Svečanost otvorenja 18. „Ljeta u knjižnici“

Ove godine, eukativna, zabavna, vesela manifestacija, koja je i djeci i odraslima prirasla srcu postala je „punoljetna“ i otvorena je 9. srpnja na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Nova Gradiška pod pokroviteljstvom Grada.

Već prve godine, a bilo je to 2001. „Ljeto u knjižnici“  privuklo je veliki broj djece i mladih, ali i suradnika knjižničnog tima koji su zapravo zajedno željeli sadržajno provesti ljetne praznike. Nanizala je tako ova manifestacija 18 godina tijekom kojih je, u različitim kreativnim sadržajima, sudjelovalo oko 1000 djece.

Godine 2013. novogradiško „Ljeto u knjižnici“ Sredšnji je odbor Koordinacijskog tijela Gradovi-općine prijatelji djece DND-a Hrvatske proglasilo Naj-akcijom, a ovu titulu ponijela je manifestacija i 2017. Uvelike je doprinijela i stjecanju prestižnog statusa Nova Gradiška-prijatelj djece. I za to su zaslužni svi djelatnici Gradske knjižnice Nova Gradiška, koja i dalje okuplja veliki broj čitatelja tijekom cijele godine, organizira književne susrete za djecu i odrasle, održava zanimljive radionice i doista se trudi kulturno oplemeniti život svojih sugrađana, od najmlađih do najstarijih.

 

Dobrodošlicu je u ime knjižničnog tima mnogobrojnoj djeci, a i najmlađima-vrtićancima, poželjela prof. Biljana Dakić, ravnateljica Knjižnice, a potom su polaznici vrtića „Maslačak“ i njihove odgojiteljice svima okupljenima poklonili jednu pjesmicu pripremljenu baš za ovu prigodu

Manifestaciju su otvorili Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika i Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti.

-Svima nam je drago da smo danas ovdje po 18 puta. To su godine predanoga rada, lijepih i korisnih radionica . Želja nam je da i na ovogodišnje dođete u što većem broju s vašim roditeljima, bakama, didama,..sestrama, braćom, prijateljima. Hvala svima koji su uložili znanje, trud i ljubav za vas djeco i mladi tijekom svih ovih godina, knjižničnom timu, kao i njihovim suradnicima. Siguran sam da ćete uživati, ali i da se slijedeće godine vidimo na 19. „Ljetu u knjižnici“ – rekao je prilikom otvorenja manifestacije Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika koji je i upalio svijećice na rođendanskoj  torti .

-Ljeto u knjižnici vrijedna je manifestacija, koja uz NG glazbeno ljeto ima najduži kontinuitet  i jedna je od nagrađivanih na ponos Grada, ali i svih koji u njezinoj organizaciji i provedbi sudjeluju. Želim vam djeco da uživate, da se družite, budete kreativni i vrijedni, da steknete puno novih prijatelja i da se lijepo osjećate u našoj Gradskoj knjižnici. Hvala knjižničnom timu i svim vanjskim suradnicima koji su vam se i ove godine pridružili. Vidimo da svake godine imate i novih suradnika što je lijepo i za svaku pohvalu jer svoje vrijeme odvajaju i daruju vama djeci kako biste vi što zabavnije, kreativnije i ljepše proveli svje ljetne praznike- riječi su Mihaele Đeraj, voditeljice Odsjeka za društvene djelatnosti.

Mali kreativci predstavili se na otvorenju 18. „Ljeta u knjižnici“

Dobro nam je poznato kako je naš Grad bogat mladim nadarenim ljudima. A talenti se otkrivaju od malih nogu, zapravo još od vrtića, naravno pozornost im posvećuju i u školama, a najveća potpora tim vrijednim kreativcima su njihove obitelji.

Valja ih poticati na različite načine da taj Božji dar razvijaju, ali i da ga podijele s drugima. O tomu vodi brigu i Gradska knjižnica, posebno Dječji odjel u čiji prostor, željni dobroga štiva, novih znanja i bajkovitih svjetova, gotovo redovito navraćaju.

I na ovogodišnjem 18. „Ljetu u knjižnici“ uživali su posjetitelji u postignućima nekoliko naših malih genijalaca, koje je kroz zanimljive razgovore predstavila prof. Dakić.

Najprije je to bila Lana Ljubičić, učenica 5. razreda OŠ Ljudevita Gaja i dugogodišnja članica Plesnog studija Marine Mihelčić. Ponosno je ispričala priču o čarobnoj umjetnosti pokreta koja ju je odvela na mnoga natejcanja na kojima je osvojila i brojne medalje. Osim solo nastupa uspješna je bila i u nastupima s prijateljima, a ponosna je i na svoje trenerice, Natašu Ledić i Valentinu Ivanišević. Uz ovaj hobi Lana voli i crtanje, pa tijekom ovogodišnje manifestacije očekujemo i izložbu njezinih uradaka.

 Slijedeći se predstavio Marin Mokrović, dječak koji je već sa svoje 2 i pol godine počeo na razne načine oblikovati plastelin. Upravo je završio 1. razred OŠ „Mato Lovrak“, a za ovu prigodu je prezentirao nekolicinu plastelin figurica nazvavši ih „Veseli prijatelji ljeta“. Među njima su sovice, žirafe, „spužva Bob“ i mnogi drugi djeci poznati likovi iz crtića. Marin ih oblikuje već sada kao pravi mali kipar, a ova prezentacija bila je samo najava njegove izložbe koja će biti otvorena u četvrtak u 9 sati u sklopu još jedne u nizu radionica „Ljeta u knjižnici“. Marinovu kreativnost potiču i roditelji, dječak je član Gradske knjižnice u koju ga je upisala majka već sa dvije ili tri godine, a njegov izniman talent prepoznala je i njegova učiteljica Verica Lukačević. 

Irina je završila prvi razred, a Vanda drugi u OŠ Dragalić. Obje su članice Gradske knjižnice još od vrtićke dobi, a prekrasan svijet knjiga otkrila je svojim djevojčicama mama Ivana Vlajko. 

Mlađa Irina voli crtanje, a starija Vanda, uz to što je ovogodišnja najčitateljica Dječjeg odjela Gradske knjižnice, piše pjesme i već  bilježi i uspjehe i nagrade na natjecanjima malih pjesnika. Spomenut ćemo najnoviju uspješnicu: na ovogodišnjem literarno- likovnom Natječaju „Josip Pupačić i ja“ u Omišu osvojila je 2. mjesto.

 Na pisanje ju potiče i njezin učitelj  Zlatko Galetić. Irinina je učiteljica Nikolina Bićanić i kao što nam je majka Ivana rekla, obje djevojčice jako vole svoje učitelje što zapravo sve govori i o njima kao ljudima.

-Čitala sam svojoj djeci tijekom trudnoće  kako bi se navikle na moj glas, a i danas čitamo gotovo svakodnevno, pa i naizmjenično naglas. Jako sam ponosna na obje, a ono što bih poručila svim roditeljima je da čitaju svojoj djeci, da ih potiču da i sami čitaju, jer doista uz knjigu nikada niste sami, otrkiva vam nova neprocjenjiva prostranstva- rekla nam je i poruku izrekla slijedećim riječima: „Možeš imati neizreciva blaga, kovčege dijamanata, ali bogatiji od mene ne možeš biti nikada. Ja sam imao majku koja mi je čitala.“

Što se tiče manifestacije „Ljeto u knjižnici“ Ivana Vlajko ocijenila ju je izvrsnom za svu djecu, jer je jedan, kako je rekla, od rijetkih sadržaja baš za najmlađe, a trebalo bi ih, prema njezinim riječima biti puno više.

Kako je Gradska knjižnica Nova Gradiška ukljičena u nacionalni projekt „Čitaj mi“ i Ljeto u knjižnici prilika  je promovirati vrijednost knjige i čitanja i to od najranije dobi.

Po otvorenju ovogodišnjeg Ljeta u knjižnici upriličena je i radionica s temom „Ljetno ime“, a vodila ju je prof. Biljana Dakić.

Naravno za sudionike prvoga dana ovogodišnjeg 18. „Ljeta u knjižnici“ kao i za goste knjižnični je tim pripremio i slatka maštovita iznenađenja, koja vas očekuju i na ostalim radionicama.

DSCN6010 DSCN6011

DSCN6013 DSCN6014

DSCN6015 DSCN6016

DSCN6018 DSCN6019

DSCN6022 DSCN6023

DSCN6025 DSCN6026

DSCN6027 DSCN6028

DSCN6030 DSCN6033

DSCN6034 DSCN6035

DSCN6036 DSCN6040

DSCN6043 DSCN6045

DSCN6046 DSCN6047

DSCN6048 DSCN6049

DSCN6050 DSCN6052

DSCN6054 DSCN6055

DSCN6059 DSCN6060

DSCN6061 DSCN6064

DSCN6065 DSCN6066

DSCN6067 DSCN6069

DSCN6070 DSCN6071

DSCN6072 DSCN6073

DSCN6074

 

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner