Pronađen živ nakon 17 godina provedenih ispod zemlje

Grupu rudara iz zapadne pokrajine Xinjiang (KINA), zateklo je nevjerovatano iznenađenje kada se u oknu na mjestu iskopavanja otvorio tunel koji je bio dio starog rudnika, napuštenog prije 17 godina nakon zemljotresa koji je izazvao kolaps tog rudnika.

Rudar

Dok su istraživali galerije, naišli su na Cheung Waij-a, 59-godišnjaka koji je preživjeo nesreću 1997. godine. U vidno lošem stanju, hitno je prebačen u bolnicu gdje će se obaviti potpuna procjena njegovog fizičkog i mentalnog stanja.

Čovjek je 17 godina proveo zarobljen u oknu rudnika sa tijelima 78 svojih mrtvih kolega, nakon potresa magnitude 7,8 po Richteru koji je pogodio regiju i izazvao nesreću u rudniku prilikom čega se urušila potporna drvena konstrukcija. Gospodina Cheunga je spasilo to što su neki ventilacijski otvori i dalje ostali povezani sa površinom, što mu je omogućilo dotok čistog zraka.

Uspio je preživjeti zahvaljujući zalihama riže i vode koje su se nalazile u podzemnim skladištima za hitne slučajeve, ali i loveći štakore, kao i prikupljanjem velike količine jedne vrste fosforescentne mahovine, što je za njega predstavljalo jedini izvor vitamina. Iako je patio od velikog fizičkog i mentalnog stresa, ipak je uspio dostojanstveno sahraniti sve svoje kolege, te je na taj nesebičan čin potrošio gotovo godinu dana.

Rudarske nesreće su i dalje česte u Kini, u kojima je početkom milenijuma godišnje ginulo više od 4000 rudara, uprkos rastu mjera sigurnosti od strane vlade. Samo prošle godine, zatvareno je oko 1.000 malih opasnih rudnika.

Slučaj gospodina Cheung ostaje jedinstven, ujedno je i Guinness-ov rekord, dok je dosadašnji rekord za preživljavanje pod zemljom bio 142 dana.

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner

AEM-logo-banner