24 godine rada novogradiškog Tima za psihosocijalnu pomoć sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata

Pilot-program psihosocijalne pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata započeo je upravo u Brodsko-posavskoj županiji – formiranjem stručnog tima u Slavonskom Brodu 1. veljače, a 1. travnja 1995. i u Novoj Gradiški.

Danas u djelokrugu Ministarstva hrvatskih branitelja u svakoj županiji djeluje jedan Centar za psihosocijalnu pomoć , uz iznimku naše županije, na čijem su području sve ove godine aktivni PSP-centri u Slavonskom Brodu i u Novoj Gradiški.

Na provedbi Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata, čiji je nositelj Ministarstvo hrvatskih branitelja, angažirani su mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije, Darija Marić, dipl. socijalna radnica, Mira Linjaković, prof. pedagogije i Mario Žakić, dipl. pravnik.

Tim za psihosocijalnu pomoć u dvadeset i četiri godine rada iza sebe ima oko 30.000 stručnih stacionarnih i terenskih intervencija. Za svoj rad primili su   Medalju Grada Nove Gradiške, Zahvalnicu povjerenika Vlade RH za Okučane, Plaketu Brodsko-posavske županije, Priznanje i Zahvalnicu Ministarstva hrvatskih branitelja i brojne zahvalnice novogradiških udruga proizašlih iz Domovinskog rata. S namjerom da ostane trag i da se ne zaboravi, svoja su iskustva u radu zabilježili   u vlastitim publikacijama „Pogled izbliza“ i „Desetogodišnja iskustva u pružanju psihosocijalne pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata 1995.-2005.“, te poglavlju u knjizi „Hrvatski psihosocijalni program“ u izdanju Ministarstva hrvatskih branitelja.

 

Povodom 24. godišnjice rada, stručnjaci Tima za psihosocijalnu pomoć sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata Nova Gradiška zahvaljuju se svim kolegicama i kolegama koji su u PSP-timu ostavili svoj ljudski i profesionalni trag, a s osobitim poštovanjem veliko HVALA   obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, svim hrvatskim braniteljima i udrugama proizašlima iz Domovinskog rata na godinama i godinama povjerenja i suradnje.

IMG-20190403-110653

phoca-thumb-l-nova-08tim10

I nadalje su organizirana dežurstva ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom od 15.00-16.00 sati u Domu hrvatskih branitelja (1. kat), a u isto vrijeme savjete i informacije dežurnih stručnjaka moguće je dobiti i na telefon 362-154.

Foto: arhiva Tima za psihosocijalnu pomoć