Mladi-Enigma za starije (Foto-Audio)

Tradicionalna Konferencija održana 13. srpnja u sklopu Međunarodnog volonterskog radnog kampa mladih.

 Mladi - Enigma za starije

Pakrac-Lipik, od 9. do 15. srpnja, a kojega je petu godinu za redom organizirao Centar za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“ Pakrac & Miramida Centar, Grožnjan-Grisignana.Ove je godine tema MLADI sagledana iz drugačijeg kuta - nemogućnosti ili nespremnosti starijih da ih razumijemo i podijelimo odgovornost s njima.

Konferencija je održana u Vijećnica grada Pakraca u kompleksu "Janković", a sudjelovali su volonteri-sudionici Kampa, predstavnici Centra "DELFIN", predstavnik "Kuće ljudskih prava", predstavnici Grada Pakraca -Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice u ime srpske zajednice i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Pakraca, kao i Dubravka Špančić, stručni suradnik Odsjeka za opće poslove i društvene djelatnosti grada, te izaslanica gradonačelnice. Također su sudjelovali i brojni predstavnici Centra za mirovne studije, najveće mirovne udruge u ovom dijelu Europe, koji su obilježili i 20. godina osnutka i djelovanja, a iznikli su u Pakracu. 

Mladi - Enigma za starije

CMS se u svom radu bavi problematikom mladih na niz razina od kojih je Mlada Miramida najpoznatija. U sklopu Konferencije, kroz zanimljiv koncept "Žive knjižnice"  čuo se glas mladih, koji su na ovaj način učili i o počecima CMS-a i radu Volonterskog projekta Pakrac 1993 – 1997, u kojem je sudjelovalo preko 400 uglavnom mladih iz preko 20 zemalja. Ovaj 5. kamp nastavak je tradicije solidarnosti, multikulturalnosti te aktivnog pristupa građenju mira, a svake godine u sklopu kampa važan segment su i susreti sa žiteljima Zapadne Slavonije te izravni razgovori o tomu kako da nam svima bude bolje.

5.Volonterski kamp održava se zahvaljujući donacijama bivših volontera i volonterskom radu svih uključenih. Iz Centra "DELFIN" zahvaljuju također Gradu Pakracu i Gradu Lipiku te Centru za mirovne studije na organizacijskoj podršci.

O kampu možete pročitati na http://pakrackilist.hr/volonterski-kamp-pakracu-mladi-enigma-stare/ , a izravni VIDEO PRIJENOS ODRADIO JE UNITAS WEBRADIO NG.

Riječi dobrodošlice uputila je u ime domaćina  Mirjana Bilopavlović koordinatorica u Centru "Delfin", a u razgovoru nam je među ostalim istaknula:


Okupljenima se obratio i Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice grada Pakraca i među ostalim rekao:


U diskusiju se uključila i Dubravka Špančić,  stručni suradnik Odsjeka za opće poslove i društvene djelatnosti grada, te izaslanica gradonačelnice grada Pakraca:


 

Moderatorica i voditeljica Konferencije bila je Emina Bužinkić iz CMS-a, a u razgovoru nam je rekla slijedeće: 


 

Iva Zenzerović, voditeljica obrazovnog programa Centra za mirovne studije u kojemu radi od 2000. godine i prva je generacija sudionika mirovnih studija koji svoje korijene ima upravo u Pakracu:


 

Cvijeta Senta iz Centra za mirovne studije bila je sudionik prvog Volonterskog kampa, evo njezinih iskustava: 


Ivan Novosel, u ime Kuće ljudskih prava Zagreb,  o temi "Koja je veza mladih i ljudskih prava o kojoj je govorio na panelu  rekao nam je slijedeće:


AnaMarija Grgić  volonterka Delfina o razlozima  sudjelovanja na Voklonterskom kampu istaknula je:


Konferenciju, kao i rad volontera u Volonterskom kampu pratile su i kolege s HRT-a studija Pakrac s kojima smo zajedno razgovarali s nekoliko volontera: 


Najmlađi među volonterima je Bruno Rehak iz Pakraca, evo zašto se odlučio volontirati:


Na Konferenciji je vođena Panel diskusija :na temu "Koliko odrasli žele, mogu, hoće razumjeti mlade danas?"  O temi "Mladi i nejednakost" govorila je Maja Pleić,  Volonterke/i volonteri 5. Volonterskog kampa prezentirali su iskustva iz svoga kraja (BiH, Srbija, Makedonija, Hrvatska) .

Na kraju Konferencije umjesto Zaključaka moderatorica i voditeljica Emina Bužinkić naglasila je slijedeće:


5. Međunarodni volonterski radni kamp Palrac, Lipik završava 15. srpnja.

Mladi - Enigma za starije

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner

AEM-logo-banner