enigmatiku i s radošću je dočekala osnivanje Zagonetačkog kluba u kojemu je i njezin suprug Igor i dvije kćerke.

-Ne gledam često TV, čitam, rješavam križaljke,osmišljavam premetaljke i potiraljke, djeca uz mene rješavaju rebuse. Kada suprug Igor pogleda TV, ponekad čujem neki izraz i dobijem ideju.Kuća nam je puna križaljki, papira, blokova. Djeca razvijaju naviku čitanja. A mlađa kćerka Marija rješavajući Sudoku s pet je godina naučila pisati brojeve- rekla nam je naša sugovornica.

Premetaljke i potiraljke Mirjana Šupica objavljuje i u Feniksu, najpoznatijem enigmatskom časopisu u RH. Do sada je preko Kluba ostavrila i suradnju s Agro glasom, a i u Pitalici je odabrano nekoliko njezinih radova.

U OŠ pohađala je novinarsku sekciju i već tada je osmišljavala križaljke.

-I moja mama ih voli rješavati pa sam ih uz nju i ja zavoljela. Tako sada i moja djeca uz mene i supruga razvijaju ovu vještinu, a dosta i čitaju, obogaćujući tako vokabular i razvijajći kreativnost. Sretna sam što je Zagonetački Klub zaživio u Dragaliću, što okupljaju djecu, a putem interneta i članove iz cijelog svijeta. Rad s djecom uvijek se isplati i ima neprocijenjivu vrijednost. Nemaju svi mogućnost ići na ljetovanje, a ovo je igra i zabava, ali i korisno, jedni su poveli druge i u svom su mjestu-istaknula je.

Jedinstven je Zagonetački klub Dragalić i po Knjižnici za koju im i dalje stižu donacije knjiga. -U planu nam je ovu jesen i zimu, u dogovoru sa župnikom, okupljati i starije ljude na radionicama, a nadamo se kako će nam se pridružiti i žene koje znaju izrađivati ručni rad. I to će biti način da se okupljaju i mladi i stari, da djeca iz prve ruke uče i o vlastitoj tradiciji- naglasila je Mirjana Šupica.

Također je dodala kako je život u Dragaliću lijep. -Svi se znamo, imam djecu, muža, hobi. Upotpunim si dan, nikada mi nije dosadno, ode se i kod susjeda. Kao mala zajednica bliži smo jedni drugima, a puno nas je i u većini udruga u selu, pa i to doprinosi češćim susretima i druženju- rekla nam je uz osmijeh Mirjana Šupica.

Inicijator osnivanja Zagonetačkog kluba Dragalić, Vjeko Hudolin, poznati novinar i zaljubljenik u ekologiju, stare sorte voća, ali i pozitivne ljuske priče, rođen je u Donjim Bogićevcima. U tek izgrađenu obiteljsku kuću u Dragaliću sa suprugom Anđom trebao se useliti 29. kolovoza 1991. godine, ali 15. kolovoza počeo je Domovinski rat, pa su, na žalost, prošli i težak prognanički život.

Ipak su se poslije Domovinskoga rata vratili u selo. Razrušeno i spaljeno obnovljeno je, polako su podizali i OPG- voćnjak starih sorti jabuka i krušaka, osnovali NG Reviju, izdavali novine, knjige,...Po odlasku u mirovinu Vjeko je zajedno s Udrugom voćara i vonogradara općine Cernik pokrenuo vrijednu manifestaciju „Sačuvajmo stare sorte“ u kojoj također suradnju s mladima i osnovnim školama stavljaju na prvo mjesto. Više je vremena i za bavljenje enigmatikom kaže nam i tako je polako ideja o stavranju ovoga Kluba postala i stvarnost. Već smo pisali kako su jedinstveni i po tome što putem interneta okupljaju članove iz cijelog svijeta s gotovo svih kontinenata, a ovoga ljeta su krenuli i s aktivnostima za najmlađe u Dragaliću –ljetnim zagonetaonicama. – Pravi je užitak vidjeti s koliko radosti i želje djeca dolaze na ove susrete, uče, zabave se, druže se, igraju s prijateljima. To nam je i cilj jer djeca su budućnost- kaže Vjeko uz kojega je i u ovom projektu njegova supruga Anđa, ali i unuke Majda, 8 i Nela 5 godina. Starija već i sastavlja križaljke, ponosno nam ističe.

Možda je i ovo jedan doprinos da se mlade obitelji zadrže u malom mjestu, iako je naravno najvažnije radno mjesto i egzistencija obitelji. – U Dragaliću imamo zapravo sve što nam je potrebno za normalan život. Imamo crkvu, Dom, kanalizaciju, vodovod, ono što nedstaje za mlade upravo su spomenuta radna mjesta. Nadamo se da će i to doći i da će i ovakva mala mjesta ostati živa- rako je naš sugovornik.

Kako sada ima više vremena, nije mirovao i Zagonetački klub poznat je u cijeloj Hrvatskoj i po nadarenim enigmatama i starijima, ali i mlađima. Tu je i knjiga „Dragalić u zagonetkama“ koju su nedavno izdali, u pripremi su još dvije, a rad Kluba bit će predstavljen i na ovogodišnjim Susretima odgonetača Hrvatske u Kraljevici.

-Mirjana Šupica razvila se u vrsnu zagonetačicu i dogovorena je njezina suradnja s „Feniksom“.Nas nekoliko također smo suradnici ovog enigmatskog časopisa, a surađuju i Branko Modrić, Željko Lebeda, Anđa Hudolin- naglasio je, među ostalim Vjeko.

Pomogla im je i župa Gornji Bogićevci ustupajući im prostor temeljem potpisanog ugovora na pet godina. Prepoznala ih je i Općina, načelnik Zvonimir Karlik, predsjednik Općinskoga vijeća Mario Brađašević, kao i članovi vijeća i osigurali za njihova dva projekta 20-ak tisuća kuna. Tu su i sponzori, mještani koji priskaču kada god se nešto radi i uređuje. I svima su članovi Zagonetačkog kluba zahvalni.

-Već sam se toliko puta uvjerio kako nije problem okupiti ljude oko korisnih projekata i aktivnosti, a to se pokazalo i sada. Kada je riječ o općem dobru u našoj maloj zajednici ljudi sami prilaze pomoći- istaknuo nam je Vjeko Hudolin.

I već smo se pozdravljali s članovima Kluba, djecom,... kada su nam prišle tri djevojčice i s osmijehom upitale: Hoćete li i nas intervjuirati? Naravno da smo to učinili i evo, s djecom smo počeli, s njima ćemo i završiti ovaj tekst.

Matea Štiner, 9 godina, u Klub, ali i na ljetne zagonetaonice dolazi radi zabave i prijatelja iz razreda, sastavlja osmosmjerke. -Baka i mama mi pomažu malo, malo je teško al ako se navikneš nije. Često rješavam križaljke i smišljam ih, čitam puno i to pomaže,a i učlanjena sam u GKNG.

Gabriela Muka, 7 godina, rješavam križaljke, mama kad dođe sa mnom lakše mi je, malo pomažu i prijateljice, lijepo mi je, mogu se družiti, volim tu ići.

Mia Filjević,9 godina, imam puno prijatelja ovdje, a na ljetnim praznicima mi je ovako zanimljivije, volim rješavati osmosmjerke, a kod kuće pomažu i mama i tata, provjere i na interetu jesam li to dopro riješila. Volim doći u Klub, igramo se i u dvorištu, čitamo, počastimo se grickalicama, imam puno prijatelja ovdje.

I jedva čekaju petak, 19 sati i svoju „ljetnu zagonetaonicu“ na koju su pozvana baš sva zainteresirana djeca sa šireg novogradiškog područja.

NGB-2019-08-04-001

NGB-2019-08-04-002

NGB-2019-08-04-003

NGB-2019-08-04-004

NGB-2019-08-04-005

NGB-2019-08-04-006

NGB-2019-08-04-007

NGB-2019-08-04-008

NGB-2019-08-04-009

NGB-2019-08-04-010

NGB-2019-08-04-011

NGB-2019-08-04-012

NGB-2019-08-04-013

NGB-2019-08-04-014

NGB-2019-08-04-015

NGB-2019-08-04-016

NGB-2019-08-04-017

NGB-2019-08-04-018

NGB-2019-08-04-019

NGB-2019-08-04-020UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner