Globalni tjedan poduzetništva (Interview)

U Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi od 14. - 16. ovog mjeseca održava se tradicionalni Globalni tjedan poduzetništva. Uoči početka, 13. studenoga,  učenice Valentina Ivanišević, Martina Jelić i Josipa Cindrić razgovarale su s nastavnicom i organizatoricom Ivanom Gajski Berić.

Autorice: Valentina Ivanišević, Martina Jelić i Josipa Cindrić

Pročitajte intervju u cijelosti:

  1. Što je Globalni tjedan poduzetništva, koji je njegov cilj, s koliko ćete se tvrtki predstavljati te koliko dugo ga naša škola obilježava ?

-U našoj školi Globalni tjedan poduzetništva organiziramo od 2009. kako bi potaknuli učenike na razmišljanje o ulasku u poduzetništvo. Osim što to činimo kroz predmet Poduzetništvo i osnivanje vježbeničkih tvrtki u trećem razredu, ovo je još jedan od načina kako učenici mogu doći do novih znanja, vještina i kompetencija organizirajući jedan ovakav događaj koji obuhvaća pripremanje za predstavljanje svojih vježbeničkih tvrtki, suradnju među ostalim vježbeničkim tvrtkama, komunikaciju jednih s drugima i realizaciju svega onoga što su planirali kako bi obilježili ovaj tjedan.

  1. Jeste li proteklih godina imali kakvih problema s tvrtkama ?

-Ne bih to tako rekla. Od šk. god. 2008./2009. osnivamo vježbeničke tvrtke. Naravno da problema u radu uvijek ima. Kakva bi to tvrtka bila koja nema problema, ali ne bi ih mogli postaviti na takav način. Dakle, učenici su kroz nekakve probleme na koje su nailazili zapravo i učili i rješavanjem tih problema dolazili do novih znanja i spoznaja tako da zapravo ne bih mogla ništa posebno izdvojiti, osim što mogu reći da svake godine nešto naučim i ja od učenika u tvrtkama pa se i ja trudim da i oni nauče nešto od mene.

  1. Koju biste vježbeničku tvrtku vi izdvojili kao onu s najboljim rezultatima do sada?

-Jako puno tvrtki je osnovano u našoj školi. Velikom broju tvrtki sam ja bila voditelj. Prošle godine je nastavnica Vesna Sikavica krenula s vođenjem dviju vježbeničkih tvrtki. Mogu reći da je osnivanje vježbeničkih tvrtki veliko iskustvo i za mene. Teško je izdvojiti jednu. Svaka je bila posebna i svaka je bila drugačija od onih drugih. Ono što mogu reći je da su se uvjeti rada uvelike promijenili, a samim time su se učenicima pružile bolje prilike za rad. Ono što mogu izdvojiti su one tvrtke na samome početku koje su zapravo radile u vrlo teškim uvjetima kada nisu imali posebne učionice u kojoj su mogli simulirati taj rad u uredu. Snalazili smo se kako smo znali i za razliku od danas ti učenici su morali pokazati daleko više kreativnosti, truda, rada, puno toga su morali više odrađivati u svoje privatno vrijeme tako da u svakom slučaju pohvaljujem rad učenika svih mojih vježbeničkih tvrtki, a ovom prilikom poseban pozdrav upućujem: Trikovicima, Economiku, Dijamantu, Sweetu, Solisu, Eco-Triku, ...

  1. 4. Kakav je odnos zaposlenika/učenika vježbeničkih tvrtki?

-Trudimo se da odnos među "zaposlencima", odnosno učenicima unutar vježbeničkih tvrtki uvijek bude korektan. Radimo na načelu uvažavanja i poštovanja. Probleme koji se pojave nastojimo riješiti kompenzacijama i kompromisima. Dobro je da povremeno i dođe do nesuglasica jer zapravo  njihovim rješavanjem ponovno nešto i naučimo. S obzirom da današnje vježbeničke tvrtke imaju otprilike 11-13 učenika, može se pretpostaviti da će doći do nekakvih komplikacija. Ali kažem, te se komplikacije trudimo riješiti na što mirniji način i ponavljam i iz takvih situacija učiti.

  1. 5. Pokazuju li učenici /zaposlenici vježbeničkih tvrtki zanimanje za rad ?

-Pa mogu reći da su uglavnom pokazivali interes za rad, neki manje, neki više, ali nije za zamjeriti nikome jer teško je kod svakoga probuditi taj interes.  U svakom slučaju i ovima s manjim zanimanjem pronalazimo posao, naravno, prilagođen njima, jer je cilj nešto naučiti, ali i time što radiš biti sretan i zadovoljan. 

  1. Koji je raspored aktivnosti u kojima će sudjelovati naša škola tijekom ovoga Globalnog tjedna poduzetništva?

-Ove školske godine Globalni tjedan poduzetništva obilježavamo od 14.-16. studenoga.  Nešto smo malo aktivnosti ublažili, da tako kažem. Nije više tako naporan tempo kao proteklih godina tim više što odmah iza ovoga tjedna poduzetništva obilježavamo i Europski strukovni tjedan, koji je zapravo dabar nastavak ovoj cijeloj priči.

Za ovaj tjedan smo planirali:

UTORAK, 14.11.- otvaranje izložbe učeničkih radova 3. i 4. r. komercijalnog smjera na temu  "Razvoj ekonomske misli i razvoj vježbeničkih tvrtki u Elektrotehničkoj i ekonomkoj školi";

SRIJEDA, 15.11.- planiramo smotru vježbeničkih tvrtki, a to je prilika da se novootvorene vježbeničke tvrtke u 3. razredu predstave kako učenicima tako i zaposlenicima, prilika da s vježbeničkim tvrtkama 4. r. sklope poslovnu suradnju, međusobno se upoznaju, razmjene informacije, što je zapravo uvod u buduću poslovnu suradnju;

ČETVRTAK, 16.11.- debatni klub Elektrotehničke i ekonomske škole predstavit će se s debatom na tezu“ OVAJ DOM SMATRA DA JE MUŠKARCIMA LAKŠE USPJETI U PODUZETNIŠTVU i time ćemo i zaključiti ovogodišnji Globalni tjedan poduzetništva.

Poslije njega uslijedit će 2. Europski tjedan strukovnog obrazovanja (VET week), a nastavnica Ivana Gajski Berić najavila nam je u razgovoru kako će se tijekom toga tjedna promovirati zanimanja naše škole, pojasniti zašto je u današnje vrijeme dobro i korisno pohađati strukovnu školu i osim toga iskoristit ćemo priliku da „osmašima“ naših gradskih osnovnih škola predstavimo ERASMUS + projekt koji smo prošle godine uspješno odradili te ih ujedno upoznati i s ostalim aktivnostima koje se u školi provode. Pratite nas i dalje jer se svi trudimo obogatiti i obilježiti kulturna i društvena događanja u našoj školi.

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner