„Milijun koraka“-dokumentarni film o braniteljskom hodočašću Nova Gradiška-Rim putuje Hrvatskom

Hodočašće zahvalnosti“ kojega je organizirala Udruga dragovoljaca Domovinskoga rata grada Nova Gradiška u korizmi 2017. godine iznjedrio je i dokumentarni film „Milijun koraka“ autora Alena Kocića-Koca.

Kao što je i najavljeno, promocija filma bila je u obnovljenom novogradiškom Domu kulture, a potom je film nastavio put po Hrvatskoj.

Kako nam je rekao Arsen Granda predsjednik novogradiške Udruge dragovoljaca, vidjeli su ga mještani Dugog Sela, Filip Jakova, potom je 21. ovoga mjeseca prikazan u općini  Pakoštane, 22. svibnja u Benkovcu. Bit će prikazan 23. svibnja u Kneževoj palači u Zadru. U planu je u rujnu gostovanje u Sinju i u Otoku kod Sinja, potom u Kutini, Zagrebu, Pleternici, Požegi. Završna projekcija filma „Milijun koraka“ o istinskom domoljubnom i ljudskom pothvatu osmorice hrvatskih branitelja planirana je u Vatikanu u listopadu ove godine.

Podsjetimo!

„ Hodočašće zahvalnosti“ (950 km, 35 dana) bilo je pokornički hod za poginule, nestale, ranjene hrvatske branitelje, za zajedništvo branitelja, za zajedništvo domovine Hrvatske i Zahvala Svetom Ocu papi Ivanu Pavlu II i Svetoj Stolici za sve što su učinili za Hrvatsku. U vječni grad Rim hodočastili su pripadnici Udruge dragovoljaca domovinskog rata i Specijalne policije ZEBRE NG, a to su slijedeći branitelji: Branko Iskra,dragovoljac, Alen Kocić-Koc dragovoljac Domovinskog rata, kao snimatelj i pratnja, Ivan Jurasović pripadnik Specijalne policije “ZEBRE” NG- dragovoljac, Željko Bakunić, dragovoljac domovinskog rata, tajnik Udruge dragovoljaca, Željko Brčić dragovoljjac, Željko Radošić, dragovoljac i jedno vrijeme pripadnik Specijalne policije, pripadnik 3. gardijske brigade, Arsen Granda dragovoljac i predsjednik Udruge dragovoljaca domovinskog rata NG, a u Zagrebu im se pridružio Zadranin Nenad Marčina, dragovoljac i novinar, koji im je bio i prevoditelj u Italiji. Vladimir Balgač-Alf iz Kutine, iako je želio poći iz zdravstvenih razloga to nije mogao učiniti, ali je sa svojim prijateljima bio u mislima, molitvama i u kontaktu gotovo cijelim putem, a na povratku ih i ugostio u svom domu u Kutini. Dionicu Maselnica-Zadar s našim braniteljima propješačila je, u znak potpore, i supruga Alena Kocića.

Potporu su im za realizaciju hodočašća pružili Požeška biskupija i biskup msgr. dr. Antun Škvorčević, Grad NG,gradonačelnik Vinko Grgić, Brodsko-posavska županija, Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, Centar za psihosocijalnu pomoć grada NG, a podržali i hrvatsko veleposlanstvo u Rimu, kao i talijansko u RH. O svemu je izvješćena i Sveta Stolica tako da su branitelji primljeni i u audijenciju kod pape Franje.

Na svom hodočasničkom putu naši branitelji su prošli slijedećim gradovima i naseljima u RH: Novska, Kutina, Križ-Novoselec, Dugo Selo, Zagreb, Lučko, Draganić, Krnjak, Slunj , Plitvička jezera, Pečane, Sveti Rok, Maslenica, Zadar, Pakoštane, Šibenik, Rogoznica, Trogir, Sinj i Split. Potom su brodom nastavili do Ancone i ponovno pješice do Rima.

U cijelu ovu lijepu, ali i povijesnu priču za ovaj kraj i branitelje od same ideje do polaska bila je uključena i magistra Ljiljana Lukačević, voditeljica Centra za psihosocijalnu pomoć, koja je zajedno s Arsenom Grandom autorica pisma zahvalnosti Svetom Ocu papi Franji.

O hodočašću Zahvalnosti

Odluka je, kako su istaknuli, pala prilikom prošlogodišnjeg hodočašća u Vukovar, iako se ideja rodila puno ranije.

Prije odlaska na hodočašće naše branitelje primio je i msgr. dr. Antun Škvorčević, požeški biskup ohrabrivši ih i zahvalivši na ovom vrijednom poduhvatu.

Hodočasnike je na ispraćaju blagoslovio i molitvu vodio vlč. Željko Volarićvojni kapelan Vojne kapelanije „Sv. Ivan Krstitelj“ u Požegi i dekan Novogradiškog dekanata i tom prigodom, među ostalim, istaknuo: “Branitelji su se odlučili na taj smjeli hodočasnički put u vječni grad Rim i na taj način nastavljaju put ovog naroda – hodočasničkog, koji svaki svoj čin vrši u neku svrhu, ne samo materijalnu, nego duhovnu. A ovaj njihov hod, koji će trajati dugi niz dana, itekako je značajan, jer je hod i hodočašće zahvalnosti za svoju Domovinu. Mislim da plemenitijeg čina ovdje na zemlji nema. Biti zahvalan za ovaj dar slobode i domovine u kojoj mi živimo.Oni su to pokazali smjelošću ratovanja i obrane svoje domovine kada su svoje živote izložili na branik domovine i bili spremni žrtvovati taj svoj dar kako bi pokoljenja mogla uživati ono što smo stoljećima čekali. A danas ovim činom oni pokazuju zahvalnost za ono što smo primili. Podržavamo ih molitvama na njihovom putu da on za njih bude što uspješniji i duhovno što plodonosniji”.

I doista je hodočasnički put takav i bio!

Po dolasku u Rim sudjelovali su 2. travnja u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima na redovitoj nedjeljnoj misi na hrvatskom jeziku. Na taj dan Crkva se spominje 12. obljetnice smrti pape Ivana Pavla II. Misu je predvodio svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Davor Senjan, član Zavoda sv. Jeronima u zajedništvu s desetak hrvatskih svećenika studenata iz Zavoda sv. Jeronima kao i drugih rimskih zavoda. Hodočasnike je pozdravio vlč. Marko Đurin, vicerektor Crkve i Zavoda sv. Jeronima koji je zaželio da ovo hodočašće donese obilje duhovnih plodova, kako njima osobno, tako i njihovom obiteljima te našoj domovini. Nakon mise branitelji su se s vicerektorom Đurinom zaustavili na kratkom druženju u prostorima Zavoda.

Vrhunac hodočašća biila je audijencija s papom Franjom u srijedu 5. travnja kada su mu uručili i dar- drvenu škrinju sa slavonskim motivima. U škrinji, koju je izradio hodočasnik Žejko Rodošić, bila je složena muška slavonska šlingana košulja – rubina sa zlatovezom, tkanica trobojnica te šokački šešir. Sve ručno izrađeno.

-Posebno su podrhtavale ruke Arsenu Grandi i Željku Bakuniću u trenutku kada se Sveti Otac zagledao u poklon, zavirio u škrinju, a čuvši od Grande kako su branitelji hodočastili pješice od Nove Gradiške do Rima, ohrabrujuće izjavio AU, BRAVO. I nije to sve. Škrinja će zasigurno zauzeti posebno mjesto u arhivi države Vatikan jer je uistinu bila najvrijedniji original, a vitrinu će ukrašavati pismo zahvale Svetom Ocu pisano na posebnom izrađenom papiru, poput pergamene, autorice, profesorice Ljiljane Lukačević i Arsena Grande, predsjednika Udruge- napisao je, među ostalim, u jednom od vrlo emotivnih tekstova, Nenad Marčina, inače najstariji među hodočasnicima.
Također je istakanuo kako im je veliku pomoć prilikom audiencije pružio hrvatski veleposlanik u Vatikanu, Neven Pelicarić sa svojim suradnicima, a poklonio im je i ulaznice ali one prvog reda do svetišta, tako da su od Svetog Oca bili udaljeni samo nekoliko metara. Veliku su pomoć dobili i od Matea Martinovića, domaćina u rimskom Domu hrvatskih hodočasnika blaženog Ivana Merza, u kojem su pet dana bili smješteni te volonteri Petar Stojić, Domagoj Lasić, Ana Perić i Vlatko Bizjak, koji su im pružili svu udobnost, upoznavali ih s povjesno-kulturnom baštinom Vatikana i Rima.
I hodočašće, a posebno dirljive trenutke susreta sa Svetim Ocem do kraja života pamtit će naši branitelji. – Osjećaji koji su nas preplavili u trenutku kada smo stisli i poljubili ruku Svetom Ocu su neopisivi- ističu Granda i Bakunić, koji su na blagoslov ponijeli i krunice, među kojima su bile i one s kojima su oko vrata odlazili na ratište, kao i neke njihovih poginulih suboraca. I dojmovi ostalih hodočasnika vrlo su duboki, a koliko su ih hodočašće i susret sa Svetim Ocem promijenili, kako kažu, na bolje, ogledalo se najviše u njihovim očima.

Foto: UHDDR-NG

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner