"Šuma okom šumara", 12. puta u Novoj Gradiški

"Šuma okom šumara", izložba istoimenog 13. bjelovarskog Salona fotografije s međunarodnim sudjelovanjem, otvorena je 14. kolovoza u prostoru bivše robne kuće.

Radi se o fotografijama koje plijene pozornost svojom ljepotom, prizorima i detaljima koje su snimili šumari zaljubljenici u fotografiju obavljajući svoj svakodnevni posao.

Ove godine po dvanaesti puta je postavljena u Novoj Gradiški zahvaljujući novogradiškom ogranku Hrvatskog šumarskog društva, a među višestruko nagrađenim autorima fotografija su i djelatnici novogradiške Uprave šuma Goran Dorić, Hrvoje Čeliković, Igor Vrbanić i Zdravko Mišić,Tomislav Božić (SB) i Oliver Vlainić.

Najtrofejniji među njima je Goran Dorić, ujedno i jedan od osnivača novogradiškog Foto kluba "F 4", koji se može pohvaliti i nagradom prestižnog časopisa National Geographic Hrvatska, a njegove su umjetničke fotografije, kojima je promovirao ljepotu hrvatskih šuma, bile izložene i u Helsinkiju te u New Yorku u prostoru UN-a. Što se tiče ovogodišnjeg Salona, dobio je Pohvalu za seriju pod nazivom "Taxodium". Radi se o močvarnom taksodiju, crnogoričnom listopadnom stablu iz porodice čempresovki, a raste  na močvarnim i vodenim terenima.

 

Na poticaj Gorana Dorića, prvi puta na izložbi je s četiri fotografije sudjelovao i Igor Vrbanić i kako kaže s Pohvalom je izuzetno sretan.

Okupljenima je dobrodošlicu na otvorenju izložbe poželio Mario Bošnjak, predsjednik novogradiškog ogranka Hrvatskog šumarskog društva i s ponosom istaknuo kako je baš ovaj Ogranak prvi koji je ugostio izložbu "Šuma okom šumara", a od 13. Salona, 12. godina za redom su u ovim fotografijama mogli uživati Novogradiščani i njihovi gosti zahvaljujući našim šumarima i organizatorima manifestacije NG glazbeno ljeto. Izloženo je, prema Bošnjakovim riječima, 380 fotografija koje potpisuje 40 autora.

Zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina pohvalila je organizatore i izrazila zadovoljstvo što Grad Nova Gradiška ima priliku još jednom ugostiti šumare čestitajući autorima na izvanrednim fotografijama.

-Drago mi je da je novogradiški ogranak “Hrvatskog šumarskog društva” s ovim odličnim fotografijama polučio ovakav uspjeh. Mislim da je ovo jedna od najposjećenijih izložbi jer se organizira u sklopu manifestacije “NG glazbeno ljeto”, a ovaj prostor je zapravo "galerija na otvorenom" i u fotografijama mogu uživati mnogi posjetitelji. Fotografiranje je slikanje svjetlom, a budući su novogradiški šumari odlični u svom poslu, vjerojatno su zato isto tako uspješni i u fotografiranju, stoga im još jednom na ovome čestitam – naglasio je, otvarajući izložbu, Oliver Vlainić, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva.

-Želim prije svega zahvaliti Gradu Nova Gradiška što dvanaestu godinu zaredom omogućuju nama šumarima da prikažemo svoje radove. Obilježavamo 250 godina aktivnog šumarstva u Hrvatskoj i 170 godina “Hrvatskog šumarskog društva”  i tom se činjenicom mi šumari ponosimo. I ovo je doprinos vrijednim obljetnicama. Izložba prezentira jedan mali dio onoga što šumari vide na terenu. Drago nam je da je ova izložba gostovala u Helsinkiju i New Yorku i tako poprimila međunarodni karakter. Želim zahvaliti i svojim kolegama s našeg područja koji su poslali svoje fotografije i pronašli se ovdje na izložbi. To su fotografi -amateri, ali profesionalci u šumarstvu, koji imaju profesionalno oko za fotografij, za detalje i ljepotu koja nas okružuje. Zahvaljujem im se što su na jedan jednostavan način, kroz fotografiju, približili šumu, ne samo nama, već i građanima diljem Hrvatske, al i izvan njezinih granica– istaknuo je Hrvoje Žakić,voditelj Uprave šuma Podružnica Nova Gradiška.

DSCN1313

DSCN1314

DSCN1316

DSCN1317

DSCN1321

DSCN1323

DSCN1328

DSCN1330

DSCN1331

DSCN1332

DSCN1339

DSCN1341

DSCN1343

DSCN1346

DSCN1349

DSCN1350

DSCN1356

DSCN1361

Otvorenje izložbe  "Šuma okom šumara" i ove je godine nastupom oplemenila Hrvatska pjevačka skupina “Slavča".

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner

AEM-logo-banner