Učenici i učitelji iz Rešetara proslavili Dan škole s gostima iz Ilindena

Za Dan su škole učenici i zaposlenici Osnovne škole Ante Starčevića iz Rešetara priredili  lijep, kreativan i bogat kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovali učenici škole te gosti iz Osnovne škole „Goce Delčev“ iz Ilindena u Republici Sjevernoj Makedoniji.

Autor: Leonora Barišić

Mala škola velikog potencijala, vrijednih učenika i učitelja velikom svečanom priredbom proslavila je  Dan škole u petak, 24. 5. 2019.

Mnogobrojni gosti, općinski načelnik Zlatko Aga i predsjednica Općinskog vijeća Milka Perković, ravnatelji osnovnih škola novogradiškog kraja, umirovljeni djelatnici škole, predstavnici udruga i društava, učenici i njihovi roditelji su svojim prisustvom uveličali ovaj značajan dan. Toga dana u svečanosti obilježavanja pridružili su im se gosti, učenici i učitelji Osnovne škole „Goce Delčev” iz Ilindena u Republici Sjevernoj Makedoniji. Prisustvom proslavi Dana škole iskazano je prijateljstvo, podrška te produbljena međusobna suradnja ovih dvaju škola. Nastavak je to uspješne projektne suradnje između  škola koja je počela kad su Općina Rešetari i Općina Ilinden potpisali sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa. Projektom je ostvarena razmjena iskustava između ovih dvaju škola kulture i predstavljanje običaja, dok su se učitelji i učenici povezali putem zajedničkih aktivnosti i druženja. Ovogodišnja je tema međunarodnog projekta bila „Proljeće i običaji”, a sve realizirane aktivnosti mogu se pogledati na web stranici projekta. 

Škola koja prati trendove i uspješno provodi mnoštvo projekta

Osnovna škola Ante Starčevića projektom „Most prijateljstva: Ilinden- Rešetari“ potvrđuje svoju viziju nastavljanja internacionalizacije škole – nove EU  projekte i projektne aktivnosti koje donose vrlo važne veze u domovini i inozemstvu. Ovo je druga godina kako se projekt provodi, a nastavit će se i sljedeće godine kada će učenici iz Rešetara ići u Ilinden.

U suradnji s Osnovnom školom Lupak iz Rumunjske koja provodi obrazovanje pripadnika hrvatske manjine projektni tim učitelja škole je uspješno proveo projekt „Naš zavičajni govor“ koji je odobrilo i financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Razmjena učenika i učitelja osim povezivanja, omogućila im je stjecanje novih znanja i prijateljstva, te razmjenu iskustava. Budući da učitelji svojim ustrajnim radom i zalaganjem unapređuju odgojno-obrazovni rad, u ovoj školskoj godini spremno su svladavali nove izazove u provedbi prvog Erasmus+ KA1 projekta „Odrastajući u digitalno doba“. Naime, Agencija za mobilnost i programe EU odobrila im projekt u iznosu od 10 752 eura koji je financiran sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Tijekom projekta učiteljice Slađana Ninković, Dragana Gorički i Željka Gospočić sudjelovale su na višednevnim stručnim seminarima u Italiji, Austriji i Nizozemskoj. Završetak projekta je u osmom mjesecu kad će biti održana i peta mobilnost u Velikoj Britaniji. Sudionice projekta su stečena znanja  diseminirale svojim kolegama na Županijskim stručnim vijećima i Učiteljskim vijećima kako bi svi zajedno podigli kvalitetu poučavanja na višu razinu. Ovaj projekt značajno je doprinio poboljšanju kompetencija u medijskoj i digitalnoj pismenosti. Nove metode i alati obogatile su nastavni proces, a sve skupa će se odraziti na opći uspjeh učenika, ne samo u osnovnoj školi, nego i u nastavku školovanja.

Škola, pod vodstvom ravnatelja Tihomira Batala ulaže veliki napor i trud da bude prepoznata kao kvalitetna, poticajna i pouzdana obrazovna ustanova koja služi na korist i ponos svojim učenicima, kao i široj društvenoj zajednici.


Dan koji podsjeća na važnost međunarodne suradnje

Na svečanoj priredbi učenici škole predstavili su posjetiteljima presjek svog cjelogodišnjeg rada, istaknuli su dio najznačajnijih aktivnosti, postignuća i događaja na koje su ove godine osobito ponosni. Različitim  interesantnim i zabavnim točkama doista su se trudili razveseliti svoju publiku. Posjetitelji koji su nesebično odvojili svoje vrijeme i došli podržati domaćine, ali i njihove goste, u trenutku njima važne proslave nagrađivali su pljeskom svaki izlazak osnovnoškolaca na pozornicu i time pokazali da cijene trud uložen u uvježbavanje svake pojedine točke. S posebnim zanimanjem publika je pratila nastup učenika iz Sjeverne Makedonije koji su prenijeli vesele i iskrene dječje emocije i svi su zaista uživali.

U sklopu priredbe učenici Novinarske skupine predstavili su prvi digitalni školski list koji je nastao pod vodstvom učiteljice Dragane Gorički i koji je jedan od ciljeva Erasmus+ KA1 projekta. Svojim radom i sudjelovanjem u nastajanju lista učenici Novinarske skupine  imali su priliku pokazati visoku razinu medijske pismenosti, digitalnih vještina i novinarskog stvaralaštva.

Osim ravnatelja Tihomira Batala, na svečanoj akademiji upriličenoj u povodu Dana škole svim prisutnim se obratio načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga, predsjednica Općinskog vijeća Milka Perković, ravnateljica OŠ Goce Delčev Dušanka Krstevska te pjesnikinja Ljerka Toth Naumova koja je povezala dvije općine.

Zasluženo nagrađeni

Svečana je akademija bila prigoda i za dodjelu nagrada djelatnicima te zasluženim pojedincima i podupirateljima škole i njezinih aktivnosti. Ravnatelj škole Tihomir Batalo uručio je plakete: Brodsko- posavskoj županiji, načelniku Zlatku Agi i Općina Rešetari, Dušanki Krstevskoj i Općini Ilinden, Ljerki Toth Naumov, Blaženki Logožar, Slađani Ninković, Željki Gospočić, Dragani Gorički i Tihomiru Batalu te učeniku Mateju Bartoloviću priznanje za odličan uspjeh postignut tijekom školovanja.

Na kraju programa posebno iznenađenje gostima iz Sjeverne Makedonije priredili su učitelji škole domaćina otpjevavši poznatu narodnu makedonsku  pjesmu „Makedonsko devojče“. Program je završen u veselom ozračju bodren pljeskom zadovoljne publike.

NGB-002-2019-05-27

NGB-003-2019-05-27

NGB-004-2019-05-27

NGB-005-2019-05-27

NGB-006-2019-05-27

NGB-007-2019-05-27

NGB-008-2019-05-27

NGB-009-2019-05-27

NGB-010-2019-05-27

NGB-011-2019-05-27

NGB-012-2019-05-27

NGB-013-2019-05-27

NGB-014-2019-05-27

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner